bitcoin ne zaman çıktı ilk ne zaman

Bitcoin ne zaman çıktı?

Bitcoin ilk ne zaman çıktı? Bitcoin 3 Ocak 2009’da çıkmıştır. İşin aslına bakacak olursak kripto para girişimlerinin tarihi 2009’dan daha öncesine dayanıyor ancak bu girişimler devletler tarafından engellendiği için neredeyse hepsi başarısız olmuştur.

Okuma Önerisi | Yıllara Göre Bitcoin Fiyatı

Bitcoin kim buldu, Bitcoin kime ait? soruları da yine en çok sorulan sorulardan birisi. Bitcoin hiçbir devlete, kişiye ya da merkez bankasına bağlı değildir.

Peki Bitcoin’i kim buldu? Bu sorunun en kesin cevabı Satoshi Nakamoto’dur. Bitcoin’i geliştiren, büyük kitleler tarafından benimsenmesini sağlayan Satoshi Nakamoto’nun kim olduğu halen bilinmemektedir. Aslında Satoshi Nakamoto bir kişi midir yoksa bir grubun ismi midir bu da en çok merak edilen konulardan birisi. Ancak bu sorular da Bitcoin hakkında yanıtsız kalan sorulardan birisi.

Bitcoin hakkında genel bilgiler

Yazımızın ilerleyen kısımlarında Bitcoin hakkında en çok sorulan sorulara cevap vereceğiz. Bildiğiniz gibi Bitcoin hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmayan kişiler insanları yanıltmak amacıyla çeşitli bilgileri sosyal medyada paylaşıyor.

Bu yazımızda Bitcoin’in ne olduğunu, güvenilir olup olmadığını herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatmaya çalışacağız.

Bitcoin yatırımı nasıl yapılır?

Bitcoin yatırımı yapmayı, onlarca yıldır süregelen diğer emtiaları almaya benzetebiliriz. Yani Bitcoin yatırımı yapmak; dolar, altın, gümüş, hisse senedi gibi alınıp satılabilen bir araçtır. Doları, gümüşü ya da altını nasıl bankalar ya da döviz büroları aracılığıyla alıp satabiliyorsanız

Bitcoin için de aynısı geçerli. Bitcoin nasıl alınır, satıldığı zaman da nasıl satılır, kime satacağız soruları sorduğunuzu duyar gibiyiz. Alt başlıklarda bunu da açıklayacağız.

Nasıl Bitcoin alınır?

Dediğimiz gibi herkesin anlayacağı bir dille sizlere konuyu açıklamaya çalışıyoruz. Bitcoin almak istediniz, nasıl alacaksınız?

Bunu daha basit bir şekilde açıklayalım. Diyelimki elinizde Türk Lirası bulunuyor. Bu Türk Lirasını bankalar aracılığıyla dolara çevirdiniz. Bu durumda dolar almış oluyorsunuz. Burda dolar almanızı sağlayan aracı kurum ise bankalar.

Bitcoin alırken de kripto para borsalarını kullanmalısınız. Bitcoin almanın en güvenilir ve basit yolu borsalardır. Güvenilir kripto para borsalarına kayıt olarak Bitcoin alabilirsiniz.

Bitcoin nereden alınır?

Bitcoin nereden alınır? Bitcoin almak için de kullanabileceğiniz birçok borsa bulunuyor. Elbette bu borsaları seçerken de dikkatli olmalısınız.

Şu anda dünyanın en güvenilir ve işlem hacmine göre en büyük borsası Binance’dir. Binance üzerinde son 24 saatte 16 milyar dolarlık işlem yapıldığını görüyoruz. Yani oldukça büyük bir borsa. Binance üzerinden Bitcoin alabilmek için, bir hesabınız olmalı. Bu konuyu ise Bitcoin hesap açma yazımızda sizlerle paylaştık.

Bitcoin nasıl satılır?

Bitcoin’i aldınız. Peki nasıl satacaksnız, sattığınız Bitcoin’i kim alacak? Bu soruların cevabını borsaların işleyişini anlatarak cevaplayacağız. Binance’ kayıt oldunuz. Ardından da belirli miktarda Bitcoin aldınız. Kimden aldınız? Elbette kripto para borsası olan Binance üzerinden aldınız. Satarken de yine borsaya satıyorsunuz. Yani güvenilir bir borsa üzerinden kripto para alımı yaptıysanız, yine sorunsuz bir şekilde bunu dolara çevirebiliyorsunuz.

Bitcoin nasıl çalışır?

Bu sorunun cevabı biraz karmaşık. Bitcoin ağı blockchain (blok zincir) teknoloji üzerine kurulmuştur ve açık kaynak kodludur. Yani Bitcoin’in yazıldığı kodları internet üzerinden yaptığınız kısa bir araştırmayla görebilirsiniz.

İşte Bitcoin dünyasında yapılan her işlem bu blok zincirler üzerinde gerçekleşir. Sahip olduğunuz bir Bitcoin’i, bir başkasına gönderirken de bu ağ kullanılır. Madenciler bu ağ üzerinde madencilik yapıp blokları işlerler.

Öte yandan Bitcoin gizliliğe önem veren bir yapıdayken, ağda yapılan işlemleri de görebilirsiniz. Yani size Bitcoin gönderildiğinde bu tüm dünya üzerinden izlenebilir. Ancak sizin kimliğiniz bilinmez.

Sadece Bitcoin cüzdan adresiniz ve ne kadar Bitcoin gönderildiği gözükür. Bunlardan çıkardığımız sonuçlara göre Bitcoin’in güvenilir bir teknolojiye sahip olduğunu ve gizliliğe önem veren bir yapısının olduğunu söyleyebiliriz.

Bitcoin madenciliği nedir?

Yukarıdaki paragrafta Bitcoin ağından bahsettik. Bitcoin madenciliği de, bu ağ üzerinde çeşitli elektronik cihazları kullanarak Bitcoin çıkartmaktır.

Yani Bitcoin madenciliği dijital dünyada madencilik yapmaktır. Ancak bu dünyada insanlar yerine yüksek performans gösteren elektronik cihazlar kullanılmaktadır.

Bitcoin madenciliği yapan kişilerin amacı Bitcoin blok zincirinde bulunan blokları işlemektir. Peki işlemek ne anlama geliyor. Yine dünyanın öbür ucundaki bir arkadaşınıza Bitcoin gönderdiğinizi düşünün.

Bu Bitcoin gönderme işlemi, blok zincirdeki bloklara madenciler tarafından işlenir. Yani blok işlemek Bitcoin ağında meydana gelen tüm olayları kayıt altına almaktır. Bitcoin’in çıktığı ilk andan itibaren tüm işlemler blok zincire işlenip tüm dünya tarafından izlenmektedir.

Bu blokları işleyen madencilere ise bir ödül verilmektedir. Bu ödül ise elbette Bitcoin’dir. Yani madencilik sonucunda çıkarılan Bitcoin’ler aslında madencilerin ödülüdür.

Bu ödül ise 6.25 Bitcoin’dir. Yani zincirde bulunan bir bloku işlediğinizde size 6,25 Bitcoin ödül verilmektedir. Peki bu kolay bir işlem mi? Herkes yapabilir mi? Bunu da aşağıda anlatacağız.

Bitcoin madenciliği nasıl yapılır?

Dediğimiz gibi madencilerin görevi Bitcoin ağındaki işlemleri kayıt altına almaktır. Bu kayıtları tutarken de yüksek işlem gücüne sahip elektronik cihazlar kullanmak gerekmekte.

Madenciler bu cihazları kullanarak ağdaki problemleri çözüyorlar. Çözülen problemler sonucunda da işlemler zincire işleniyor. Aslında madenciler herhangi bir problem çözmüyor. Bu elektronik cihazlar matematiksel işlemleri çok hızlı bir şekilde çözerek ağdaki işlemleri kayıt ediyor.

Bitcoin madenciliği yapmak için çeşitli ekipmanlara ihtiyacınız var. Bu cihazlar Bitcoin ilk çıktğında bilgisayarların işlemcileriydi. Daha sonra Bitcoin ağındaki madencilik zorluğunun artması sebebiyle madencilik yapmak için gereken enerji arttı ve bilgisayar işlemcileri bu görevi yerine getiremez hale geldi.

Bu nokta da devreye ekran kartları girdi. Madenci sayısının artmasıyla birlikte Bitcoin ağındaki rekabet oranı da arttı. Yani artık blokları işlemek için gereken enerji daha fazlaydı. Bu sebeple ekran kartları da yetersiz kaldı.

Son olarak ise ASIC denilen, sadece Bitcoin madenciliği için özelleştirilmiş elektronik devreler ortaya çıktı. Hâlâ da ASIC’ler Bitcoin madenciliği yapmak için kullanılıyor. Günümüzde Bitcoin madenciliği yapmak için gereken ASIC’ler 8 bin dolar değerinde. Madencilik hakkında daha detaylı bilgi için Bitcoin madenciliği yazımızı okuyabilirsiniz.

Evet sevgili okurlarımız, Bitcoin ilk ne zaman çıktı, Bitcoin nasıl alınır ve nedir gibi soruları sizlere anlatmaya çalıştık. Görüş ve fikirlerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz. Bitcoin hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Bitcoin rehberi yazımıza göz atabilirsiniz. Bitcoin hakkındaki son haberler için de Bitcoin haberleri linkine tıklayabilirsiniz.

 

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl