3 başarılı iş adamı Brett Messing, Wences Casares ve Pete Briger’in katıldığı New York’taki SALT Konferansı’nın önemli başlıklarından biri de Bitcoin ve blok zincir teknolojisiydi. Sky Bridge yönetim kurulu başkanı Brett Messing’in moderatörlüğünü yaptığı panelde konu Bitcoin’di.
“İnsanların çoğu ‘Keşke 500 bin doların altında alsaydım’ diyecek”
Panelde ilk olarak moderatör Messing, sorusunu Wences Casares’e yöneltti ve “Bitcoin 10 bin dolardan 45 bin dolara çıkmışken neden satın almaya devam edelim? Satmak için iyi bir zaman değil mi?” dedi. Casares ise şu cevabı verdi:
“Bu hatayı yapan çok fazla kişi var. Aslında fiyat ucuzken, ‘pahalı’ diye satış yapmak. Genelde erken yatırım yapanlar, fiyat arttığı zaman da erken satarlar. Bugün Amazon hisselerini erken dönemde alanların hangisi o hisseleri tutuyor? Neredeyse sıfır. Bazen dışarıdan bakanlar, içeride olanlara göre potansiyeli daha iyi görür. Emlak, tahvil ve hisse senetleri gibi varlıklara bakıyorum, hepsi çok pahalı… Neden portföyümü çeşitlendirmek isterken pahalı varlıkları alayım ki? Ben önümüzdeki 5-10 senede yükselişin, geçmiş 5-10 seneye oranla çok daha büyük yüzdelerde yaşanacağını düşünüyorum. İnsanlar fiyatı görünce ‘Ben treni kaçırdım’ diyor ama insanların çoğu ‘Keşke 500 bin doların altında alsaydım’ diyecek”
“Bankacılık sektörü başarısız oldu”
Konuyla ilgili konuşan bir diğer isim de Pete Briger’di. Bankacılık sektörünün maliyetleri azaltma konusundaki sözünü tutamadığını ve bu konuda başarısız olduğunu dile getiren Briger “Bu yüzden Bitcoin fikri bana göre harika…” dedi:
“Bitcoin’in en muhteşem özelliklerinden biri de, piyasada sadece 2-3 yatırımcının hakimiyetinin olmasını engellemek. Ben bir finansal hizmetler çöp toplayıcısı ve borç yatırımcısıyım. Bugün çok fazla inovasyona sahibiz ancak bankacılık sektörü maliyetleri azaltma konusunda başarısız oldu. Bugün kalabalıkları akıllı telefonlar sayesinde çok daha ucuz maliyetlerle bankalara çekebiliyoruz ama işlemler 20-25 yıl öncesinin maliyetleriyle yapılıyor. Yani bankacılık oligopolisi maliyetleri azaltmadı. Bu yüzden Bitcoin fikri bana göre harika… Peki ben neden diğer coin’lere yatırım yapmayı düşünmüyorum? Çünkü gerçek anlamda merkeziyetsiz olan sistem Bitcoin’dir. Paranın muhafaza edilmesi ve hareketinde gerçekten güvenebileceğimiz sistem odur. Bugün burada 2 bin kişi var ama bankacılık sektörüyle ilgili kaç inovatif fikir var? Belki 3, belki 5. Son 50 yılda lredi kartları ve ATM’ler dışında bankacılık sektöründe bir gelişme olmadı”
“1 milyon doları geçme ihtimali %60’tan fazla”
Messing, Casares’e neden sadece Bitcoin aldığını sorarken Casares ise Ethereum, Solana ve Polkadot gibi büyüleyici projelerin gelişmesini ilgiyle takip ettiğini ancak iyi projelerin onlara yatırım yapılacağı anlamına gelmediğini söyledi:
Ethereum, Solana, Polkadot gibi protokollerin de iyi ve büyüleyici projeler. Bugün Ethereum üzerinde, Bitcoin üzerinde olduğundan daha fazla proje geliştiriliyor. Çok ilgi çekici gelişmeler var ve hepimiz bir öğrenme sürecindeyiz. Sonra bir adım daha ileri gidiyorsunuz ve merkezi olmayan borsalardaki borç verme ve borç alma protokollerinde DeFi’da neler olduğunu görüyorsunuz. Bunların hepsinin birkaç yıl önce düşünülemeyecek kadar inanılmaz yenilikler olduğunu düşünüyorum. Ancak teknolojinin iyi olması onların yatırım yapılacak varlıklar olduğunu göstermez. Bana göre bundan sonra Bitcoin’in sıfıra gitme olasılığı %10 ilâ 15 arasında… Başarılı olma ve 1 milyon doları geçme ihitmali ise %60’tan fazla. Burada tek yapılması gereken, satın almak ve ‘hodl’ etmeye devam etmek”
“Paranızın 100 ya da 300 katı olma olasılığı yüzde 1”
Sözlerine yüksek kazanç isteyen yatırımcıları uyararak devam eden Casares, Bitcoin’in diğer kripto paralardan ayrıldığını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
“Yenilikçi ve teknolojik açıdan büyüleyici projelerde fırsatlar tabii ki var ancak paranızı 100 ya da 300 katına çıkarma olasılığınız yüzde 1. Ne zaman satacağınızı ve alacağınız bilmeniz lazım. Bu, nasıl oynandığını bildiğiniz bir oyun değil. Ben kripto konusunda tabii ki ‘bullish’im ancak Bitcoin konusunda daha net ve olumlu düşünüyorum. Geri kalanını ise sadece izliyorum ve onları öğrenmeye çaışıyorum.”