Kripto paraların yasa dışı sayıldığı Çin, Binance borsasının en büyük müşteri kitlesini oluşturuyor. ABD medyasından Wall Street Journal’ın haberine göre, sadece mayıs ayında Binance’in Çin’de 90 milyar dolarlık spot ve vadeli işlem hacmi bulunuyordu.
Türkiye 3. sırada
Bu rakamın büyük bölümünün vadeli işlemlerden geldiği belirtilirken, Binance’in tüm dünyadaki toplam spot ve vadeli işlem hacminin ise mayıs ayında 670 milyar dolar olduğu kaydedildi. Binance içindeki “Görev Kontrol” adlı bir birimden gelen bilgileri haberleştirdiğini iddia eden WSJ, Çin’den sonra Güney Kore, Türkiye ve Vietnam’ın geldiğini yazdı.
Gazetenin “Görev Kontrol” biriminden aldığı bilgiler bunlarla da sınırlı değildi. Haberde, mayıs ayı itibarıyla Çin merkezli kullanıcı sayısının 5.6 milyon olduğu, bunların da 911 bin 650’sinin aktif kullanıcılar olduğu ifade edildi. Borsanın küresel çaptaki kullanıcı sayısının ise 128 milyonun üzerinde olduğu kaydedildi.
Politik kişilikler de var
Wall Street Journal, ocak ayında da Binance ile ilgili çok önemli bir haber yapmış ve borsanın 100 binden fazla müşterisinin, politik olarak etki sahibi kişilerden oluştuğunu iddia etmişti. Bu tanımlama, genelde hükumet içindeki birimlerde kritik noktalarda bulunan kişiler ya da bu kişilere yakın olanlar için kullanılıyor.
Bilindiği gibi Binance’in ilk kurulduğu şehir de Çin’in en önemli bölgelerinden biri olan Şangay’dı. 2017’de Çin’in borsaları ve ICO’ları yasaklamasıyla şirket buradaki faaliyetlerini de sonlandırmıştı. Platformun o dönem, başka web siteleri üzerinden bu yasağı deldiği ve Çinli kullanıcılara bu şekilde hizmet verdiği iddia edilmişti.