Bitcoin neden düşüyor? Geçtiğimiz yıl bugün rekora koşmuştu

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Kripto para piyasası, Binance’in FTX’i kurtarma önerisinin etkilerini hâlâ sindirmeye çalışırken kripto para fiyatları ikinci gün de baskı altında kaldı. İlginç olan şu ki bugünün 4 Bitcoin’i 9 Kasım 2021’deki 68 bin dolarlık rekor seviyeye eşit. Yatırımcılar da bu tabloda lider kripto para Bitcoin ve altcoin’lerin neden düştüğünü ve bu durumun nereye kadar süreceğini merak ediyor. Bitcoin neden düşüyor?

Geçtiğimiz yıl bugün, yani 9 Kasım 2021’de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşıp 68 bin dolara koşan Bitcoin, FTX borsasının iflasını çevreleyen korku nedeniyle düşüyor. FTX CEO’su Sam Bankman-Fried, 8 Kasım’da bir açıklama yaparak borsanın “likidite sıkışıklığı” ile uğraştığını ve biriken para çekme taleplerini temizlemek için Binance’ten yardım istediğini söyledi. Dev kripto para borsası Binance, dün FTX’in ABD dışındaki şirketlerini satın almak ve rakip borsadaki “likidite sıkışıklığını” gidermeye yardımcı olmak için bağlayıcı olmayan bir anlaşma imzaladığını duyurdu.

Kripto para borsası FTX’in mali sağlığıyla ilgili bir hafta süren ve 6 milyar dolarlık para çekme işlemine dönüşen söylentilerin ardından, dev borsanın ödeme gücüne ilişkin sorular gündeme geldi. Tüm bu yaşananlar iki yüksek profilli rakip arasında anlaşmayla sonuçlandı. Fakat bu anlaşmada Binance’in cayma hakkı bulunması göze çarpıyor.

Anlaşma şartlarının belirsizliği panik yaratıyor

Gelelim FTX borsasında fonları bulunan yatırımcılara… Birçok yatırımcı, “bankaya hücum” olayının ortaya çıkması sonrasında borsanın likidite sorunu yaşaması nedeniyle fonlarını çekemedi. Olaylar, bu yıl Celsius, Voyager ve Three Arrows Capital dahil olmak üzere çok sayıda kripto firmasının kapanmasıyla boğuşan kripto para piyasasında bir düşüşe neden oluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – Binance CEO’su Zhao: Bu bir galibiyet değil

Öte yandan yukarıda bahsettiğimiz küçük gibi görünen bir detay da piyasadaki düşüşü tetikliyor. Çünkü, FTX ve Binance yaptıkları anlaşmanın şartlarını açıklamadı. Hal böyleyken piyasalar anlaşmanın devam edip etmeyeceği konusunda yeni bir belirsizlikle karşı karşıya kaldı. Bu sebeple yatırımcılar da panik halinde hareket ediyor.

Bitcoin, ağustos ortasından bu yana en kötü gününü yaşıyor. Bitcoin’in fiyatı bu sabah Bitstamp borsasında 16 bin 936 dolara kadar düştü. En büyük kripto para, Kasım 2020’den bu yana ilk kez 17 bin doların altına gerilemiş oldu. Gün içinde de yaklaşık yüzde 15’e yakın düşüş kaydeden BTC fiyatı birçok analist tarafından yorumlandı.

Analistler 10 bin dolar desteğini görüyor

Tecrübeli kripto para analisti ve trader’ı Tone Vays, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bu, gelen son bir teslim olma gibi hissettiriyor. Ancak 16 bin doların altına hızla düşecek.” yorumunda bulundu.

Bloomberg Intelligence’ın önde gelen emtia stratejisti Mike McGlone, Twitter hesabından yaptığı yorumda FTX’in son düşüşünün bu yıl kripto para piyasaları için en kötü senaryo olmayabileceğini kaydetti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – Kripto para borsalarından 3 milyar dolar çekildi

McGlone, makroekonomik domino düşüşünün gerçekleştiği takdirde kripto için muhtemelen çok daha zor olacağını belirtti. McGlone’a göre, Bitcoin bir sonraki desteği 10 bin dolar seviyesinde bulabilir.

Dünyaca ünlü kripto para analisti ve yatırımcı Scott Melker de Twitter hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Normalde size 4 saatlik Bitcoin grafiğindeki (ve diğerlerindeki) aşırı satım RSI ile potansiyel yükseliş sapmasından bahsediyor olurdum. Ancak bir siyah kuğu olayı sırasında grafikler hiçbir şey ifade etmez. Kripto endüstrisi bazı karanlık zamanlar yaşadı. Bu bana en kötüsü olarak görünüyor.” ifadelerini kullandı.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl