Dün 92 bin doların üzerine çıkan Bitcoin, yeni haftaya ve yılın son ayına düşüşlerle başladı. En büyük kripto para pazartesi sabahı itibarıyla yaklaşık 85 bin 800 dolardan işlem görüyor.
Japonlardan faiz artırımı geliyor
Uzmanlar ise özellikle 19 Aralık gününde yapılacak olan Japonya Merkez Bankası toplantısını işaret ediyor. Ülke medyasından Japan Times’a göre Japonya’da tahvil faizleri 2008’den beri görülmemiş seviyelere çıktı. 2 yıllık tahvil faizi 2008’den beri en yüksek seviye olan %1’i gördü. 5 yıllık tahvil faizi %1.35, 10 yıllık tahvil faizi de %1.845 oldu. Japon yeni de dolar karşısında %0.4 değer kazandı ve 155.4’ü aştı.
Bilindiği gibi uzmanlar BOJ tarafından bir faiz artırım döngüsüne girilmesini bekliyor. Mart ayına kadar 3 adet 25’er baz puanlık faiz artırımı ihtimaller dahilinde gösteriliyor. 19 Aralık toplantısında faiz artırımı ihtimali %76 olarak fiyatlnıyor.
Fed’den beklenti indirim: “Zaten fiyatlandı…”
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ise 10 Aralık’taki toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. CME FedWatch Tool’da bu ihtimal %87 olarak fiyatlanıyor. Ancak analistlerin büyük bölümü bu indirimin zaten fiyatlandığını ifade ediyorlar.
Fed üyelerinin de uzun zamandır faiz indirmi ve hiç hareket etmeme konusunda kararsız kaldıkları biliniyor. Bazı üyeler artan enflasyondan ötürü faizlerin bir süre daha sabit bırakılması gerektiğini söylerken bazıları ise gittikçe zayıflayan iş gücü piyasasını “kurtarmak” için faiz indirilmesi gerektiği konusunda ısrarcı davranıyor.