AB’nin polis teşkilatı, CoinJoin konseptini kullanan gizlilik odaklı cüzdan servislerinin (örnek olarak Wasabi ve Samourai [sic] cüzdanları) ve mikserlerin en önemli tehditler olduğunu belirtti. Kurum Haziran ayında da benzer bir rapor yayımlamıştı.
Raporda tehdit olarak gösterilen unsurların, fonlarını saklamak için her geçen gün daha fazla donanım cüzdan kullandıkları aktarıldı.
Merkeziyetsiz piyasalar da tehdit görüldü
Europol’ün raporunda, merkeziyetsiz piyasaların da yüksek öncelikli tehditlerden olduğu vurgulanırken, kripto para yazılım şirketi OB1 tarafından geliştirilen, ayrıca firmanın Haven adlı mobil platformunda kullanılan ve Android sistemde binlerce kez indirilen OpenBazaar (Açıkpazar) ismi de özellikle telaffuz edildi:
“Suçlular, yasa dışı mallarını satmak için OpenBazaar ve Particl.io gibi gizlilik odaklı ve merkeziyetsiz platformları kullanmaya başladılar”
- İlginizi Çekebilir | DeFi’da airdrop furyası: Ücretsiz dağıtılan token’lar 700 bin dolara ulaştı
Konuyla ilgili olarak CoinDesk’e açıklamalarda bulunan OB1 CEO’su Brian Hoffman ise, OB1’in OpenBazaar için sadece bir arama motoru geliştirdiğini ve Haven’daki kanuna ve ‘app store’ kurallarına uymayan her ürünün sistem tarafından filtrelendiğini belirtti. Ancak Hoffman aynı zamanda OpenBazaar’ın herkes tarafından kullanılabildiğini ve ürün listeleri yayınlanmadan önce onu kaldıracak bir sistemin ya da aracı kuruluşun olmadığını da sözlerine ekledi.
“Bitcoin darkweb’in hala en önemli ödeme aracı”
Europol’ün raporunda Bitcoin’in; geniş benimsenme oranı, bilinirliği ve kullanım kolaylığı sebebiyle darkweb’deki ödemeler konusunda en popüler araç olduğu beirtildi. Gizlilik odaklı para birimi Monero’nun da bu özelliğinden ötürü ciddi şekilde kullanıldığı, Zcash ve Dash’in de onu taklip ettiği bilgisi verildi:
“Bu gizlilik paraları, hukuki işlem ve yaptırımlara karşı en büyük engel konumundadırlar”