Litecoin nedir?
Litecoin, Bitcoin‘den sonra en popüler kripto para birimlerinden biridir. Hatta, Litecoin ilk çıktığında ve günümüzde birçok kişi tarafından, “Bitcoin altınsa, Litecoin gümüştür.”0 fikri benimsenmiştir. Yazımızda, “Litecoin Nedir?” sorusunu yanıtlayacak ve genel hatlarıyla popüler kripto paranın teknolojisinden bahsedeceğiz.
Herhangi bir kişiye, kuruma ya da yöneticiye bağlı olmayan, ve yine Bitcoin gibi açık kaynak kodlu bir kripto para birimi olan Litecoin, blockchain temeline üzerine kurulmuştur. Litecoin ilk çıkan altcoin’lerden olmasının yanı sıra market büyüklüğü bakımından 10. sırada yer almaktadır.
Litecoin ne zaman çıktı?
Litecoin 13 Ekim 2011’de Charlie Lee tarafından ortaya çıkarılmıştır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – Altcoin nedir?
Litecoin neden ortaya çıktı?
Litecoin’in çalışma mekanizmasına göz attığımızda, temel olarak Bitcoin ile benzer bir şekilde çalıştığını söylemek mümkündür. Örneğin; ikisi de PoW (işlem kanıtı) algoritmasını kullanır. Ancak bu iki kripto para arasında farklılıklar da bulunuyor.
Litecoin’in çıkış amacına baktığımızda Bitcoin madenciliğinin her geçen gün daha zorlaşması ve karmaşık bir yapıya sahip olmasının bu nedenler arasında olduğunu görüyoruz. Bitcoin madenciliği yazımızda da bahsettiğimiz gibi Bitcoin’in değer gören bir kripto para olmasıyla birlikte, Bitcoin madenciliği de 2009’dan günümüze kadar zorlaştı.
Litecoin, asıl amaçlarından birisi madenciliği ev bilgisayarlarına geri döndürmekti. Çünkü Bitcoin madenciliği, Bitcoin ağına yeni katılan madencilerin artmasıyla zorlaşıyor, tek bir kişinin evdeki ekipmanlarıyla Bitcoin “kazması” imkansız hale geliyordu.
Bitcoin madenciliğinde kullanılan cihazların ve madencilik zorluğunun artmasıyla birlikte Litecoin, madencilik konusunda, kısa süreliğine de olsa iyi bir alternatif gibi gözüktü. Yani bu fikir bir süre kabul gördü diyebiliriz.
Ancak, Litecoin de, Bitcoin’e benzer bir çalışma prensibi izlemesi ve ASIC makinelerin de piyasaya sürülmesiyle birlikte madenciliğin zorluk seviyesi Bitcoin’e yaklaştı.
Yani ortaya çıkış amaçlarından birisi madenciliği daha avantajlı bir hale getirmek olan Litecoin bu konuda başarılı oldu diyemeyiz. Sonuca baktığımızda, madenciliği evde yapmak istiyorsanız, elinize geçecek tek şey, eskimiş ve zarar görmüş bilgisayar donanımları olacaktır.
Litecoin sahibi kim?
Litecoin’i ortaya çıkaran kişi Charlie Lee’dir. Litecoin’i kurana kadar Google’da çalışan Lee daha sonra Bitcoin ile ilgilenmeye başladı. Bitcoin’e olan ilgisinden sonra çeşitli çalışmalar yürüterek Litecoin’i ortaya çıkardı.
Litecoin nasıl çalışır?
Yazımızın girişinde de bahsettiğimiz gibi Litecoin, Bitcoin’e çok benzer bir yapıya sahiptir. Temel farklılıklar elbette var.
Daha önceden bahsettiğimiz gibi iki blok zinciri de madencilik prosedürü bakımından Proof-of-Work prensibine yani işlem kanıtı kullanmaktadır.
Bu iki kripto para da aynı prensibe sahip olsa da, Litecoin birazdan bahsedeceğimiz noktada Bitcoin’den ayrılıyor.
Bildiğiniz gibi Bitcoin madenciliği giderek zorlaştığından kişisel düzeyde madencilik yapamaz hale geldi. Bu sebeple de madencilik konusunda başarı sağlamak için de madencilik havuzu kullanımı oldukça popüler oldu.
Bunun sebebi ise Bitcoin’in sahip olduğu SHA-256 algoritması, cihazlar çok olduğunda daha verimli bir şekilde çalışıyor. Yani Bitcoin madenciliğinde kullanılan ASIC’ler iki işlemi, arka arkaya değil de paralel bir şekilde çözüyor. Yani birçok ASIC bir araya geldiğinde problemleri paralel bir şekilde, daha hızlı çözüyorlar.
Litecoin’in farkı ise burda ortaya çıkıyor. Litecoin madenciliğinde, havuz kurmanız, madencilik açısından pek mantıkı bir durum değil. Çünkü Litecoin’in algoritması, havuz ne kadar büyük olursa olsun, işlemleri sırayla çözüyor. Sonuç olarak baktığımızda Litecoin’in, Bitcoin’e göre daha adaletli bir madencilik algoritması var(dı).
Vardı diyoruz çünkü bu son zamanlarda yine değişime uğradı. Gelin bu konuya Litecoin madenciliği nasıl yapılır? kısmında değinelim.
Litecoin madenciliği nasıl yapılır?
Bildiğiniz gibi madenciliğin asıl amacı, kripto paranın bulunduğu ağın güvenliğini sağlamak ve kullacılara daha iyi bir ekosistem sağlamaktır. Madencilerin görevi de budur.
Giriş kısmında da gördüğünüz gibi Litecoin, çıkış amacı bakımından madenciliği daha kolay hale getirmekti. Ve sahip olduğu “scrypt” algoritması, madencilik işlemini, Bitcoin’e göre daha adaletli bir hale getiriyordu.
Fakat bu son zamanlarda farklı bir hal aldı. ASIC’lerin çalışma mekanizması Litecoin için uyumlu değildi. Yani ne kadar amacını yerine getirmese de, en azından daha adaletliydi. Ancak bazı şirketler, ASIC’leri scrypt algoritması için de daha verimli hale getirdiler.
Yani verimli bir şekilde, Litecoin madenciliği yapmak için yine yüz binlerce dolara ve güçlü ekipmanlara ihtiyacınız var.
Peki evde Litecoin madenciliği yapabilir misiniz? Evet yapabilirsiniz, ama bu durum sizin zararınıza olacaktır. Bilgisayarınızın ekipmanları eskiyecek, elektrik faturanız artacaktır. Sonuç olarak verimli bir iş olmayacaktır.
Litecoin ve Bitcoin’in farkları
Litecoin ve Bitcoin arasındaki ilk fark, daha önce de bahsettiğimiz, kripto paraların sahip olduğu algoritmalardır. Bitcoin SHA-256 algoritmasına sahipken, Litecoin scrypt algoritmasına sahiptir.
Bitcoin rehberi yazımızda da bahsettiğimiz gibi, Bitcoin’in ulaşabileceği maksimumum miktar, 21 milyondur. Litecoin’de ise bu değer 84 milyondur. Yani arada 63 milyonluk bir fark bulunuyor.
Diğer yandan Bitcoin ile Litecoin arasındaki farklardan birisi de blok süreleridir. Bitcoin’de, blok zincirde yer alan, bir bloku doldurmak için gereken süre 10 dakikadır. Litecoin’de ise bu süre, 2,5 dakika.
Diğer yandan Litecoin’de madencilere blok başına verilen ödül 25 Litecoin’dir. Bitcoin’de ise, Mayıs 2020’de gerçekleşen halving (yarılanma) işleminden sonra bu miktar 6,25 Bitcoin’e düşmüştür.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – Halving nedir?
Litecoin nasıl ve nereden alınır?
Litecoin almak için öncelikle bir kripto para borsasına kayıt olmanız gerekiyor. Yani Litecoin almak için güvenilir bir kripto para borsasına kayıt olmalı ve hesabınıza bakiye yüklemelisiniz.
Peki Litecoin nereden alınır? Litecoin almak için kayıt olabileceğiniz en iyi kripto para borsalarından birisi de Binance’dir. Bu bağlantıya tıklayarak, Binance’e üye olabilirsiniz.
Litecoin en yüksek kaç doları gördü?
Litecoin, 2021 boğa koşusunda 412.96 dolar seviyesine çıkarak bu zamana kadar olan en yüksek değerine ulaştı. Bu yazıyı kaleme aldığımız Ağustos 2023’te 65 dolar seviyelerinden işlem görüyor.
Litecoin en düşük kaç doları gördü?
Litecoin’ün en düşük değeri 1.11 dolardır.
Litecoin’in arzı sınırlı mı?
Litecoin’in arzı Bitcoin’de de olduğu gibi sınırlıdır. Bitcoin’de 21 milyon olarak maksimum arz Litecoin’de 84 milyon adettir ve şu anda piyasada dolaşımda olan 73 milyon 553 bin Litecoin bulunmaktadır.
Litecoin geleceği
Litecoin’in geleceği birbirinden ne kadar farklı olsalar da Bitcoin’in geleceğine bağlı diyebiliriz. ABD’de yaşanan yüksek enflasyon ve parasal sıkılaşmadan sonra tüm kripto paralarda ciddi oranda düşüş meydana geldi. Bununla birlike Litecoin’in, Bitcoin’e karşı bir alternatif olarak ortaya çıkarıldığını düşünürsek gelecekte Litecoin’in alması gereken yolun uzun olduğunu söyleyebiliriz.
Bu yazıda sizlere Litecoin nedir, Litecoin nasıl alınır ve Litecoin madenciliği nasıl yapılır sorularının cevabını vermeye çalıştık. Litecoin ve Bitcoin hakkında güncel gelişmelerden haberdar olmak için Bitcoin haberleri bağlantısına tıklayabilirsiniz.