Dünyanın en büyük ödeme sistemlerinden birini geliştiren PayPal şirketinin CEO’su Dan Schulman geçen sene kripto para ödemelerinin ana akım olacağını söylemişti ve son aylardaki gelişmeler de onun bu tahminini doğrular nitelikte. Wirex ve Stellar Gelişim Vakfı’nın yaptığı son araştırmalar da kripto para ödemelerinin, geleneksel ödemelere karşı önemli bir alternatif oluşturduğunu gösteriyor.
Bu konuyu ödeme platformu CoinsPaid CEO’su Max Krupyshev ile değerlendirdik. Krupyshev, sektör trendleri, gelecekte endüstrinin nasıl gelişeceği ve Bitcoin’in istenen tüm şartlara sahip bir ödeme aracı olup olamayacağı konusundaki fikirlerini bizlerle paylaştı.
İlgi ciddi boyutlarda…
2020 ve 2021’de kripto para piyasası belli bir olgunluğa ulaştı. İlk olarak sektörün piyasa değeri tarihinde ilk kez 1 trilyon doları aşmayı başardı. Varlık değeri olarak Apple’ı geçti. İkinci olarak ise, hem devletler hem de halklar, dijital ödemeler konusuna yoğun şekilde eğilmeye başladılar. Bu endüstriye çok ciddi bir ilgi olduğunu görüyoruz. Örnek olarak Avrupa Birliği, dijital para konusunu hemen gündemine aldı ve çalışma başlattı. Şimdi kendi CBDC’sini çıkarma plânları yapıyorlar. PayPal’ın sistemine dijital paralar ile ödeme seçeneğini koyması piyasada büyük yankı uyandırdı. Bir süredir de, kripto paraların tam anlamıyla birer ödeme sistemi olması konusunu tartışıyorlar.
Kriptonun avantajları açık
Ancak kripto paraların küresel çapta kullanılabilmesi için bazı belli başlı hukuki çerçeve oluşturmak ve teknolojik geliştirmeler yapılması gerekiyor. Kripto paraların ödemelerde kullanılmasının insanlara getirdiği avantajlar çok nettir:
- Transfer hızı
- Düşük işlem ücretleri
- Aracıların tamamen ortadan kaldırılması
Sonuç olarak kripto paralar, finansal sistemi tamamen değiştirebilecek ve düzeltebilecek devrim niteliğinde ürünlerdir.
Bankacılık sektörü ilk önce karşı çıktı
Klasik bankacılık endüstrisi, ilk başlarda kriptoyla ödeme yapılmasına karşı çıktı. Bunun bazı sebepleri vardı. Bunlardan bazıları, piyasanın ilk oluşum dönemlerinde ortaya çıkan ahlak yoksunu katılımcılar, teknolojinin tam anlamıyla sektör tarafından anlaşılamaması ve kripto para ödemeleri için olması gereken çözümlerin eksik kalmasıydı.
Tüm olumsuz durumlara rağmen ise piyasa gelişmeye devam etti, yeni ürünler yarattı ve daha çok popülarite kazandı. Sonunda öyle bir aşamaya geldik ki, bir noktada dijital varlıkların, geleneksel ödeme sistemlerine dahil olması önlenemedi.
Trend önümüzdeki yıllarda da devam edecek
Bugün kripto paraları kullanarak lüks emlak, yat, uçak ve lüks araba alabiliyorsunuz. Elon Musk’ın Bitcoin ile ödeme almaktan vazgeçmesi, bunu reddetmesi bile, dijital varlıkların birer ödeme aracı olarak kullanılabilmelerinin önüne geçemedi. Bu trend önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Daha fazla şirket, kripto paraları ödeme aracı olarak kullanmaya başlayacak.
“Er ya da geç kripto ödemeleri kabul edilecek”
Max Krupyshev, “Ben kripto paraların ödeme olarak kullanılmasının tüm endüstriler için uygun olacağını düşünüyorum. Son dönemde ise iGame ya da e-sports gibi sektörler bu anlamda diğerlerine göre daha hızlı ilerliyor. Önümüzdeki dönemde, er ya da geç, ekonomi ve ticaretin tüm alt kademelerinde kripto paralar ödeme olarak kabul edilecektir. 2020’nin sonunda CoinsPaid, küresel iGaming pazarında 1 numaralı ödeme platformuydu. Aynı yıl 1.25 milyar euro değerden fazla işlem yaptık. 2021 yılı Temmuz ayı itibariyle ise CoinsPaid zincir üstü Bitcoin işlemlerinin yüzde 5’ini oluşturmaktadır.” diyor.
“En fazla kullanılan Bitcoin ve Tron ağındaki USDT kullanımı da büyüyor”
Krupyshev, sözlerinin devamında ise şöyle konuştu:
“Eğer ödemelerde kullanılabilecek en popüler kripto paraları sıralayacak olursak, Bitcoin çok net şekilde liderliği alır. CoinsPaid’deki işlemlerin yüzde 80’i Bitcoin ile yapılıyor. Bunun en büyük sebebi Bitcoin’in kripto camiası içinde popüler olması ve sevilmesi. Bitcoin ve altcoin’lere oranla çok daha az volatil olan USDT de çok fazla kullanılıyor. CoinsPaid ekosistemindeki USDT işlemlerinin TRON ağında yapılma oranı da gittikçe artıyor. Ethereum’daki komisyonlar ve gaz işlem ücretlerinin ne kadar yüksek olduğu düşünüldüğünde bu durum şaşırtıcı değil. Kripto ödeme piyasası daha da gelişmeye devam edecek. Yeni ürünler ve çözümler ortaya çıkacak, toplum yavaş yavaş yeni ödeme seçeneklerine alışacak.”
“Geleneksel piyasanın değiştiğinin sinyallerini görüyoruz”
Kripto endüstrisinin büyümesindeki en önemli faktörlerden bir tanesi de, PayPal ve Visa gibi büyük finansal şirketlerin sektöre girmesi… Finansal piyasanın en büyüklerinin kripto enstrümanlarıyla birlikte çalışmaya başlaması, geleneksel piyasanın da değişmeye başladığının sinyalini veriyor. Ayrıca kripto ürünlerin de bu sistemin ayrılmaz bir parçası olacağını gösteriyor.
Krupyshev’e göre regülasyonların gecikmesi, gelişmeye engel olacak faktörlerden biri. CoinsPaid CEO’su, “Gelişmeye engel olacak faktörlerin başında regülasyonlarıın gecikmesini gösterebiliriz. Bu da bizi teknolojinin hazır olduğu ancak hukuki kuralların eksikliği sebebiyle iş dünyasında uygulanmasının imkansız olduğu gerçeğine taşır. Buna tabii ki, dolandııcılık organizasyonları, hacker saldırıları gibi, maalesef hala sektörde vârolan faktörleri ekleyebilirim.” ifadelerini kullandı.
“CDP token’ın geliştirilmesi için stratejiyi belirledik”
DeFi da gelişmeye ve büyümeye devam ediyor. 1 Temmuz itibariyle DeFi protokollerinde kapatılmış olan fonların hacmi 100 milyar dolardı. Sektörün popülerleşmesiyle birlikte IDO’lara olan talep de artıyor. Genelde kripto işlem süreçleri çözümleri sağlayan Coinspaid, kısa süre önce bir DeFi ürünü ve bir IDO başlangıcını duyurdu.
Krupyshev konuyla ilgili şu yorumu yaptı:
“Bugün CoinsPaid, çok iyi oluşturulmuş bir ekosistem üzerinde müşterilerinin tüm taleplerini karşılayabilmektedir. IDO’yu başlatarak 700’den fazla ticari müşterimiz ve 6 milyon kullanıcımız için çevrimiçi işletmeyi ve merkeziyetsiz finansı bir araya getiriyoruz. CPD token’ın geliştirilmesi için heyecan verici bir strateji belirledik. Bence bugün bu şirketin ve sağladığı hizmetlerin büyümesi için doğru zaman… “