- Biden Hükümeti Kararnamesi’nin ABD’deki büyük finans kuruluşlarına kripto adaptasyonu için yeşil ışık yaktığını düşünüyorum.
- Finans kuruluşlarının yanında NFL gibi spor organizasyonları da harekete geçti.
- Önümüzdeki dönemin baş aktörleri bence şunlar olacak:
- Finans kuruluşları müşterilerine somut olarak kripto alım hizmeti vermeye başlayacaklar.
- ABD’li şirketler bilançolarına Bitcoin eklemeye başlayacaklar.
Biden Hükümeti’nin imzaladığı kararnameyi okuduktan sonra yaptığım ilk yorum şuydu: Biden hükümeti ABD’deki şirketlere kripto sektörüne adım atmaları için yeşil ışık yaktı. Yani uzun zamandır kripto alım/satımı hizmeti vermek isteyen finans kuruluşları, bu kararname sonrası ABD hükümeti ile ortak hareket ettikleri müddetçe (“sorumlu”) bir engel ile karşılaşmayacaklarının mesajını aldılar. Bu yazıda bu yorumun izinden gidip kararname imzalandığından bugüne kripto sektöründeki gelişmeleri ele alıp önümüzdeki dönem ile alakalı da yorumumu yapacağım.
Kararname’nin içeriği
Biden Hükümeti’nin Dijital Varlıkların regülasyonunu odak noktasına aldığı kararnamesi 9 Mart günü imzalandı. Kararnamede dikkat çeken ilk veri yetişkin Amerikan vatandaşlarının %16’sının (40 milyon) kripto paralar ile işlem yaptığıydı. ABD hükümeti kripto paraların benimsendiğinin ve artık görmezden gelinmemesi gerektiğini bir anlamda itiraf etmiş oldu.
Peki bundan sonra ne olacak? Hükümete bağlı 16 bürokratik kurum önümüzdeki altı ay içerisinde yasama ve yürütme kurumlarındaki komisyonlara raporlar sunacaklar. Bu raporların hepsi geldikten sonra kapsayıcı bir şekilde yasal düzenlemenin oluşturulması için kongrede çalışmalara başlanacak. Açıkçası önümüzde uzunca bir süre var. Bu süre içerisinde stabil coin’leri basan şirketlere banka statüsü veren bir ek kararname çıkabilir ancak genel olarak kripto paraların regüle edilmesi için Kongre yani yasal düzenleme yolunun seçildiği açık.
Kararname sonrası önemli gelişmeler
Yukarıda da ifade ettiğim gibi kararname her ne kadar kripto paralara bir düzenleme getirmese de bu alandaki finansal adaptasyonun önünde engel oluşturacak bir yaklaşımın da olmadığını bir gerçek. Son bir senedir ABD’deki en büyük finans kuruluşlar (Goldman Sachs, Bank of America, BlackRock gibi) müşterilerine kripto alım/satımı yapabilmek için girişimlere başladıklarını ifade eden açıklamalar yapmışlardı. Ancak herhangi bir somut adım atan kuruluşu henüz görememiştik. Kararnamenin tam da bu konuda somut adım atmak isteyen kuruluşlara yeşil ışık yaktığını düşünüyordum. Bu beklentimin karşılığını önümüzdeki 3-6 ay içerisinde gerçekleşmesini beklesem de bu hafta başında gelen üç haberi aslında bu beklentiler çerçevesinde okumak bence mümkün.
- Goldman Sachs ABD’de OTC ile kripto alım/satımı hizmeti veren ilk büyük banka oldu.
- Bridgewater Yatırım Şirketi müşterilerine kripto alım/satımına olanak vermek için fon oluşturmaya başladığını açıkladı.
NFL organizasyonu takımların blok zinciri ile ilişkili şirketler ile reklam anlaşması yapmasına izin verdi.
Goldman Sachs zaten daha önce de kripto alım/satım hizmeti vermeyi planladıklarını beyan etmişti. OTC alımlarına başlamak için Galaxy Digital ile anlaşma yaptıklarını duyurması için kararnamenin çıkmasını bekledikleri aşikar. Bunun yanında Bridgewater şirketi 150 milyar dolarlık fon yönetimi ile dünyadaki en büyük hedge fonu şirketi. Kurucusu Ray Dalio zaten Mayıs 2021’de kişisel olarak Bitcoin’e yatırım yaptığını paylaşmıştı. Şirketin de kurumsal olarak Bitcoin hizmeti vermeye başlaması çok önemli. Bunun yanında henüz teyit edilmese de şirketin bilançosuna da Bitcoin ekleyeceği söylentileri oldukça güçlü.
Bu iki finans kuruluşunun yanında NFL organizasyonunun da blok zinciri ile ilişkili şirketlerden reklam almak için takımlara izin vermesi yine bu çerçevede okunmalıdır. Kripto para ya da taraftar token şirketleri ile anlaşma yapmalarına henüz izin verilmese de aynı NBA’de olduğu gibi kripto borsalarının NFL takımlarıyla sponsorluk anlaşması yaptıklarını yakın zamanda öğreneceğimizi düşünüyorum.
Kurumsal alımlar
Şirketlerin Bitcoin adaptasyonuna hız vermelerinin yanında önümüzdeki dönemde bilançolarına da Bitcoin eklemelerini beklemek bence yüksek bir olasılıktır. Hükümetin kripto sektörüne bakışının olumsuz olmadığını gördükten sonra şirketler bu kararı alırken kendilerini daha rahat hissedeceklerdir. Ayrıca müşterileri ya da hissedarlarının da bu yönde talepleri olacağını görmek zor değil.
ABD’deki şirket alımlarını açıklanan raporlardan öğrenmeden önce görebileceğimiz bir metrik var. Her ne kadar bir kesinlik içermese de 1,5 sene önceki şirket alımlarıyla ilgili bize önemli veriler sağladığını söyleyebiliriz. Coinbase Pro borsasından saatlik veride yüksek miktardaki çıkışları şirket alımı olarak yorumlayabiliriz. Uzun bir aradan sonra 10 Mart günü de böyle bir çıkışın olduğunu tespit ettik. Önümüzdeki dönemde de benzer çıkışları tespit ettiğimiz taktirde şirket alımlarının da yeniden başladığıyla ilgili daha net bir fikir edinebileceğiz.
Özeletmek gerekirse, önümüzdeki dönemde Kararname’nin yarattığı olumlu havanın etkilerini sadece bireysel yatırımlarda değil, aynı zamanda şirket yatırımlarında da göreceğimizi düşünüyorum. Özellikle finans şirketlerinden somut adımlar atılmaya başlandıkça yeni bireysel yatırımcılar da kripto sektörüne girmeye devam edeceklerdir.
contact@buraktamac.com
https://twitter.com/burak_tamac