9 başlıkta Gate.io borsası hakkında bilmeniz gerekenler

gate-io

Sponsorlu

Bugün kripto para alım satımı yapmak isteyenlerin seçebileceği yüzlerce kripto para borsası var. Bununla birlikte bir borsa seçiminde düşük komisyon, pasif gelir olanakları ve yüksek işlem hacmi gibi nitelikler arandığında seçenekler daralıyor ve birkaç borsaya düşüyor. Gate.io bunlardan biri.

Kripto para piyasasında işlem hacmine göre lider borsalar arasında olan Gate.io, aynı zamanda en eskilerden. Platform, 2013 yılında kuruldu ve o günden beri faaliyetini sürdürüyor. Yakın bir zaman önce Türkiye pazarına da açılan borsa, Türkçe arayüzle de kullanılabiliyor. Özellikle 2017 yılından bu yana ciddi bir büyüme ivmesi kazanan Gate.io, Eylül 2020 itibari ile günlük yaklaşık 80 milyon dolarlık işlem hacmine ulaşıyor.

Burada yer alan bilgiler, bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi değildir. Borsalarda büyük miktarda para tutulmamalı ve yatırımcılar mümkün olduğunca kripto paralarını cüzdanlarında saklamalıdırlar.

Gate.io’ya nasıl üye olunur?

Gate.io borsasına üye olma adımları hemen hemen diğer borsalarla aynı ve basit.

Kayıt linkine girdikten sonra aşağıdaki gibi bir sayfa karşılıyor:

Ülke/bölge, kullanıcı adı, e-posta ve şifre bilgilerini girdikten sonra SONRAKİ butonuna tıklayarak sıradaki adıma geçiş yapın.

Bu adımda da hesapta tutulacak olan kripto paraların güvenliğini sağlamak için ayrıca bir Fon şifresi oluşturmanız isteniyor.

Captcha kutucuğunu da işaretledikten sonra hesap başarıyla oluşturulmuş oluyor. Hesabınıza giriş yapmak için sayfanın sağ üst bölümündeki giriş kısmını kullanın. Hesaba giriş yaptıktan sonra güvenliğinizi sağlamak için İki Faktörlü kimlik doğrulamayı mutlaka etkinleştirin. Bunu Ayarlar/Settings sekmesinden yapabilirsiniz.

[toc]

İşlem çiftleri

Bir borsada hangi kripto paralarla alım satım yapılabileceği seçim yaparken önemli rol oynayan unsurlardan. Gate.io ise bu konuda geniş bir yelpaze sunuyor. Borsada ağırlıklı olarak kripto paraları BTC, USDT, USDC, TUSD ve ETH ile alıp satmak mümkün. USD piyasalarında 287 varlık listelenirken BTC’de 73, ETH’de ise 182 varlık listeleniyor.

Düşük ücretler

Gate.io’ya para yatırmak ücretsiz. İlk basamakta tüm işlem çiftleri için alım satımdan alınan komisyon yüzde 0.2 düzeyindeyken 30 günlük işlem hacmi ve tutulan Gate Token (GT) miktarına göre bu oran yüzde 0.055’e kadar gerileyebiliyor.

Gate.io’da 16 basamağa kadar giden ücret yapısı

Transfer limitleri

Gate.io’da para yatırma konusunda herhangi bir limit bulunmuyorken günlük para çekme limitleri ise kripto paradan kripto paraya değişiyor. Bununla ilgili bir tablo, borsanın resmi internet sitesinde yer alıyor. https://www.gate.io/fee Örnek vermek gerekirse Bitcoin için günlük çekme limiti 100 BTC, ERC-20 tabanlı USDT için ise 100,000 USDT. ETH’de ise bu rakam 3000 ETH.

Güvenlik önlemleri

Bir borsa seçerken kullanıcı olarak düşünmeniz gereken iki güvenlik basamağı vardır. Bunlardan biri, giriş ve kullanıcı kimliği koruma mekanizmaları, diğeri de paraların borsa tarafından saklanma mekanizmasıdır.

Neyse ki Gate.io güçlü bir hesap koruması sunuyor. Kullanıcılar, ayrı ve farklı hesap ve fon şifreleri belirlemelidir. Aynı zamanda her zaman önerdiğimiz iki faktörlü kimlik doğrulaması da kullanılabiliyor.

Öte yandan Gate.io fonların büyük çoğunluğunu çevrim dışı soğuk depolama tekniği ile sakladığını söylüyor. Gate.io, kripto para borsalarının güvenliğini denetleyen ve sonuca göre puan veren Crypto Exchange Ranks‘e (CER) göre, en yüksek siber güvenlik puanına sahip borsalar sıralamasında 6. basamakta.

Fon şifresi

Güvenlik önlemlerinden bahsederken fon şifresine de değinmek gerekiyor. Gate.io’nun diğer birçok borsadan ayrılan özelliklerinden biri de hesap şifresinin dışında fonlara olan erişimi şifre ile ayrıca kilitleyebilmeniz. Bu etkinleştirildiğinde alım satım yaparken ve para yatırma-çekme işlemlerinde fon şifresi girmek zorunlu oluyor. Bu sayede güvenlik için ek bir katman sağlanıyor.

Müşteri desteği

Gate.io, 7 gün 24 saat canlı müşteri desteği hizmeti sağlıyor. Kullanıcılar, borsa ile alakalı bir sorun yaşadığında veya merak ettikleri bir konu olduğunda canlı desteğe ulaşarak taleplerini hızlıca iletebiliyor fakat şu anda Türkçe desteklenmiyor. Borsada canlı desteğin yanı sıra diğer borsalarda olduğu gibi destek bileti açarak yardım almak da mümkün. Öte yandan platform hakkında sorularınız veya merak ettikleriniz varsa borsanın resmi Türkçe Telegram kanalına ulaşarak da bilgi alabilirsiniz.

Kredili işlemler (margin trading)

Gate.io, spot alım satımın yanı sıra marj ticareti de sunan sayılı borsalar arasında. Trader’ların kullanabilecekleri maksimum kaldıraç oranı 10 kattır. Bu, marj hesabınıza 1 BTC yatırmanız durumunda 9 BTC daha ödünç alıp 10 BTC’lik işlem yapabileceğiniz anlamına geliyor. Ancak sunulan en yüksek kaldıraç oranını kullanmak kazanç fırsatlarını artırabildiği gibi aynı şekilde kayıp riskini de o kadar artırıyor.

Türev işlemler, opsiyonlar ve ETF

Gate.io üzerinde alım satım olanakları spot işlemler ve kredili işlemler ile sınırlı değil. Bunlara ek olarak vadeli işlem sözleşmeleri ve sürekli sözleşmelerle de kazanç stratejileri geliştirilebilir. Vadeli işlem sözleşmeleri ve sürekli sözleşmelerde 100 kata kadar kaldıraç oranı var.

Ve opsiyonlara gelelim. Bilmeyenle için opsiyon sözleşmeleri, alıcıya belirli bir tarihte veya daha öncesinde belirli bir fiyattan dayanak varlığı alma veya satma hakkı veren türev araçlar. Opsiyon alıcıları, bu alma ya da satma hakkını elde edebilmek için prim ödüyorlar. Alım opsiyonu (call option), bir varlığı satın alma hakkı, satım opsiyonu (put option) ise satma hakkı tanıyor.

Gate.io’da da USDT uzlaşılı ve kısa vadeli opsiyon sözleşmeleri sunuyor. Bu sözleşmelerde seçenekler 10 dakika ile 1 günlük arasında.

Borsada 3 kat kaldıraçlı ETF ürünleri de mevcut. Şu anda kullanıcılar, BTC’den UNI ve AVAX’a kadar çok sayıda kripto para üzerinde 3x short veya long ETF ürünlerini alıp satabiliyor.

Son olarak tüm bu ürünleri, gerçek para ile kullanmadan simüle etme olanağı da var.

Gate.io’nun benzersiz özellikleri

Gate.io’yu diğer birçok borsadan sıyıran farklı özellikler de var. Bunlar şöyle sıralanabilir:

Borsa içinde sosyal medya

Gate.io, kullanıcılarına sunduğu ek özelliklerle alışılageldik borsa kavramının dışına çıkıyor. Platformda dahili bir sosyal medya platformu da var! Kullanıcılar, burada birbirleriyle etkileşime geçebiliyor, paylaşımda bulunabiliyor ve takipleşebiliyor. Posts veya Türkçesi ile “Gönderiler” olarak adlandırılan bu bölüm, hem web arayüzü hem de mobil uygulamalarda destekleniyor.

Canlı yayınlar

Borsa, 2019 yılında bir başka dikkat çekici özelliği daha devreye almış ve Gate.io Live’ın lansmanını yapmıştı. Web, Android ve iOS platformlarında kullanılabilen Live ile kullanıcılar, bir yandan canlı yayınları takip ederken bir yandan işlem yapabilir veya canlı yayına yorumlarıyla katılabilirler. Burada Gate.io tarafından düzenli yayınlar da yapılıyor.

Kasa hesabı

Gate.io, herkese açık blok zinciri GateChain’de çalınan fonların kurtarılmasına ve özel anahtarların alınmasına olanak tanıyan benzersiz ve yenilikçi bir zincir üstü Kasa Hesabı özetlliğine sahip. Bu yenilikçi kasa hesabı ile kullanıcılar, potansiyel bilgisayar korsanlığı riskini en aza indirmek için Ödeme Hesabı, Geri Alma Hesabı ve Geri Alınabilir Dönem Blokları oluşturabiliyor. Şirketin CMO’su Marie Tatibouet, Uzmancoin’e yaptığı açıklamada, “Bu yeniliklerle, birçok yeni ekibin yüzde 100 varlık güvenliğini garanti eden, devrim niteliğindeki halka açık zincirimizde uygulamalar geliştirmelerini bekliyoruz.” demişti.

Çoklu hesaplar

Gate.io’da ana hesaba bağlı birden fazla hesap kullanabilmek mümkün. Bunlar “alt hesap” olarak adlandırılıyor. Alt hesap, ana hesap tarafından oluşturulan ve yönetilen ikincil bir hesap. Bir ana hesap, yatırım ve varlık yönetimi stratejilerini kolaylaştırmak için birkaç alt hesap oluşturabilir.

Pasif kazanç olanakları

Gate.io’nun pasif kazanç olanakları bakımından zengin bir borsa olduğunu söylemek yerinde olur.

IEO

En başta borsanın kripto paralar borsaya girmeden yatırım yapma şansının tanındığı IEO platformu Startup ile şimdiye kadar yüksek getiriler sağlandı. Gate.io, ortalama IEO getirisi bakımından ilk 3’te bulunuyor.

Staking

Gate.io’nun ayrıca “HODL & Kazan” adı ile bir staking programı var. Kısa vadeli alım satım yapan kullanıcılar olduğu gibi kripto parayı bir yatırım aracı olarak gören ve uzun vadeil düşünenler de var. Bu kullanıcılar, varlıkları üzerinden staking programları ile faiz getirisi elde edebilirler. Şu anda program kapsamında yıllık yüzde 4’ten yüzde 36’ya kadar değişen getiri oranları sunuluyor.

Lending

Kripto paralar üzerinden pasif kazanç elde etmenin bir diğer yolu da “lending” işlemi. Lending, kabaca kripto paralarınızı kiraya vermek anlamına geliyor. Kiraya verdiğiniz kripto paralar, marjin ticareti yapanlar gibi diğer kullanıcıların kullanımına sunuluyor.

Gate.io‘da ödünç vermek istediğiniz kripto paralarınız için faiz oranlarını belirleyebilirsiniz. Unutmayın, her alanda olduğu gibi burada da rekabet yüksek. Marj ticareti için talep edilen borçlar, genellikle en düşük faiz oranlı emirlerden en yüksek faiz oranlı emirlere doğru doldurulur.

Son olarak borsa, projelerden herhangi bir listeleme ücreti talep etmiyor.

Gate.io Türkçe sosyal kanallar:

Sorumluluk reddi beyanı: Bu yazı, sponsorlu bir tanıtım yazısıdır. Burada yazılanlar yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım tavsiyesi olarak düşünülmemelidir. Her kullanıcı kendi araştırmasını yapmalıdır. Uzmancoin’in bu sayfadaki ürün veya hizmetle bir ilişkisi yoktur. Uzmancoin, bu sayfadaki ürün veya hizmetten doğacak riskler karşısında sorumlu tutulamaz.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl