Blok zinciri teknolojisinin büyük etki yaratması beklenen alanlardan biri de müzik sektörü. Bugüne kadar müzik sektörünün problemlerine çözüm olmayı hedefleyen bazı blok zinciri projeleri ortaya çıktı. Bunların birçoğu başarısız olsa da bir şekilde piyasada varlığını sürdürenler de var.
[toc]
VIB coin nedir?
Blok zinciri tabanlı küresel müzik ağı Viberate, yukarıda bahsedilen örneklerden biri. Peki VIB coin nedir? VIB coin, müzik veri analizi platformu Viberate’in token’ıdır. VIB, platform içerisinde kullanıcıları ödüllendirme, bahşiş verme, rezervasyon ve bilet satın alma gibi alanlarda ödeme yöntemi olarak kullanılır. VIB, ERC-20 tabanlı token’dır ve madenciliği yapılmaz. Ethereum’a dayalı akıllı sözleşmeler kullanılarak oluşturulurlar. VIB’in toplam arzı, 200 milyondur, dolaşımdaki arzı ise 196 milyon adettir. VIB arzının %60’ı proje geliştirmeyi finanse etmek için ICO’da satıldı. %16’sı proje ekibine ayrıldı. %4’ü melek ve erken yatırımcılara tahsis edildi. %5’i ise ödül havuzunda yer alıyor.
Özet bilgiler
- Kurucusu ve kuruluş yılı: Matej Gregorčič / 2017
- Blok zinciri: Ethereum
- Toplam arzı: 200 milyon VIB
- Dolaşımdaki toplam arz: 199 milyon 635 bin VIB
- Piyasa değeri: 25 milyon dolar
- Projenin amacı: Yetenek keşfi, sanatçı izleme, kampanya planlama ve raporlamayı tek bir akıllı platformda birleştirmek, müzik sektöründe veri analizini kolaylaştırmak.
Projenin başlangıcında VIB coin’in platform üzerinde ödeme yöntemi olarak kullanılması planlanmış olsa da Viberate’in mevcut versiyonu, VIB ile tüm ilişkiyi kesmiş görünüyor. Platformda ödeme seçenekleri olarak kredi kartı, PayPal veya banka transferinden söz ediliyor. VIB’den ise platformun herhangi bir yerinde neredeyse hiç bahsedilmiyor. Ayrıca Viberate, blok zinciri tabanlı pazar yeri olarak ortaya çıkarken zamanla bundan uzaklaşmış. Mevcut haliyle Viberate, blok zinciri veya kripto parayla bir ilgisi olmayan merkezi bir platform görüntüsünde.
Viberate, internet sitesine göre, 600 binden fazla sanatçı, 6 binden fazla festival, 300 binden fazla oynatma listesi ve 58 milyondan fazla parça içeriyor. Platform kullanıcıları, sanatçı analizi, parça analizi, Spotify oynatma listesi analizi ve kıyaslama gibi servislerden yararlanabiliyor.
Viberate, 2017 yılında Slovenyalı Matej Gregorčič tarafından kuruldu. Projenin kurucu ortakları da Slovenyalılardan oluşuyor; Vasja Veber, DJ UMEK ve Dejan Roljič. Proje, 2017’nin eylül ayında yapılan VIB token satışında 12 milyon dolar topladı.
VIB coin neden artıyor?
VIB fiyatı, son saatlerde sert artış yaşadı. Kripto para, 0.047 dolardan işlem görürken 0.188 dolara kadar yükseldi. VIB, saatler içerisinde yüzde 300 oranında değer kazandı. Bu hızlı artış, kripto paranın işlem hacmini de katladı. VIB, Binance üzerinde BTC, SNM ve ETH’den sonra en çok işlem gören dördüncü kripto para oldu. Bugünkü yükselişle birlikte VIB’in piyasa değeri de 30 milyon doları aşmıştı. Daha sonra fiyat geri çekildi ve VIB, TSİ 12.45’te 0.12 dolardan alıcı buluyor. Piyasa değeri de 25 milyon doların altına geriledi. Kripto paranın piyasa değeri bu seviyede olmasına rağmen işlem hacmi 200 milyon dolara dayandı. VIB coin’in fiyat artışının arkasında henüz ortaya çıkan somut bir gelişme ise yok. Doğrulanmış verilere göre, dolaşımda 199 milyon VIB bulunuyor. VIB, Binance borsasının yanı sıra Bitget’te de listeleniyor.
VIB coin ne zaman çıktı?
VIB, ilk olarak 2017 yılının eylül ayında piyasaya sürüldü. O dönemde token, gerçekleştirilen token satışı yoluyla yatırımcılara verildi. Token satışında 12 milyon dolarlık fon toplandı.