Qtum, yaklaşık 3.8 milyar Dolar’lık piyasa değeriyle kripto para birimleri arasında 14. sırada bulunuyor.
Geçtiğimiz hafta 29$’dan işlem gören Qtum, bir diğer adıyla Quantum, bir günde yakaladığı müthiş ivmeyle 75$’ın üzerine çıkmıştı, şimdi ise 51$’da.
QTUM nedir?
Qtum, Singapur merkezli Qtum Vakfı tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bir Blockchain projesi. Qtum teknolojisi, madencilik gerektirmeyen proof of stake algoritmasıyla çalışmakla birlikte, Bitcoin’in stabil blok zinciri üzerinde Ethereum‘un akıllı sözleşmelerinin kullanılmasına imkan tanıyor. Proje ekibinin hedefi özellikle iş dünyasına dönük akıllı sözleşme uygulamalarının kapsamını ve birlikte çalışabilirliğini artırmak.
Qtum’un arkasındaki fikir, akıllı sözleşmeleri daha kolay ve daha güvenli hale getirirken Bitcoin ve Ethereum gibi önde gelen kripto para birimleri ile birlikte çalışabilirliği sağlama hedefinde.
Bitcoin blok zinciri üzerinde Ethereum’un akıllı sözleşmelerini kullanmayı mümkün kılan bir teknoloji olan Qtum, bu özelliğiyle Bitcoin ve Ethereum’a getirilecek olan güncellemeleri de kullanabiliyor. Örneğin Bitcoin’de SegWit’in hayata geçirilmesiyle Qtum da SegWit’i etkinleştirdi. Bunun yanı sıra diğer birtakım Bitcoin güncellemelerini de sisteme entegre etti.
Qtum’da her bir blok 2 dakikada oluşturuluyor. Blok boyutu limiti ise 2 MB. Dolaşımdaki toplam coin adedi şu an 73 milyon adet. Bu rakam 100 milyon adede kadar çıkabiliyor.
QTUM Coin nedir?
QTUM, kendi native kripto para birimi QTUM Coin’i kullanır. Bu coin, platformun akıllı sözleşmeleri ve işlemleri için temel oluşturur. QTUM Coin, ağdaki işlem ücretlerini ödemek, akıllı sözleşmeleri yürütmek ve Proof of Stake (PoS) konsensüs mekanizmasında stake etmek için kullanılır. Bu coin, Ethereum’un ERC-20 token standardıyla uyumlu olarak başlatılmış, ancak daha sonra QTUM’un kendi bağımsız blok zincirine taşınmıştır.
QTUM projesi nedir?
QTUM, geleneksel finans ve blockchain teknolojisini buluşturan, Singapur merkezli bir blockchain projesidir. 2016 yılında Patrick Dai, Jordan Earls ve Neil Mahi tarafından kurulan QTUM, Bitcoin’in güvenilir blok zinciri altyapısını Ethereum’un akıllı sözleşme yetenekleriyle harmanlayarak, iş dünyasına yönelik yenilikçi çözümler sunmayı hedeflemektedir.
QTUM projesinin temel hedefi, iş dünyasına yönelik blockchain çözümlerinde yeni bir standart belirlemektir. Projede, Bitcoin’in UTXO modelinin güvenlik ve kararlılık avantajları, Ethereum’un EVM (Ethereum Virtual Machine) ile uyumlu akıllı sözleşme kabiliyetleriyle birleştirilmiştir. Bu hibrit yapı, işletmelerin ve geliştiricilerin daha güvenli, ölçeklenebilir ve kullanıcı dostu dApp’ler (merkeziyetsiz uygulamalar) oluşturmasına olanak tanır.
QTUM’un diğer blockchain platformlarından ayıran en önemli özelliklerinden biri, Account Abstraction Layer (AAL) adı verilen katmanın kullanımıdır. AAL, Ethereum tabanlı akıllı sözleşmeler ile Bitcoin’in UTXO modelini sorunsuz bir şekilde entegre eder. Bu sayede, kullanıcılar Bitcoin’in güvenli altyapısının üzerinde Ethereum’un esnek akıllı sözleşmelerini çalıştırabilir.
QTUM ayrıca, PoS konsensüs mekanizmasını benimseyerek, madencilik için yüksek enerji tüketen Proof of Work (PoW) sistemlerine kıyasla daha çevreci ve verimli bir alternatif sunar. Bu, madencilik için pahalı donanımlara gerek kalmadan, daha geniş bir kullanıcı kitlesinin ağ güvenliğine katkıda bulunmasına olanak sağlar.
QTUM en yüksek kaçı gördü?
QTUM, tarihindeki en yüksek değerine 7 Ocak 2018’de ulaştı. Bu tarihte QTUM, yaklaşık olarak 106.88 Amerikan Doları seviyesini gördü.
QTUM en düşük kaçı gördü?
QTUM’un piyasaya sürüldüğü ilk zamanlardaki en düşük değeri, 13 Mart 2020’de kaydedildi. Bu tarihte QTUM’un değeri yaklaşık olarak 0.77 Amerikan Doları civarındaydı.
QTUM arzı ne kadar?
QTUM’un toplam arzı, 107,822,406 QTUM ile sınırlandırılmıştır. Bu, QTUM’un tüm varlık ömrü boyunca üretilebilecek maksimum miktarını ifade eder.
Qtum takımı ve yatırımcıları
Asya merkezli Qtum, Asya ve özellikle Çin ve Kore pazarına hitap ediyor. Pek çok internet sitesi Qtum’u “Çin Ethereum’u” olarak adlandırıyor.
Projenin genç ve dinamik bir ekibi bulunuyor. Yatırımcıları arasında ise OKCoin’in CEO’su Xu Star, Bitcoin’in erken yatırımcılarından Roger Ver ve Ethereum ile Jaxx’ın kurucularından Anthony Di Iorio gibi önemli isimler yer alıyor.
Sorumluluk reddi: Yukarıdaki bilgilerin hiçbiri tavsiye niteliği içermez. Kripto para birimleri yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Lütfen yatırım yapmadan önce kendi araştırmanızı yapın ya da danışman desteği alın.
Qtum coin nasıl alınır?
Qtum’u düşük komisyon ücretleri ve stabil altyapısıyla kısa zamanda popüler bir borsa haline gelen Binance‘i kullanarak alabilirsiniz.
Binance kayıt linki üzerinden hesabınızı oluşturduktan sonra Qtum alabilmek için şu adımları izlemeniz yeterli:
1- Binance’de bulunan hesabınıza Bitcoin gönderin. Bunun için sayfanın sağ üst kısmında yer alan Funds bağlantısının üzerine gelerek Deposits&Withdrawals‘a tıklayın.
2- Açılan sayfada yer alan arama kutucuğuna BTC yazarak Bitcoin’i bulun ve hemen yanında yer alan Deposit‘e tıklayın.
3- Burada sizin için oluşturan cüzdan adresinizi kopyalayın ve Bitcoin’lerinizin bulunduğu borsa ya da cüzdan üzerinden bu adrese Bitcoin gönderin. Bitcoin’leriniz Binance hesabınıza 15 dakika içinde geçecektir.
4- Bitcoin’leriniz hesaba geçtiyse Binance logosunun yanında yer alan Exchange bağlantısı üzerinden Basic‘i tıklayın.
5- Açılan sayfada QTUM/BTC çiftini bularak tıklayın. Ardından grafiğin altında yer alan Buy bölümünden satın alımınızı gerçekleştirin. Burada yer alan Price bölümüne almak istediğiniz fiyatı, Amount bölümüne ise almak istediğiniz Qtum miktarını girin ve Buy Qtum‘a basın. Daha kolay bir şekilde satın almak isterseniz Market sekmesi üzerinden işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.