Ripple token’ı XRP, geride bırakıyor olduğumuz bu hafta, önemli ölçüde değerlendi. Bundan 5 gün önce 27 cent’ten el değiştiren XRP, takip eden birkaç günde yüze 160’lık bir yükselişle 70 cent’e kadar ulaştı. Dijital para, bu süre içinde en büyük altcoin olan Ethereum’un piyasa değerini geride bırakarak tahtını elinden aldı fakat kısa bir süre sonra Ether’den gelen karşı atakla yeniden üçüncü sıraya geriledi. XRP, şu sıralarda 59 cent’ten alıcı buluyor.
CoinTelegraph’ta yer alan habere göre XRP’nin bu yükselişini açıklayan 4 teori var.
Teori 1: xRapid
xRapid, Ripple tarafından tasarlanan, finansal kurumlar arasında itibari para transferini kolaylaştıran bir Blockchain sistemi. Ripple, ana akım finansal sisteme öncülük etmek için onu kullanmayı umuyor. Platformun testlerinde işlem maliyetlerini yüzde 40-70 oranında azalttığı kanıtlandı. Ayrıca işlem hızını yaklaşık iki dakikaya indirdi. Karşılaştırma yapmak gerekirse tipik uluslararası ödemelerin tamamlanması 3-5 gün sürüyor.
Ripple yetkililerinden biri, yakın zaman önce CNBC’ye verdiği demeçte xRapid’in gelecek ay kullanımda olabileceği müjdesini verdi.
Ağustos ayında Ripple, sağlıklı bir dijital varlık borsası ekosistemi oluşturmak için bir xRapid çözümünün parçası olarak üç uluslararası borsa ile ortaklık yaptı. Bittrex, Bitso ve Philippine Coins.Ph. Ortaklık, xRapid’in XRP, ABD Doları, Meksika Pesosu ve Filipinler Pesosu arasında hareket etmesini sağlayacak. Buna ek olarak Ripple’den bir başka sorumlu Haziran ayında verdiği demeçte Ripple’ın Çin pazarına girmeyi planladığını söylemişti.
Öte yandan bazı sosyal medya kullanıcıları, XRP’nin son patlamasını açıklamak için xRapid’in sessizce faaliyete geçtiğini ve şirketin bunu daha sonra ilan edeceğini öne sürdüler.
Teori 2: PNC’nin RippleNet’e katılımı
Bu hafta Ripple’la ilgili bir başka haber ABD’nin en büyük 10 bankasından biri olan PNC’yle ilgiliydi. 19 Eylül’de Ripple, PNC’nin müşterileri için uluslararası ödemelerde kullanmak üzere RippleNet’e katıldığını açıkladı.
RippleNet, Ripple’ın xCurrent çözümünü kullanani merkezsiz bir bankalar ve ödeme sağlayıcıları ağı. Ripple’ın ürün yönetimi kıdemli başkan yardımcısı olan Ashees Birla, xCurrent’ın bankacılıkta kullanımının xRapid gibi diğer Ripple ürünlerinin benimsenmesine yönelik ilk adım olduğunu düşünüyor.
Bu arada ilginç bir şekilde dünyanın en büyük varlık yöneticisi olan BlackRock, 1995-1999 yılları arasında PNC’nin bir yan kuruluşuydu. Şu anda PNC, yüzde 21.45’lik hissesiyle BlackRock’ta en büyük pay sahibi.
Teori 3: Ripple’ın ‘menkul kıymet’ yaftasından uzaklaşması
CNBC ile yaptığı son röportajda Ripple yetkilisi Sarbhai, XRP’nin ABD’de bir menkul kıymet olarak sınıflandırılmasının muhtemel olduğu görüşüne karşı çıktı. Sarbhai, XRP defterinin bir açık kaynaklı protokol olduğunu ve şirketin kendisinden bağımsız bir yapıda bulunduğunu, ayrıca Ripple’ın ağda çalışan düğümlerin yalnızca yüzde 7’sini kontrol ettiğini vurguladı. Ek olarak XRP yatırımcılarının varlığı satın aldıklarında Ripple şirketinde hissedar pozisyonu almadıklarını söyledi, Avustralya, Filipinler ve Tayland gibi ülkelerin XRP’yi bir emtia olarak sınıflandırdıklarına dikkat çekti.
Teori 4: FOMO
Fiyattaki devasa artış ‘fırsatı kaçırma korkusu’ ya da internet alemindeki yaygın söylenişi ile FOMO’yla da açıklanabilir. Bu teoriye göre Ripple, 18 Eylül’de ilk ciddi fiyat artışını gördüğünde diğer yatırımcılar da yığılmaya başladı ve bir kartopu etkisi yaşandı.
→ KRİPTO PARA MİLYONERLERİ PARALARINI NELERE HARCIYORLAR?