Başlığı görünce ‘Ne alaka?’ diyebilirsiniz. Tamamıyla bir programlamadan ibaret olan Blockchain teknolojisiyle dana eti nasıl yan yana gelebilir? Fakat durum öyle değil.
‘Blockchain teknolojisi hayatın her alanını etkileyecek’ deniyor ya, gerçekten de öyle. İşte bu önermeye iyi bir örnek:
ABD’nin güney eyaletlerinden Arkansas‘da bulunan bir çiftlik, müşterilerine şeffaflık sağlamak amacıyla et ürünlerinin üretimden sofraya kadar olan sürecini izlenebilmesini sağlamak için Blockchain teknolojisini uygulamayı planlıyor.
Geliştirilen projeyle müşteriler, “çiftlikten çatala kadar” et ürünlerini izleyebilecekler. Bu teknolojinin etin kalitesi ve kökeni hakkında daha fazla bilgi sağlayabileceği için müşterilerin güveninin artacağı düşünülüyor.
Çiftçiler, ürünlere bir QR kodu koyacaklar ve etin üretim sürecini takip etmek isteyen müşteriler, bu QR kodu yardımıyla izleyebilecekler.
Blockchain teknolojisiyle birlikte gıda ürünlerinin kökenine dair şeffaflık sağlanacak ve böylece üreticilerin tüketiciler nezdinde itibarları artacak.
Etin kalitesi ve kökenine ek olarak, müşteriler hayvanların nasıl beslendiğini ve büyüdüğünü görebilir, nihai ürünün üretimine katkıda bulunan insanlara ilişkin de fikir sahibi olurlar.
Hayvanı kimin yetiştirdiği, nasıl yetiştirildiği, kaç hayvan yetiştirildiği, kasabın kim olduğuna dair pek çok bilgiye ulaşmak mümkün olabilecek. Bilgiler, merkezileşmemiş ve değiştirilemeyen Blockchain teknolojisiyle saklanacağından doğruluğundan şüphe olmayacak.
Tüketiciler, etiketlerde yazan bilgilere güvenmiyorlar
2016 yılında ABD’de yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 83’ü yiyecekleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorlar. Aynı araştırma, yüzde 75’inin etiketlerin doğruluğuna güvenmediğini gösteriyor.
‘Hormonlu tavuk’ tarihe karışabilir
Özetlemek gerekirse, Blockchain teknolojisi, yakın bir zamanda hormonlu ve sağlıksız gıdaların tüketilmesinin önüne geçebilecek gibi görünüyor.