ABD’de hükümetin kapatılması resmen sona ermesine rağmen mevcut durum karşıtlıkların sona ermesinden ziyade sallantıda bir ateşkes gibi görünüyor. Kongre Bütçe Ofisi (CBO), hükümet faaliyetlerinin geçici olarak durdurulmasının Amerikan ekonomisine maliyetinin en az 3 milyar dolar olacağını tahmin ediyor. S&P Global Ratings, bu rakamı en az 6 milyar dolar ile iki katına çıkarıyor. Karşılaştırma yapmak için, hükümetin kapanmasına yol açan çekişmenin nedeni olan Meksika sınırına duvar inşasının maliyeti 5.7 milyar dolar. İktidar ve muhalefet arasındaki çatışmanın buna değip değmediği ekonomist ve politikacıların sorusu. Biz, durumun token’laştırılmış menkul kıymetler piyasasını nasıl etkilediğine bakacağız.
Hükümetin geçici olarak kapatılmasının tek etkisi federal çalışanların maaşlarını alamaması değildi. Ayrıca şirket işlemleri, birleşme ve devralmalar ile halka arz piyasaları dahil ABD ve dünya ekonomisini de büyük ölçüde etkilendi. ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu (SEC) da kapatıldığından halka arzlarını başlatmaya yaklaşan projeler planlarını tamamen ertelemek ya da askıya almak zorunda kaldı. Ocak ayında en az üç şirket bunu yaptı: İki biyoteknoloji şirketi Gossamer Bio Inc. ile Alector Inc. ve büyük bir yatırım fonu olan Blockstone Group’un yan şirketi Alector Inc. Ve bunların hepsi Uber, Lyft ve Pinterest gibi mega devlerin kendi halka arzları için hazırlandığı bir zamanda oluyor.
Donald Trump ve kongredeki demokratlar, hükümeti yalnızca 15 Şubat’a kadar geçici olarak yeniden açmayı kabul ettikleri ve bütçeyle ilgili sert anlaşmazlıkların halen çözülemediği göz önüne alındığında hükümetin tekrar kapanması durumu muhtemel görünüyor. Bu birçok şirketi büyük bir sorunla karşı karşıya bırakacak. Halka arz yapılamıyorsa neyi denemeliler?
ICOBox İş Analitiği ve Uluslararası PR Başkanı Dima Zaitsev, “Küçük bir boşluk var: 1933’te kabul edilen Menkul Kıymetler Yasası uyarınca SEC’e yapılan bir başvuru, başvurudan sonra 20 takvim günü içinde SEC’in onayı olmaksızın otomatik olarak yürürlüğe girebilir. Ancak bu oldukça riskli bir öneridir: SEC, zaman bulduğunda soru sormaya başlayacaktır ve bu hem başvuran firma hem de yatırımcılar için hiç hoş olmayan sonuçları olabilir. Ama başka bir çözüm var. Halka arza hazır olan büyük şirketler dikkatlerini ABD dışındaki kripto para piyasalarına yönlendirebilir. Bu kararın nedenleri çok basit: yeni gelişme fırsatları ve daha da önemlisi her zaman büyük önem taşıyan projeler başlatmak için azalan süre. 2018 yılının Kasım ayından bu yana birçok şirketin halka arzlarını ertelemek zorunda kalmasından ötürü küresel piyasa istikrarsızlığının büyüdüğünü ve oynaklığın arttığını görüyoruz. Ve sonra hükümet 35 gün kapalı kaldı. İleride bizi neler beklediği tamamen bilinmiyor. Tüm sıkıntıların sona ermesiyle projelerin SEC’e başvuru için oluşturacağı kuyrukları hayal edebiliyor musunuz? En iyi ihtimalle halka arz piyasası Mart ayında normale dönecek.” diyor.
SEC ve kapanma dışında başka önemli bir husus daha var. Bir fintech ya da IT şirketinin halka arz için hazırlanma süresi her geçen yıl artıyor. 1999’da bu ortalama 4 yıldı fakat şimdi 11 yıla kadar sürebilir! Dima Zaitsev, bunun şirketleri daha hızlıyı aramaya iteceğine inanıyor. Kripto para piyasasının STO’lar (Menkul Kıymet Token Arzları) gibi yeni ve gelişmiş çözümleriyle yardımcı olabileceği yer burası.
Zaitsev, “Tüm dünyada büyük gelişme potansiyeline sahip çok sayıda özel proje var. Er ya da geç her biri bir seçimle karşı karşıya kalabilirler: Yeni ürün geliştirme ya da genişlemeye yatırım yapmak için yeterli para biriktirinceye kadar birkaç yıl beklemek mi, yoksa süreci zorlayıp bütün planlarını derhal gerçekleştirmek mi? Açıkçası ikinci senaryo dış finansal kaynaklara erişim gerektiriyor. Geçmişte genç girişimlerin fon sağlamak için yalnızca üç seçeneği vardı: küçük ve orta ölçekli işletmeler için oldukça pahalı bir süreç olan halka arz, halka arzla aynı dezavantajlara sahip proje finansmanı ya da bir banka kredisi almak. Ama bugün bu karmaşık ve maliyetli modeller yerine tek ve mükemmel bir yasal çözüm kullanabilirler: STO’lar (Security Token Offerings), yani menkul kıymet token’ı arzları.” şeklinde konuşuyor.
ICOBox uzmanları, mevcut durumda Facebook, Apple, Amazon, Netflix ve Google’ın ana şirketi Alphabet gibi devlerin bile kripto para alanına girme olasılığını göz ardı etmiyor. Elbette ABD-Çin ticaret savaşının bir sonucu olarak ateşlenen borsa sakinleşebilir ve federal hükümet faaliyetleri önceki gibi tekrar çalışmaya başlayabilir. Ancak hayati sorular hala devam ediyor: Ne kadar zaman alacak? Piyasa oyuncuları yeteri kadar sabırlı mı? Ve beklemenin en son noktası nedir?