Strategy CEO’su tartışılan Bitcoin satışının ardındaki 3 nedeni açıkladı

Strategy şirketinin CEO'su Phong Le, Bitcoin satışı kararının sebeplerini açıkladı. Le, hamlenin ardında piyasayı "aşılama", satış süreçlerini test etme ve vergi avantajından yararlanma olduğunu ifade etti.

strategy
Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Eski adıyla MicroStrategy olarak bilinen Strategy’nin 1 Haziran’da bildirdiği Bitcoin satışı halen tartışılmaya devam ediliyor. Şirket, 26-31 Mayıs tarihleri arasında 32 BTC’yi ortalama 77.135 dolar fiyatla elden çıkarmıştı. SEC’ye yapılan bildirime göre satış, şirketin Aralık 2022’den bu yana gerçekleştirdiği ilk Bitcoin satışı olmuştu. Aynı zamanda Strategy’nin Bitcoin almaya başladığı 2020’den beri görülen ikinci satıştı.

Rakam, Strategy’nin bilançosundaki devasa Bitcoin rezervinin yanında son derece küçük. Şirket ay sonu itibarıyla, ortalama 75.699 dolar maliyetle aldığı 843.706 BTC’yi elinde tutuyordu. Dolayısıyla satılan miktar toplam varlıkların yalnızca yüzde 0,004’üne denk geliyor. Buna karşın haberin yarattığı sembolik etki büyüktü: Kurucu ortak Michael Saylor’ın yıllardır savunduğu “Asla satma” söylemi, ilk kez fiilen kırılmış oluyordu.

Satış, kripto dünyasında yoğun bir tartışma başlattı. Kimi yorumcular kararı Saylor’ın duruşundan geri adımı olarak okurken analistlerin önemli bölümü bu yorumun resmi ıskaladığını savundu. TD Cowen analisti Lance Vitanza, işlemin “ekonomik olarak önemsiz” olduğunu ve şirketin temel birikim tezini değiştirmediğini belirterek hisse için 400 dolarlık fiyat hedefini koruduğunu açıkladı. Buna rağmen tepkiler sertti. CNBC yorumcusu Jim Cramer, Saylor’ın bu hamleyle Bitcoin’i âdeta öldürdüğünü söyleyecek kadar ileri gitti.

Açıklamanın ardından geçen sürede, genel piyasa baskısının da etkisiyle MSTR hissesi ve Bitcoin değer kaybetti. Bu zayıflığın gerisinde tek bir satıştan çok daha geniş bir tablo var. Strategy CEO’su Phong Le, Bitcoin üzerindeki baskıyı Fed’in faiz patikasına dair belirsizliğe, sürmekte olan iki küresel savaşa ve Kongre’deki kripto düzenlemelerine ilişkin netlik eksikliğine bağladı.

Phong Le satışın üç nedenini sıraladı

Le, CNBC’nin “Power Lunch” programına konuk olarak şirketin yıllar süren haftalık birikiminin ardından neden satışa gittiğini üç başlıkta açıkladı.

  • Birincisi, piyasayı aşılamak: Şirket, gerektiğinde Bitcoin satmaya istekli olduğunu önceden göstererek, ileride yapılabilecek bir satışın piyasada şok etkisi yaratmasını engellemeyi amaçladı.
  • İkincisi, süreçleri test etmek: Le, Bitcoin almanın satmaya kıyasla operasyonel olarak çok daha kolay olduğunu belirterek şirketin satış tarafındaki altyapısının sorunsuz işlediğini doğrulamak istediğini söyledi.
  • Üçüncüsü ise vergi avantajı: Daha düşük maliyetle alınmış Bitcoin’lerin satışından doğan vergi zararlarını bilançoya kaydederek ileride gelecek kazançlara karşı kullanma imkânı yaratmak.

Le, satışın bir mali sıkışıklıktan kaynaklanmadığının altını özellikle çizdi ve “Temettülerimizi ödemek için Bitcoin satmamız gerekmiyordu,” dedi. “Bunu başka sermaye toplama faaliyetleriyle de yapabiliyoruz.” diyen CEO, şirketin söz konusu dönemde net alıcı konumunu koruduğunu ve dünyanın en çok Bitcoin’e sahip olan şirketi olmaya devam edeceğini vurguladı.

Le, kalıcı olarak Bitcoin tutmayı bir inanç hâline getiren bireysel yatırımcı kesimine de mesafeli durdu. Şirketin hesap vermekle yükümlü olduğu asıl muhatabın kurumsal hissedarlar olduğunu hatırlattı. Saylor da daha önce, “Asla satma” sözünün özünde net alıcı olmayı kastettiğini belirtmiş ve şirketin sattığı her bir Bitcoin’e karşılık 10 ila 20 Bitcoin alacağını söylemişti.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl