İYİ Parti’den Artagan projesi: Blok zinciri, akıllı sözleşmeler, kripto para…

meral aksener

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dün TBMM’deki grup toplantısında partisinin “Artagan” projesini açıkladı. Projede, blok zincirine, kripto para ve akıllı sözleşmelere de yer verildi.

Finansal hareketler blok zinciri ile kayıt altına alınacak

İYİ Parti’nin Artagan projesi, ekonomide ve ticari ilişkilerde dijital dönüşümü hedef alıyor. Proje ile finansal kurumlar ve Artagan arasında kurulacak veri paylaşımı ağı üzerinden kredi kartı işlemleri, para transferleri, döviz alım satım işlemleri, menkul kıymet yatırım hareketleri, yurt içi para transferleri, çek-senet gibi vadeli alacak/vereceklerin verileri kapalı devre bir blok zinciri ile kayıt altına alınacak.

Değerli kağıtlar, akıllı sözleşmelere dönüşecek

Ayrıca Akşener’in açıklamalarına göre Artagan ile para transferleri, altın, gümüş, döviz, hisse senedi, kripto para gibi yatırım enstrümanlarının alım satımı dijital ortama taşınacak. Çek senet gibi ileri tarihli ödemeler için kullanılan değerli kağıtlarsa akıllı sözleşmelere dönüşecek.

“İlk aşama, nakitsiz toplum sürecine hazırlanmak”

Akşener, “Artagan’ın ilk aşaması, Türkiye’deki tüm para akışını dijital sistemlere taşıyarak nakitsiz toplum sürecine hazırlanmak olacak. Milletimizden yetkiyi aldığımızda bu hazırlıkları, eş zamanlı adımlarla süratle hayata geçireceğiz. Bu adımların sonunda ise nakit para geri çağırılarak Türkiye’nin nakitsiz topluma geçişi başlayacak” dedi.

Artagan, hayata geçtiğinde ülkedeki tüm mali sistemi denetleyebilecek. Bununla beraber Artagan’ın kim tarafından denetleneceği gibi bir soru da ortaya çıkıyor. İYİ Parti Teknolojik Dönüşümden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yiğit Karakış, Artagan’ın anlatıldığı Youtube videosunda, bu sorunun çözümü için pek çok yazılım mühendisi ve blok zinciri uzmanıyla birlikte çalışıldığını söyledi.

“Artagan’ın işleyişi birden fazla anahtarla korunacak”

Karakış, “Artagan’ın işleyişi, birden fazla anahtarla korunuyor olacak. Bir anahtar, maliye bakanlığında, bir anahtar TBMM’de, bir anahtar Bankalar Birliği’nde, bir anahtar da belki yönetimde şeffaflığı savunan bir sivil toplum kuruluşunda… Kuvvetler ayrılığını kaç anahtarla tesis etmek isterseniz o kadar anahtar üretebilirsiniz. Bu sistemle kimse milletten gizli iş çeviremeyecek. Veriler yok edilemeyecek, değiştirilemeyecek.” dedi.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl

1 yorum

  1. Mesut Yanıtla

    Avalanche sistemi bu proje için mükemmmel bir seçim olabilir . Hemde projenin başında Cornel üniversitesi Prof emin gün Sirer hocamız var .