O kadar çok yapıldı ki Bitcoin madencilik tesislerinin yüzde 30’u boş kaldı

Çin'in madenciliğin yoğun olarak yapıldığı Sichuan ve Yunnan bölgelerinde talepten çok madencilik tesisi inşa edildi. Bunun sonucunda tesislerin yüzde 20 ila 30'u yağmur sezonunda boş kaldı.

bitcoin-madenciligi
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Piyasa şartlarının ağırlaşmasına ve rekabetin artmasına rağmen kripto para madenciliği son yıllarda çok ciddi rağbet görüyor. Bu anlamda diğerlerinden açık farkla ayrılan ülke ise tabii ki Çin. Ancak Çin’in içindeki Sichuan bölgesi de hem ekonomik hem de coğrafi şartlar sebebiyle ülkenin diğer bölgelerinden madencilik anlamında çok daha önde.

Kripto para çiftliklerinin burada kurulmasının sebebi Sichuan’ın yağmurlu bir bölge olması… Bu da zaten ucuz olan hidroelektrik gücünün bahar ve yaz aylarında daha ucuzlamasını sağlıyor. Bu şartlar tüm hash gücünün yarısını oluşturan Çinli madenciler için çok büyük bir avantaj getiriyor.

Tesisler çalışmayacak!

Ancak tüm bu avantajlar büyük bir dezavantaja da dönüşmüşe benziyor. Yerel haber organlarından 8BTC’ye göre, madencilik faaliyetleri için olumlu şartların sağlanması ve madenciliğe olan ilginin ciddi derecede artması şirketlerin daha fazla tesis yapmasını sağladı. Madencilik firmaları bu işe yatırım yapmak isteyen başka şirketlere bu tesisleri kiralamak istediler ancak o kadar çok tesis yapıldı ki bölgeden gelen haberlere göre hem Sichuan hem de Yunnan’daki tesislerin yüzde 20 ilâ 30’u yağmur sezonunda boş kaldı.

Madenciliğin revaçta olmasının bir diğer sebebi ise Bitcoin’deki ödül yarılanmasıydı. Bitcoin’in fiyatının Mayıs ayından sonra uçmasını bekleyenler madencilik zorluğunu kaldırabileceklerini düşündüler. Ancak ‘halving’ sonrası fiyatın uzun süre sabit kalması kâr marjlarında da ciddi düşüşlere sebep oldu. BitInfoCharts’ın verilerine göre; 1 THash için madenciler günde 0,16 dolar kazandılar. Bu rakam ödül yarılanmasının ardından 0.07 dolara düştü.

Sel tehlikesi…

Finansal kayıplarını kapatabilecek olan madenciler için ise bambaşka bir tehlike söz konusu. Sichuan’da elektriğin ucuz olmasını sağlayan güçlü nehirlerin sel tehlikesi yarattığı belirtiliyor. Çin yönetiminin yaptığı büyük baraj ve koruma duvarlarına rağmen bu sene bölgede birçok ev ve içinde madencilik tesislerinin de bulunduğu iş yerleri selden çok ciddi zarar gördü.

Çoğu madencilik tesisi arazinin yüksek kesimlerinde olduğu için bu sellerden zarar görmedi ancak elektrik kesintileri ve hidroelektrik santrallerinin su basıncına dayanamaması ve çalışmaması zararın daha da artmasına sebep oldu. Sellerin sona ermesinin ardından ise toprak kayması tehlikesi belirdi. Bölgeden gelen haberlere göre; Haziran ayı başında birçok orta ve büyük ölçekli tesis toprak kaymalarından zarar gördü.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl