Soru&Cevap

Blockchain teknolojisi, Bitcoin ve diğer dijital para birimleriyle ilgili sorularınız mı var? Aşağıda bulunan yorum bölümünden ekibimize ulaşarak sorularınıza net ve doğru yanıtlar alabilirsiniz.

Blockchain teknolojisi, Bitcoin ve diğer kripto para birimleriyle ilgili sorularınız mı var? Aşağıda bulunan yorum bölümünden ekibimize ulaşarak sorularınıza net ve doğru yanıtlar alabilirsiniz.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl

1.154 yorums

  1. özcan Yanıtla

    piyasaya çıkan ilk coinler hangi borsa sitesinde mevcut oluyo

    1. Burak Köse Yanıtla

      Henüz yeni coin’ler genellikle YoBit, HitBTC ve KuCoin borsalarında bulunabiliyor.

  2. KEMAL Yanıtla

    Merhaba,
    1- binance, poloniex vb. bir yabancı borsadan satın aldığımız bir altcoin kendi donanım cüzdanımıza nasıl aktarabiliriz ?
    2- Donanım cüzdanımızda (Ledger Nano S gibi) aynı anda hem bitcoin hemde altcoin saklayabilir miyiz ?
    3- Donanım cüzdanında bulunan bitcoini satmak istediğimiz zaman ne yapmamız gerekir ?
    Yardımlarınızı rica ederim, kolay gelsin.

  3. yunus ilkinci Yanıtla

    Merhaba. Bu sayfa sık sorulan sorular köşesi olmuş, teşekkürler bunun için. Borsada paramız varken o para biriminin listeden kaldırılmasıyla paramızın uçmasını anlayabilmiş değilim. Sanırım yasaların işlemediği alanlar olmalı ki insanların paraları iç ediliyor. Bu yüzden senin de tavsiye ettiğin gibi bir borsadan (cex.io’dan) coin alıp kendi cüzdanıma transfer etmeyi düşünüyorum. Peki coin’i cüzdanıma aktardıktan sonra o coin borsada listeden kaldırılırsa bundan zarar görür müyüm?

    1. Burak Köse Yanıtla

      Merhaba,

      Söz konusu coin’i cüzdanınıza çektiğiniz andan itibaren borsa ile ilişkisi kesilir. Dolayısıyla borsada listeden kaldırılması sizi etkilemez ve zarar görmezsiniz. Ancak coin, prestijli bir borsa tarafından listeden kaldırılıyorsa o coin’in değerinin düşmesi gibi bir tehlike ortaya çıkabilir.

  4. ilhan Yanıtla

    Burak bey selamlar;

    Size bir sorum olacak madencilik yapıyoruz diyelim yaparken Türk borsasından bir cüzdan adresi verebilir miyiz verdiğimiz adrese coinler otomatik geçer mi?

    Şimdiden Teşekkürler

  5. Umut Yanıtla

    merhaba, uzun bir süredir kripto para konusunu araştırıyorum, tabi son zamanlarda artış ve düşüşlerede bakıyorum, bi kaç arkadaşım ethereumdan doge coine geçiş yaptı ve paralarını 2ye katladı, elimde bin liraya yakın bir para var, gerek maden potansiyeli ve işlem hacminden dolayı dogeden uzak durmak istiyorum ama hangi coine yönelmem gerektiği konusunda şüphelerim var, sizden bu konuda yardım istiyorum.

    1. Burak Köse Yanıtla

      Merhaba,

      Kripto para birimleri piyasası yüksek risk taşır. Bu nedenle yatırım tavsiyesi vermekten uzak duruyoruz. Tavsiyelere uymak yerine kendi araştırmalarını yapmaları kripto para yatırımcıları için en doğru olandır.

  6. Ferhat Yanıtla

    Hocam benim yatırım yaptığım altcoin coincodex te işlem görüyordu. Ama bugün silinmiş ve herşeyi 0 görünüyor ne yapmalıyım.?

    1. Burak Köse Yanıtla

      Bahsettiğiniz borsada listeden kaldırılmışsa yapabileceğiniz bir şey yok. Listeden kaldırılmadan önce borsadan taşımanız gerekliydi.

  7. ALP YOLOĞLU Yanıtla

    Türkiye’de aldığım litecoin’i yurtdışında nasıl bozdurur ve nakite çevirebilirim , komisyonlar ne civarda olur ve fiyat farklılıkları olurmu ?

    1. Ceylan Arslan Yanıtla

      Litecoin’i yurt dışında bulunan borsalarda bozdurmanız ve nakit olarak çekebilmeniz için öncelikle yurt dışında bir banka hesabınız bulunmalı. Komisyonlar borsadan borsaya önemli farklılıklar gösterebiliyor. Fiyat farklılıkları elbette olacaktır. Bunu görebilmek için coinmarketcap.com’a bakabilirsiniz.

  8. Hakan 6parmak Yanıtla

    Yurtdışı borsalardan coin alarak Türk borsalarında satarak (arbitraj yaparak) kar elde edebilir miyim? Sanal kredi kartıyla coin alabilecegim yabanci borsa var mi ve bu borsadan Türk borsalarina transfer yapabilir miyim? Eger yapabileceksem transferde alinan fee miktarlari hala kar yaptirir mi?

    1. Burak Köse Yanıtla

      Yurt dışı borsalardan coin alıp Türk borsalarında satarak kâr elde edebilirsiniz. Kredi kartıyla coin alabileceğiniz Cex.io adında bir borsa var fakat sanal kartla yapılan işlem geçerli olur mu, emin değiliz. Alabilirseniz bu borsadan Türk borsalarına transfer yapabilirsiniz. Alınan fee miktarlarının ardından kâr elde edip etmemeniz yaptığınız işlemin büyüklüğüyle doğru orantılıdır. Küçük miktarlarda muhtemelen pek kâr elde edemeyebilirsiniz.

  9. gökhan Yanıtla

    Merhabalar..Borsadan aldığım coin’leri ayrıca dijital cüzdanda nasıl saklayabilirim,cüzdana aktarma yapılabiliyor mu aynı zamanda,ilk hangisiyle başlamam gerekir? Teşekkürler..

    1. Burak Köse Yanıtla

      Merhaba,

      Borsadan aldığınız coin’leri kullandığınız dijital cüzdandaki adrese transfer ederek saklayabilirsiniz. Cüzdana aktarma yapılabiliyor.

  10. Kenan Kışlalı Yanıtla

    Bitcoin hakkında çok yüzeysel bilgiler biliyorum.Nereden detaylı öğrenebilirim? Önerebileceğiniz bir kitap ya da deneme,makale var mı bununla ilgili? Son olarak da iyi bir gelir elde etmek şart mı bu yatırımları yapmak için?

  11. Mutlu Yanıtla

    Avrupa’da büyük bankaların kendi coinlerini çıkartmalari bitcoin i nasıl etkiler

    1. Burak Köse Yanıtla

      Merhaba,

      Bu tamamen bu coin’lere olacak talebe bağlı bir durum. Talep olmadığı müddetçe önemli bir etkisinin olmayacağını söyleyebiliriz.

  12. bekir kara Yanıtla

    merhabalar,
    dünya üzerinde herhangi bir ülkeden bitcoin alıp türkiye bitcoin borsasında satmak mümkünmü
    mesela kore üzerinden bir koreliye alım yaptırıp aynı btc yi kendi cüzdanımıza havale edip tr borsasında satışını yapmak mümkünmüdür

    1. Burak Köse Yanıtla

      Merhaba, tarif ettiğinize finans piyasalarında “arbitraj” adı veriliyor, mümkün ve yapabilirseniz getirisi iyi olabilen bir işlem.

  13. aydan kaftan Yanıtla

    bu konuda gayet amatör biri olarak bu faaliyetin ne kadar güvenli olduğu konusunda beni aydınlatırmısınız…kayıp kazanç olarak…

  14. Hüseyin Seyithan Yaşar Yanıtla

    İyi günler, Jaxx cüzdanda bulunan BTC lerimi ordan çekmek istiyorum. Fakat benden 40$ gibi bir fee istiyolar. Private key i bir başka cüzdandan okutup BTC lerimi o cüzdana ücretsiz olarak aktarmış olur muyum? Yani kısacası böyle bir şey yapabilir miyim?

  15. Kadir Yanıtla

    Stratis e yatırım yapmak ıstıyorum bunun ıcın ızlemem gereken yol nedır, sımdıden tesekkurler

  16. Onur ÇETİN Yanıtla

    İyi günler,
    Yaklaşık 1 senedir Bitcoin piyasanı takip etmekteyim. Blockchain’e yeni yeni aşılırken şimdi de Tangle teknolojisiyle IOTA çıktı. Açıkçası internette IOTA hakkında Türkçe kaynak bulamadığım ancak çok merak ettiğim için sizden bu konuda benim gibi insanları aydınlatmanızı rica ediyorum. İyi çalışmalar.

  17. Fatih kaya Yanıtla

    Merhabalar,
    Konu hakkinda cok az bilgim oldugu icin kusura bakmayin. En basit yolla ifade etmenizi isteyecegim birkac sorum olacak.
    1- Almayi dusundugum waves ve ethereum icin oncelikle bitcoin almam mi gerekiyor ? Yani baslangic icin once bu iki coini bagimsiz olarak alabilirmiyim?
    2- Eger bugun bu coinleri istersem en guvenilir olarak nerden almami tavsiye edersiniz ?

    1. Burak Köse Yanıtla

      Merhaba,

      1- Ethereum’u Türkiye’de bulunan borsalardan TL ile alabilirsiniz. (Örneğin BTCTurk) Waves için DigiLira adında bir çalışma mevcut ancak faaliyete geçmedi. O geçtiğinde TL ile Waves alabileceksiniz. Şu an için yurt dışındaki borsalardan önce BTC alıp ardından Waves almanız gerekiyor.

      2- Borsaları sadece kripto para almak için kullanmanızı tavsiye ederiz. Alımı yaptıktan sonra kripto paraları kendi cüzdanınıza çekin ve kendi güvenliğinizi kendiniz sağlayın. Bu en makul yoldur. Böyle yaptığınız takdirde güvenli/güvensiz ayrımı yapmaksızın her borsayı kullanabilirsiniz.

  18. murat Yanıtla

    merhabalar cex.io sadece borsa sitesi mi yoksa cüzdan olarak kullanmak ve kredi kartı ile bitcoin almak ve bozdurmak için de kullanabileceğimiz güvenli bir site mi ?

    1. Burak Köse Yanıtla

      Merhaba,

      Cex.io bir borsadır. Cex.io’da bulunan cüzdanınızda Bitcoin saklayabilirsiniz fakat bir borsada Bitcoin saklamak güvenli bir yöntem değildir.

      Bahsettiğiniz borsadan kredi kartı ile Bitcoin almanız mümkün.

  19. mustafa Yanıtla

    1- Bittrex içerisinden bir altcoin’e yatırım yaptık bunu bitcoin için yüklediğimiz cüzdana aktarabiliyormuyuz? Altcoinler için cüzdan durumu nedir?

    2- Bittrex’de BTC ile altcoin alımında aynı anda BTC yatırımıda mı yapmış oluyoruz bu ticarette BTC’nin artması yada düşmesi bizi etkiler mi farklı bir altcoinde olsak bile?

    1. Burak Köse Yanıtla

      Merhaba,

      1- Bir altcoin’i bir Bitcoin cüzdanına aktaramazsınız. Bunu yapmayı denerseniz altcoin’lerinizi kaybedersiniz. Birçok altcoin’in kendilerine ait cüzdanları vardır, bunları onlarla uyumlu olan cüzdanlarda saklamalısınız. Ledger Nano S Bitcoin cüzdanı, Bitcoin ve altcoin’ler için iyi bir çözümdür.

      2- Bitcoin ile altcoin alımında aynı anda BTC yatırımı yapmış olmazsınız. Bu ticaretin ardından sizi BTC’nin artması ya da düşmesi değil, sadece aldığınız altcoin’in artması veya düşmesi etkiler.

  20. Serkan Yanıtla

    Litecoin niye düştü bir anda? Dün 400 lirayı görmüştü?

  21. İsmail Yanıtla

    Merhaba iyi günler. İnternette araştırdım ama bi cüzdan hesabı adresi alamadım. Bir kaç haftadır sanal para almayı düşünüyorum. Nasıl cüzdan hesabı adresi alabilirim?
    Son olarak Örneğin hesaba para yükleyip önce bitcoin aldım diyelim. Sonra o bitcoin ile diğer para birimlerine çevirebileceğim bitcoin sitesi var mı?

    1. Burak Köse Yanıtla

      Merhaba,

      Öncelikle Bitcoin almanız için cüzdan adresi almanıza gerek yok. Borsaları kullanarak Bitcoin aldığınız zaman, aldığınız Bitcoin zaten borsaların size tanımladığı cüzdanlarda saklanır. Ancak Bitcoin’i borsada tutmak riskli bir durumdur. Borsalar saldırıya uğrayabilir ya da kapanabilir ve hiçbir şekilde hesap verecekleri yetkili makamlar yoktur.

      Kendinize ait bir cüzdan hesabınızın olmasını istiyorsanız bunun en güvenli yolu bir donanım cüzdanı edinmenizdir. Bu donanım cüzdanlarının en bilineni Ledger Nano S’dir. Donanım cüzdanı kadar güvenli olmayan ancak yine de Bitcoin’lerinizin kontrolünü elinize alabileceğiniz başka alternatif yollar da var. Mesela, telefonunuza indirdiğiniz bir Bitcoin cüzdanı uygulamasını kullanabilirsiniz. Bunun için bizim önerimiz “Mycelium” ve “BitPay” adındaki uygulamalardır.

      İkinci sorunuzun yanıtı ise şöyle:

      Hesaba para yükleyip Bitcoin aldıktan sonra o Bitcoin’i kullanarak diğer coin’leri satın alabileceğiniz birçok borsa var. Türkiye’den BTCTurk üzerinden Ethereum alabilirsiniz. Koinim üzerinden Litecoin alabilrsiniz. Yurtdışı borsalardan Bittrex’i ya da Bitfinex’i bunun için kullanabilirsiniz. İyi günler dileriz.

  22. Selçuk Yanıtla

    Merhaba en az komisyon kesen ve güvenilir borsa hangisi ? Telegramınız var mı ?

  23. Emre Yanıtla

    Türkiye için en güvenilir cüzdan hangisidir? Ayrıca en hızlı en kolay ve en güvenilir nereden temin edilebiliyor bitcoin / altcoin?

    1. Burak Köse Yanıtla

      Merhaba,

      Türkiye veya başka bir ülke özelinde güvenilir olarak nitelendirilebilecek bir cüzdan söz konusu değil. Cüzdanlar, dünyanın her yerinde internet erişim olan herkes tarafından kullanılabilir. Dolayısıyla, “Türkiye için güvenilir” değil, “Güvenilir” bir cüzdandan söz edebiliriz. Bitcoin’lerinizi saklamanın en güvenilir yolu bir donanım cüzdanı kullanmaktır. Piyasada çeşitli markalar altında çeşitli donanım cüzdanları bulunuyor. Bunlardan birini tercih edebilirsiniz.

      Bitcoin’i en kolay ve en güvenilir şekilde almak için Türkiye’deki borsaları, altcoin için ise Bitfinex, Bittrex, Kraken v.b. borsaları kullanabilirsiniz.

  24. Muhammet Yanıtla

    Merhaba Yeni olduğum için bilmediğim çok şey var. Mesela Koinim.com dan küçük küçük bitcoin alıp (yatırım için uzun süre satılmayacak) saklasak güvenlik zaafiyeti var mıdır? Bankadan alıp kişisel cüzdanda saklanır mı ve ne kadar güvenli ona kıyasla? banka hesabımdaki bitcoini kim nasıl çalabilir ?

    1. Burak Köse Yanıtla

      Merhaba,

      Satın aldığınız Bitcoin’leri borsada saklamak güvenlik açısından tehlikelidir. Borsalar, siber saldırıya uğrayabilir veya hiç beklemediğiniz bir anda kapanabilir. Geçmişte bunun birçok örneği mevcuttur. Şimdilik bankalardan Bitcoin alamazsınız. Bitcoin’i sadece internet üzerindeki borsalardan alabilirsiniz. Dolayısıyla banka hesabınızda Bitcoin olamaz.

  25. cenk sondur Yanıtla

    merhaba. bitrex de btc den tether nasıl alınabilir? bilgi linki varsa alabilir miyim. iyi çalışmalar.

    1. Burak Köse Yanıtla

      Merhaba… Üyelik girişi yaptıktan sonra ana sayfaya gelip USDT/BITCNY MARKETS başlığı altından USDT-BTC’ye tıkladıktan sonra SELL BITCOIN kısmından satış emri girerek alabilirsiniz.

  26. ersin Yanıtla

    merhaba;

    ipad üzerinden madencilik yapılabilir mi? yapılması mümkünse hangi uygulamalar kullanılmalı.

    1. Uzman Coin Yanıtla

      Merhaba, ipad üzerinden Bitcoin madenciliği yapmak istiyorsanız bu imkansız bir şey. Çünkü Bitcoin madenciliği için artık özel cihazlar kullanılıyor ve bu cihazlarla bile kârlı bir iş olmaktan uzaklaştı. Ipad’in bilgi işlem gücü sınırlıdır ve muhtemelen deneseniz dahi kısa sürede cihazınızın pilini öldüreceksiniz.

  27. emos yılmaz Yanıtla

    poloniex hesabımda parola sorunu yaşadım ve üst üste yaptıgım başarısız girislerden sonra mailime ingilizce cevaplar ve linkler geldi. Cevapları ingilizce olduğundan dolayı cok anlayamamam nedeniyle tıklayıp hesabıma ulaşmak istedim. fakat ulaştığımda BTC cüzdanım boş görünüyordu. İşlem geçmişimde cüzdanımdaki BTC leri sattığım görünüyor fakat ben satış yapmadım.Poloniex süpheli işlem olarak niteleyip bloke koymuş olabilir mi.Çalınmış olma ihtimalini düşünmek istemiyorum 🙁

  28. ender Yanıtla

    İnternet üzerinde konu ile ilgili araştırmalar yapınca çok fazla kafa karışıklığı yaşadım ve işin içinden çıkamadım. Çünkü şeffaf ,anlaşılır,sade bir şekilde konuyu ele alan bir paylaşım ile malesef karşılaşamadım ve bu yüzden birkaç sorum olacak umarım güzel yanıtlar alırım şimdiden teşekkürler..
    1. Bitcoin’in satın alındığı, borsa siteleri hariç resmi bir sitesi var mı varsa sayfa adresi nedir.
    2. Bitcoin’in tüm dünyaya ortak yayın yaptığı bir web sitesi var mı ? varsa sitesinden coin satıyor mu? Satıyorsa coin alıcılarının verdiği para nereye gidiyor? Bitcoin’i Bitcoin’in resmi web sayfasından alabiliyorsam borsaya nasıl taşırım
    3. Bitcoinleri neden bir sanal cüzdana koymam gerekiyor. Cüzdan oluşturmadan coin alınamaz mı ve alınan coinlerin güvenliği nasıl sağlanır
    4. Bitcoin alım-satımı için borsa sitelerini kullanmak zorunlu mu, başka alternatifi var mı varsa
    nedir. Eğer bu işi sadece borsa siteleri ile yapıyorsa , borsa siteleri madencilerden Bitcoin’i nasıl temin ediyor.

    1. Uzman Coin Yanıtla

      Merhaba,

      1- Bitcoin’in satın alındığı borsa hariç resmi bir sitesi yok.
      2- Bitcoin geliştirilcilerinin tüm dünyaya ortak yayın yaptığı bir websitesi var: Bitcoin.org. Bu site üzerinden Bitcoin satın alamazsınız.
      3- Bitcoin’i bir borsadan alıyorsanız cüzdan oluşturmadan alabilirsiniz ancak bu defa satın aldığınız Bitcoin’ler sizin cüzdanınızda değil borsanın cüzdanlarında tutulur. Bu da paranızın bir başkasının cebinde olmasıyla aynı şey. Bunu kimse istemez ve güvenli değildir.
      4- Bitcoin alım-satımı için borsa siteleri kullanmanın bir zorunluluğu yok. Bitcoin’i olan herhangi birinden de satın alabilirsiniz. Buna aracılık eden Localbitcoins.com gibi internet siteleri var.

  29. SAMET Yanıtla

    POLONİEX ÖDEME YAPMIYOR BUNUNLA İLGİLİ SIKINTI YAŞAYAN VAR MI

    1. Uzman Coin Yanıtla

      Sorunuzu biraz daha detaylandırır mısınız?

  30. Onur Yanıtla

    Merhaba ben web sitenizi ve twitter sayfanızı sürekli takip ediyorum.Bitcoin ile ilgilenmeye yeni başladım.Şuanda üniversite öğrencisiyim blockchain,bitcoin ve altcoin araştırmaları yapıyorum ve şuanda bitcoine yatırım yapıyorum elimden geldiği kadarıyla.Türk borslarında bitcoin alım satım yapmaya kendimi geliştirmeye çalışıyorum fakat internette yeteri kadar türkçe kaynak bulamıyorum alım-satım ile ilgili.Sizce kendimi nasıl geliştirebilirim bu konuda kripto para uzmanı nasıl olabilirim neler yapmam gerekiyor yardımcı olabilirmisiniz?

    1. Uzman Coin Yanıtla

      Merhaba,

      Dijital para birimi yatırımları üzerine kendinizi geliştirmek istiyorsanız işe öncelikle temel finansal bilgiler edinerek başlayabilirsiniz. Dijital para birimlerinin doğası, geleneksel finans araçlarından farklı olsa da temelde benzerdir. İşin daha sonraki kısmı ise borsalarda sürekli pratik yaparak piyasa hakkında derinlemesine bir fikre sahip olmak… Böylece zamanla piyasayı koklar hale geleceksiniz.