Bitcoin’in yayılması ve daha iyi anlaşılması konusunda yaptığı podcast’ler, verdiği eğitimler ve yazdığı yazılarla bilinen Nic Carter, şirketi Castle Island’ın bir Web3 firmasına yatırım yapmasının ardından, Twitter’da Bitcoin destekçileri tarafından adeta topa tutulmuştu.
Samson Mow’a da sert cevap
Bir blog yazısıyla kendisi hakkında getirilen eleştirilere yanıt veren ve açıklamalarda bulunan Carter, bu yazıdan da tatmin olmayan endüstrinin tanınmış simalarından Samson Mow’ın kendisini tiye alarak, “Ne kadar Spaces yaparsanız yapın, ne kadar Medium yazısı yazarsanız yazın, a16z ile birlikte bir web3 dolandırıcılığını desteklemek kötüdür” yazmasına da sert şekilde karşılık verdi.
Carter, Samson Mow’ın tweet’ini alıntılayarak verdiği cevapta, “Devlet adaptasyonunu sağlama işleri nasıl gidiyor. Sıfır için verilen bir savaş oldu galiba… Samson, shitcoin’lere karşıdır. Çok sesi çıkar ama var olmayan bir oyun için bana bir token önermişti. O günleri unuttun değil mi büyük adam?” dedi.
Yapılan genel eleştirileri de medium yazısından cevaplayan Carter, bir Bitcoin maksimalisti olmadığını ve maksimalist kelimesini de doğru bulmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Token satmıyorum”
Bitcoin Twitter’ında dün, şirketin Castle Island’ın Dynamic adlı cüzdan tabanlı bir firmaya yaptığı yatırımın ardından tartışma konusu oldum. Bu benim için sürpriz oldu. İnsanların benim yaşamımı idame ettirmek için ne yaptığımı bildiğini düşünüyordum. Bu yaptığım işte herhangi bir yanlışlık yok. Bir token da satmıyorum. Sadece özel bir VC yatırım turuna katıldık.
“Sadece Bitcoin’e odaklanmadığımı görürdünüz”
Net konuşacağım. Bana saldıran Bitcoin’ciler, şirketimin web sayfasına sadece 30 saniye baksalardı ya da yazdığım yazıları az da olsa okusalardı, ya da en azından, 5 yıldır ürettiğim içeriklere ve 330 bölümlük podcast’imi biraz dinleselerdi, benim sadece Bitcoin odaklı konularla ilgilenmediğimi görürlerdi. Evet, genelde Bitcoin ile ilgili konuşuyorum ama bunun istisnaları da oluyor.
“Bitcoin maksimalisti değilim ve olmayacağım”
İnsanlar kafalarında gerçek beni, kurgusal ve yapmacık bir kişi olarak görüyor. Ben bir Bitcoin maksimalisti değilim ve olmadım. Olmayacağım da… O yüzden kafa karışıklığınızı şimdiden yok edebilirsiniz. Twitter’da da söylediğim gibi, benim kimsenin onayına ihtiyacım yok. Yaptığım işlerde hiçbir zaman ‘toksik bir maksimalizm’ talep eden bir yatırımcıyla karşılaşmadım. Karşılaşsaydım da o kişiyi, mutlulukla Bitcoin odaklı VC’lere yönlendirirdim. Birkaç reklamın ötesinde podcast’lerimden ve içeriklerimden neredeyse hiç para kazanmıyorum. Dolayısıyla seyirci ve dinleyicilere bir bağımlılığım yok. Bitcoin maksimalizm aşiretine de hiçbir şekilde borcum yok! Bitcoin konferanslarına çağrılıp çağrılmama konusunda da endişe etmiyorum.
“İçeriklerimin şirketimle bir alakası yok”
İnsanların kafası beni tam bir Bitcoin maksimalisti olarak görmelerinden ötürü karıştı. Öyle değilim. Zaten maksimalizm teriminden de nefret ettim. Kendimi de hiçbir zaman o şekilde tanıtmadım. Ben bir risk sermayedarı ve girişimcisiyim. Bitcoin’in enerji bakanı da değilim. Kişilerden ve kurumlardan fon toplayıp, startup’lara yatırım yaparım. Ancak diğer yandan Bitcoin içerikleri de üretiyorum. çünkü bunu seviyorum. Bitcoin içeriklerimin, şirketimle de hiçbir alakası yok.
“Dynamic’in token’ı yok”
Herkes aynı şeyi söylüyor ve aynı yerden saldırıyor ama Dynamic’in token’ı yok. Geleneksel iş modelleri var. Daha anlamsız ve garip eleştiriler de geldi. Onları da açıklığa kavuşturmak gerekirse, şirketim Castle Island’ın a16z ile de bir ortaklığı bulunmuyor. Bir sendikaya ortak yatırım yapıyoruz sadece… Warren Buffet da Apple yatırımcısı, bu durum sizi onunla ortak yapmaz. Aynı yatırım turuna katılan firmaların ya da VC’lerin birbirleriyle konuşmak gibi bir zorunlulukları yoktur. Web3 alanında önemli geliştirmelerden biri de, cüzdan tabanlı giriş yapabilme uygulamaları olacak.
“Kendi kimlik bilgilerini kendi kontrol edecek”
Cüzdan tabanlı oturum açma uygulamaları; Apple, Google veya Microsoft’un kimliğinizi ve verilerinizi kontrol ettiği oldukça merkezi, web2 tabanlı teknolojiden uzaklaşmaya yarar. Cüzdan tabanlı doğrulama dünyasında herkes, kendi kimlik bilgilerini kendi kontrol eder. Özellikle web2 modelinde son kullanıcının gücünü artırır. Hayatı ‘saf’ olarak yaşamak güzel ama gerçekten bir şey inşa ettiğinizde tavizler vermeniz gerektiğini göreceksiniz.