SegWit kilitlendi | Bu ne anlama geliyor ve bundan sonra neler olacak?

Bitcoin ağının işlem kapasitesini geliştirmek amacıyla önerilen Segregated Witness (SegWit), dün tüm madencilerin desteğini alarak kilitlenme eşiğine ulaştı. İki haftalık süreç başladı SegWit’in kilitlenmesiyle birlikte iki haftalık yeni bir sürece girdik ve bu iki haftanın ardından Bitcoin’de SegWit güncellemesi tamamlanmış olacak. İki haftalık süre, madencilik havuzlarına yazılımı güncelleme zamanı verecek. Bu dönem, 21-22 Ağustos tarihinde son bulacak. 22 Ağustos’tan itibaren SegWit faaliyete geçecek ve madenciler, SegWit’i desteklemeyen blokları reddetmeye başlayacak. SegWit nedir ve SegWit ihtiyacı nasıl ortaya çıktı? Bitcoin’e giderek...

Bitcoin ağının işlem kapasitesini geliştirmek amacıyla önerilen Segregated Witness (SegWit), dün tüm madencilerin desteğini alarak kilitlenme eşiğine ulaştı.

İki haftalık süreç başladı

SegWit’in kilitlenmesiyle birlikte iki haftalık yeni bir sürece girdik ve bu iki haftanın ardından Bitcoin’de SegWit güncellemesi tamamlanmış olacak. İki haftalık süre, madencilik havuzlarına yazılımı güncelleme zamanı verecek. Bu dönem, 21-22 Ağustos tarihinde son bulacak. 22 Ağustos’tan itibaren SegWit faaliyete geçecek ve madenciler, SegWit’i desteklemeyen blokları reddetmeye başlayacak.

SegWit nedir ve SegWit ihtiyacı nasıl ortaya çıktı?

Bitcoin’e giderek artan taleple birlikte işlemler kapasite sınırını aşmaya başlamıştı. İşlem onayları 1-2 güne kadar uzamıştı. İşlemini daha kısa sürede onaylatmak isteyenler için işlem ücretleri oldukça artmıştı. Bitcoin’in çıkış politikasına temelde aykırı olan bu durum, gün geçtikçe devasa bir problem olarak kendini gösteriyordu. Bu problemin üstesinden gelebilmek için Bitcoin geliştiricilerinden oluşan Bitcoin Core ekibi, SegWit çözümünü önerdi.

SegWit, Bitcoin’den önce Litecoin ve Vertcoin gibi para birimlerinde denenmiş, oldukça başarılı sonuçlar elde edilmişti.

İşlemlerde üç ana unsur bulunuyor: Gönderici, alıcı bilgileri ve imzalar. Bunlar, işlem boyutunun büyük bir bölümünü oluşturur ve dolayısıyla blokta oldukça yer kaplar. Popüler inancın aksine, SegWit, bu verileri bir “tanık bloku”na ayırmaz. Bunun yerine SegWit, 1MB’lık blok boyut limitini 4 milyon birim blok boyut limitine günceller, tanık verilerini tek birim olarak ve çekirdek blok verilerini ise dört birim olarak sayar. Aslında temelde yeni bir işlem biçimi getirir. Bunun manası, blok boyutunun gerçekten artmasıdır. Kaba bir tarifle, SegWit’le birlikte Bitcoin’de blok boyutunun yaklaşık 4MB’a eşdeğer oranda yükseldiğini söyleyebiliriz.

Teknik ifadeleri bir kenara bırakıp yatırımcılar için esas meseleye geçersek Bitcoin’de yapılan SegWit güncellemesi, Bitcoin’in fiyatına yüksek ihtimalle olumlu şekilde yansıyacak. Zaten dün akşam henüz uygulamaya geçmeyen SegWit’in kilitlenmesi haberi bile Bitcoin’in fiyatının yukarı yönlü hareket etmesini sağlamıştı.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl