Altcoin’lerde kâr-zarar satışı başabaş seviyeye geldi: “Baskı artabilir”

Geçen sene Bitcoin yükselişine ayak uyduramayan ancak düşüşlerde de büyük darbe yiyen altcoin'lerde önemli bir eşiğe gelindi. Glassnode'un son analizine göre, en büyük 500 altcoin'de piyasa başabaş seviyesine geldi. Şirket analistleri, geçmiş verilere göre bu bölgenin satış baskısının tekrar artabildiği bir yer olduğunu belirttiler.

grafik trader 6
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Blok zinciri veri analizi şirketi Glassnode, altcoin yatırımcılarını yakından ilgilendiren verilerle önemli bir analiz yayımladı. Şirketin son analizinde, yatırımcıların coin’lerini zararına mı yoksa kârla mı sattığını gösteren SOPR (Spent Output Profit Ratio) oranının 1’e geldiği belirtildi.

Bu rakamın 1’in altında olması yatırımcıların coin’lerini zararına, üstünde olması ise kârına sattıklarına gösteriyor. 1 rakamı ise bu seviyenin tam ortada başabaş olduğuna işaret ediyor.

“Satış baskısı daha da artabilir”

Analizde ilk 500 altcoin’in yatırımcısının 2024’ün sonundan bu yana zararına satışlar yaptığı, şu anda ise bu durumun ortadan kalktığı belirtildi.

Glassnode analistlerine göre ortalama yatırımcının başabaş noktasına gelmesi, ilk etapta satış baskısını daha da artırabilir. Analizin yaptığı önemli vurguya göre SOPR, 1 seviyesine geldiğinde birçok yatırımcı, piyasadan çıkış fırsatının da geldiğini düşünüyor ve bu mantalite üzerinden satış yapıyor.

Altcoin piyasasında son 5 senede büyük yükselişler olmadığı ve yatırımcıların zararları artık taşımak istemediği düşünüldüğünde, pozisyon kapama ya da satış yapma düşüncesi birçok yatırımcı için geçerli olabilir. Altcoin’ler özellikle Bitcoin’in 120 bin doların üzerine çıktığı dönemlerde de sessiz kalmış, buna karşın 10 Ekim krizi gibi dönemlerde ise çok büyük düşüşler görerek yatırımcısına ciddi zararlar göstermişti.

Ekran Resmi 2026 05 18 15.26.01
Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl