Stablecoin nedir ve bildiğimiz coin’lerden ne farkı var?

"Bitcoin" ve "altcoin" terimlerinin ardından son dönemde piyasayı meşgul eden bir de "stablecoin" terimi çıktı. Stablecoin nedir ve ne işe yarıyor?

Nick Tomaino tarafından tanımlandığı gibi “stablecoin”, basit bir ifadeyle fiyat istikrarı özelliğine sahip olan kripto paraya denir. Türkçe’ye “stabil kripto para” olarak çevrilebilir.

Genellikle çoğu stablecoin, ABD Doları’na karşı sabittir. Ancak bazı uygulamalar bir para sepetine geçmeyi ya da zaman içinde tüketici fiyat endeksi gibi bir endekse geçmeyi amaçlıyor.

Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerinin volatiliteleri göz önüne alındığında bu kullanıcılar için sorun oluşturabilir.

Ticaret yapanları kripto paraları kabul etmekten alıkoyan başlıca faktörlerden biri de artan işlem ücretleri ile birlikte volatil fiyattır. Bu olay birçok şirketin ödeme şekli olarak Bitcoin’i bırakmasına neden oldu.

Stablecoin’ler, özellikle bazılarının akıllı sözleşmeler ile uyumlu olduğu göz önüne alındığında Blockchain’deki finansal uygulamaların omurgası olarak hizmet edebilir.

Bu istikrarlı fiyata sahip kripto para fikrinin ilk ortaya çıkışı birkaç yıl eskiye dayanıyor. Ancak geçen bir yıldan bu yana, stablecoin’lerin Basecoin ve Carbon gibi girişim sermayesi destekli kuruluşların piyasaya çıkması ile hız kazanmaya başladığı görülüyor.

Neden Stablecoin’e ihtiyaç var?

Bunun için en yaygın olan argüman, volatiliteye karşı bir engel oluşturması. Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar yerine stablecoin’i elinizde tutarak kendinizi piyasa dalgalanmalarından koruyabilirsiniz.

Örneğin Bitcoin 8 bin dolar olarak fiyatlandırılıyorsa ve dolara sabitlenmiş bir stablecoin için 1 Bitcoin’lik işlem yaptınız ve böylelikle 8 bin stablecoin’iniz oldu. Hafta boyunca Bitcoin fiyatının 7 bin dolara düştüğü varsayılırsa hala elinizde 8 bin dolar değerinde stablecoin’iniz olacak ve her zaman Bitcoin’e geri çevrilebilecek.

 

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl