DeFi odaklı 2. katman çözümü Unichain’in, 2025’in ilk ayında ana ağ başlangıcını yapması bekleniyor. Açıklama proje geliştiricilerinden gelirken projenin özellikle test aşamalarında başarılı sonuçlar elde ettiği belirtildi.
Unichain’in denemeleri, sadece ekim ayında 50 milyondan fazla test işlemini başarılı şekilde gerçekleştiren, 4 milyondan fazla test kontratı oluşturan ve test ağı faaliyetlerinin %99’dan fazla oranda çalışır durumda olduğu Ethereum’un Sepolia test ağında yapıldı.
Faaliyetler kesintisiz ve sorunsuz gidiyor
Bu yüzde 99’luk oran, ağın işlem doğrulama gibi birçok faaliyetini kesintisiz ve sorunsuz yaptığını gösteriyor.
6 Ocak gününden itibaren Unichain Sepolia, daha önceden planlanmış bir bakım sürecine girecek ve “fault proofs” olarak da bilinen mekanizmanın bir merkezden izin gerektirmeden çalışması sağlanacak.
“Hata kanıtları” en baştan devrede olacak
“Hata kanıtları” olarak Türkçe’ye çevrilebilecek olan bu mekanizma, ağda hatalı bir işlem olduğunda kullanıcıların bu hatalı işlemi kanıtlamasına ve iptal ettirmesine olanak tanıyor. Kullanıcıların sisteme itiraz etmesine izin verecek olan bu mekanizma Unichain’in ana ağıyla birlikte en baştan devrede olacak.
Yapılacak bu denemelerin ve bakım sürecinin ardından ardından ana ağ genel kullanıcı kitlesine açılacak.
Blok süresi saniyenin 4’te 1’ine inebilir
Ana ağın başlatılmasının ardından sisteme yeni özelliklerin de getirilmesi bekleniyor. Bunlar arasındaki en büyük beklenti olanı ise “flaş bloklar” olarak bilinen ve blok zamanlarını 250 mili-saniyeye indiren “Flashblocks” olacak. Böylece blok süresinin 1 saniyenin 4’te 1’ine inmesi hedefleniyor.
Tek-sıralayıcı sorunu çözülecek
Unichain’in düzeltmeyi hedeflediği sorunlardan biri de “single-sequencer” olarak bilinen ve 2. katman blok zincirlerinde işlemleri tek bir merkezden sıralayan mekanizma olacak. Bu tarz merkezi mekanizmalardan sorun çıkması tüm işlemlerin de engellenmesine ve ağın durmasına neden olabiliyor.
İşte Unichain’de bu sorunu çözmek için Unichain Validation Network (Doğrulama ağı) devreye girecek. Merkeziyetsiz doğrulaıcıların bağımsız şekilde doğrulama yapmasını sağlayacak bu mekanizma “single-sequencer” sorununu da çözecek.
Optimism’in “Süper-zinciri”ne girecek
Ana ağ faaliyete geçtiği zaman da Unichain, Optimism’in “Superchain” olarak bilinen “Süper-zincir” ekosistemine dahil olacak.
Bilindiği üzere Optimism tarafından oluşturulan bu “Süper-zincir”in modüler yazılım mimarisi OP Stack, özellikle 2. katman ağların ortak bazı temeller üzerinde rahatça oluşturulmasına (yaratılmasına) izin veriyor.
Unichain’in ana ağa geçmesinin ardından ise Uniswap Labs, Op Stack’in baş katılımcılarından biri olacak. Yani Uniswap Labs, OP Stack’in geliştirilme sürecinde bundan sonra kilit bir rol oynayacak.