IOTA ana ağı yine çöktü. Koordinatör dün akşam saatlerinden bugün TSİ 15.30’da bir düzeltme işlemi uygulanana kadar kadar hiçbir ‘milestone’ oluşturamadı. IOTA Vakfi konuyla ilgili olarak yapılan açıklamalar şöyleydi:
- Milestone’lar, IOTA ana ağında Compass tarafından verilemiyor.
- 12 Kasım TSİ 23.50: Geliştiriciler durumu soruşturuyor.
- 13 Kasım TSİ 05.30: Şu anki durumu düzeltmek için bir çalışma yapıyoruz
- 13 Kasım TSİ 10.00: Şu anki durumu düzeltmek için bir çalışma yapıyoruz
- 13 Kasım TSİ 16.20: Hornet’in yeni bir versiyonunu çıkardık. Lütfen bir node çalıştırıyorsanız güncellediğinizden emin olun.
- 13 Kasım TSİ 16.37: Problem giderildi. Lütfen node yazılımının en son sürümünü kullandığınızdan emin olun.
Yaklaşık 17 saatlik bir aranın ardından ağ normal işleyişine geri döndü.
IOTA’yla ilgili bu gelişmeler Şubat ayındaki Trinity saldırısını hatırlattı. O dönem, bir hacker’ın Trinity cüzdanının MoonPay entegrasyonundaki açığı bulup kullanmasından sonra birkaç hafta boyunca IOTA ana ağındaki milestone’ları onaylamakla sorumlu olan koordinatör hareketsiz kalmıştı.
Koordinatörün, veri işlemleri için değil ama değer transferleri için çalışmama sebebi ise bilinmiyor ve konu şu anda tamamen spekülasyonlardan ibaret… Haberin yazıldığı ana kadar ise IOTA Vakfı’ndan konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapılmadı. Dedikodular ise, vakfa kaydolan bir topluluk üyesinin spam testiyle bunu organize etmiş olabileceği yönünde…
IOTA Chrysalis aşaması 2021’in başında hazır olacak
IOTA ana ağının durması ne kadar kötü bir haber olsa da IOTA’cılar için iyi haberler de yolda. Koordinatör olmadan çalışabilecek IOTA 2.0’ın yaklaştığı belirtildi. IOTA Vakfı’nda teknik yönetici olan Jakub Cech, Kasım ayı haber güncellemesinde, Chrysalis’in ikinci aşamasının uygulanmasındaki büyük ilerlemeyi bildirdi.
Cech, önümüzdeki haftalarda IOTA Vakfı’nın yeni cüzdan yazılımının ilk versiyonunu test etmeyi ve test ağını da herkese açmayı planladıklarını söyledi:
“Ortaklarımız ve borsalar yeni istemci kitaplıklarını test edebilir ve entegrasyonlarının geçişini planlayabilirler. Zaten sonraki aşamalarda daha detaylı bir şekilde test edeceğimiz için herkes test ağına katılabilir. Tüm bunlarla birlikte, önemli entegrasyonların Aralık ayında bitmesini planlıyoruz. Bu bize, denetimleri başlatma ve testlerin son turlarını yapma imkanı verecek. Denetim ve son test turlarının birkaç hafta sürmesini bekliyoruz. Sonuç olarak Chrysalis ana ağının yeni yılın başlarında hazır olacağını söyleyebiliriz”
Cech ayrıca, Winternitz Tek Seferlik İmza (W-OTS) planının Chrysalis’in ikinci aşamasından kaldırıldığını söyledi. Vakfın teknik yöneticisine göre; bu kaldırma çok daha hafif bir IOTA protokolünün oluşmasının önünü açacak. Bu da, daha küçük işlemlerin yapılabilmesini, daha kolay kullanım tecrübesini ve yeni teknolojilerin geliştirilmesinde daha hızlı olunmasını sağlayacak.
Bununla birlikte kuantum direnci de IOTA için bir hedef olmaya devam edecek:
“Yine de kuantum teknolojisi sonrası şifrelemeyi projenin uzun vadeli geleceği açısından kritik bir konu olarak görüyoruz. Şu anda da, 2021’de gelecek olan NIST standartlarına uyum sağlamak için, lider kuantum şifreleyecileriyle birlikte çalışıyoruz. “