Yüksek teknoloji odaklı girişim şirketleri ve startup’larıyla ilgilenen çevrim içi medya kuruluşu TechCrunch’ın kurucusu olan Michael Arrington, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC’nin Ripple’a açtığı davayı değerlendirdi ve XRP için Howey test modasının artık geçtiğini ve teknoloji devrinde kullanılmasının mantık dışı olduğunu söyledi.
Bir yatırımın katılımcılarının, diğer tarafın yapacağı işlere bağımlı olup olmadığını gösteren Howey testinin bugünlerde geçerli olup olmadığının tartışılması gerektiğini belirten Arrington, burada kripto para evrenindeki gelişmeleri de göz önüne alarak yorum yapılması gerektiğini söyledi.
- İlginizi çekebilir | Ripple CEO’su: SEC davası sonrası 15 yeni müşteri kazandık
Howey testiyle ilgili olarak Investopedia’da, “Ortak bir girişime yatırım yapan bir kişinin elde edeceği kâr, sadece kurucu ya da üçüncü bir tarafın performansına bağlıysa, bu bir yatırım sözleşmesidir” açıklaması yapılıyor. Ancak Howey testi Arrington’a göre dijital dünya için geride kalmış ve uygun olmayan bir sorgulama metodu.
Howey testi 1946 yılında portakal ağaçlarının kullanımı nedeni ile çıkan bir tartışma neticesinde oluşturulan bir test…
“Her şey SEC’nin ağzından çıkacak kelimelerle tanımlanıyor”
Bir varlığın menkul kıymet olup olmadığının SEC’nin ağzından çıkacak sözlere bağlı olduğunu ve kurumun bir şeyin menkul kıymet olup olmadığının göstergesi için herkesin onun tanımlamalarını kullanmasını istediğini belirten Arrington, “Kripto varlıkları dolar ile değerlendiriyoruz çünkü para kazanmak için onları alıyoruz ve artık dolara da inanmıyoruz” dedi.
Bu tür kripto paraların birer menkul kıymet olup olmadığı sorusunu da cevaplayan Arrington şu ifadeleri kullandı:
“Bu değişir ancak menkul kıymet ise SEC o zaman sizin canınızı acıtabilir. Aslında şu mantıkla bakarsanız hepsi menkul kıymet oluyor. Çünkü biz bu varlıkları, doların şu an yaptıklarından korunmak için alıyoruz. Ama hayır! Biz Howey testine bakıyoruz. Modern dünyada tamamen kullanışsız olan yüz yıllık bir teste… Bu çok saçma…”
Arrington ayrıca SEC’nin de aslında XRP‘nin bir menkul kıymet olmadığını düşündüğünü ama bunun kendi, önemsiz fikirlerinden ibaret olduğunu söyledi.
Bilindiği üzere SEC, Ripple Labs ve önemli miktarda XRP tuttukları ifade edilen iki yöneticisine, kayıt dışı dijital menkul kıymet teklifi vasıtasıyla 1.3 milyar dolar topladıkları gerekçesiyle dava açmıştı.
TechCrunch’ın kurucusu, bir şeyin menkul kıymet olup olmadığını belirten şartların tamamen tutarsız olduğunu ve konunun en sonunda, “zenginlere mi yoksa herkese mi işlem yapma hakkı” tanınacağına geldiğini, ve davadan konuyla ilgili bir netlik çıkmasını umduğunu belirtti.
Arrington’a göre SEC zamanla değişen bir kurum ve isteği, yürütme organının isteğine bağlı olacak.
Öte yandan Arrington’un da, 2017’de kurulan ve blokzincir teknolojisine XRP kullanarak yatırım yapan, dijital varlık yönetim şirketi XRP Capital’in kurucusu olduğunu da belirmek gerek.
Davayla ilgili olarak bazı borsalar Ripple’ın yanında dururken, Uphold borsası da SEC’nin yatırımcıları korumak için böyle bir hamle yaptığını ancak, perakende müşteriyi milyarlarca dolar zarara uğratacak şekilde XRP’yi değersiz kılacak bir kararın da bu amaçla örtüşmeyeceğini belirtiyor.
Ripple da, kendileriyle hiçbir bağlantısı olmayan sayısız masum yatırımcının bu davadan etkilendiğini ve zarar ettiğini, ayrıca davanın borsalar, piyasa yapıcılar ve trader’lar için suyu bulandırmaktan başka bir işe yaramadığını açıklamıştı.