MIT Technogoly Review’a göre prestijli bir kurum olan Imperial College London’dan iki araştırmacı, yüzlerce kripto pompala-boşalt şemalarını analiz etmek için yapay zeka ve makine öğrenmeyi kullandılar. Böylece araştırmacılar, oluşmadan önce bu şemaları tespit etmenin bir yolunu bulmaya çalıştılar.
2017 yılı kripto para boğa piyasasından beri dijital varlık borsalarındaki pompala-boşalt şemaları, hem yatırımcılar hem de regülatörler için önemli bir sorun haline geldi.
Günde 7 milyon dolar
Çalışmayı gerçekleştiren araştırmacılar Jiahua Xu ve Benjamin Livshits, ortalama olarak kripto para piyasasında günlük en az iki pompala-boşalt operasyonu yapıldığını, 7 milyon dolarlık işlem hacmi üretildiğini ortaya koydular.
Araştırmacılar, her çeyrekte yüzlerce pompala boşalt operasyonu yapıldığını ve bunlardan etkilenmemenin tek yolunun yapay bir fiyat artışı belirtisi gösteren varlıklardan tamamen kaçmak olduğunu söylediler.
Örneğin, Xu ve Livshits’in 21 Temmuz 18 Kasım arasında üzerinde çalışma yaptığı 236 pompala-boşalt şemalarından biri olan BVB… Araştırmacılar, bir Telegram grubunun varlığın fiyatının yükselmeye başlayacağını duyurduğunda fiyatının zirveye ulaştığını söylediler. BVB’nin düşük bir fiyat aralığından tüm zamanların en yüksek noktasına ulaşmasının 18 saniye sürdüğü kaydedildi.
Araştırmacılar şöyle diyor:
“İlk alım emrinin ilk duyurudan sonra 1 saniye içinde verildiğini fark ettik. Sadece 18 saniyelik bir manik alım dalgasından sonra coin’in fiyatı zirveye fırladı. Pompala-boşalt operasyonu başladıktan 3.5 dakika sonra coin’in fiyatı açılış fiyatının altına düşmüştü.”
Piyasa kapitalizasyonu az olan, özellikle de günlük işlem hacmi 1 milyon doların altında bulunan kripto paralarda manipülatörlerin yapay bir yukarı yönlü fiyat hareketi yaratması oldukça kolay ve ucuz olur. Fiyatlardaki ani artış, daha sonra diğer birçok yatırımcıda devreye giren FOMO’nun (fırsatı kaçırma korkusu) etkisi ile yeni artışları beraberinde getiriyor.
Basit çözüm
Xu ve Livshits’in topladıkları bilgilerin çoğu, potansiyel pompala-boşalt operasyonlarını başlamadan önce tespit etmek için tarihsel pompala-boşalt şemaları kullanılarak eğitilmiş bir makine öğrenme algoritması tarafından keşfedildi.
Ancak araştırmacılar, bir makine öğrenme algoritmasına sahip olmayanlar için bir varlığın pompala-boşalt döngüsünden geçip geçmediğini anlamanın basit bir yolu olduğunu ifade ettiler. Araştırmacılara göre düşük hacme ve düşük piyasa kapitalizasyonuna sahip kripto paraların beklenmedik bir dönemde beklenmedik işlemler görmesi, bir pompala-boşalt döngüsüne işaret.
ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) pompala-boşalt operasyonlarına karşı sert bir uyarı yayınlamasına karşın katı düzenlemeler bunları önlemede pratik ve etkili olmadı.
Haber: CCN
→ FACEBOOK’TA HAKLI ÇIKAN MİLYARDER: KRİPTO PARADA NÜKLEER KIŞA YAKINIZ