Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan ve G-20 ülkeleri olarak da bilinen grup, dijital para yani CBDC kullanımıyla ilgili olarak IMF, Dünya Bankası ve Uluslararası Ödemeler Bankası’yla (BIS) bir rapor hazırladı.
Rapora göre; G20 ülkeleri, IMF, Dünya Bankası ve BIS’in, 2022’nin sonuna kadar CBDC’lerin tasarımı, sabit coin çerçevesi ve deneylerini tamamlamış olması bekleniyor.
Bilindiği üzere sabit coin’ler genellikle ABD doları gibi fiziksel para birimleriyle bağlantılı dijital para birimleri. Raporda, IMF ve Dünya Bankası’nın 2025’in sonuna kadar ülkeler arasındaki CBDC işlemlerini kolaylaştıracak teknik kapasiteye sahip olmasının beklendiği de belirtildi.
ABD merkezli 2008 krizinden sonra oluşan Finansal İstikrar Kurulu (FSB) da ülkelerin sınır ötesi ödemelerde karşılaştıkları zorlukları aşmayı sağlaması beklenen CBDC’leri detaylı bir şekilde inceleyeceğini ve denetleyeceğini açıkladı.
Sabit coin’lerle ilgili olan G-20 raporunu, geçtiğimiz hafta 7 merkez bankasının hazırladığı çok uluslu bir dijital para birimi taslağı takip etti. ABD, Kanada, Avrupa Birliği, İngiltere, İsviçre, İsveç ve Japonya merkez bankalarının hazırladığı raporda CBDC’lerin sahip olması gereken özellikler listelenmişti.
Raporda, CBDC sisteminin eski geleneksel sisteme bağlanması, yüksek hacimli işlemleri kısa sürede çözebilmesi, mevcut para birimlerine çevrilme özelliğine sahip olması, saldırılara karşı korunaklı olması, regülasyonlara uyabilmesi ve ödemelerin kolay olması açısından bazı yönleriyle nakit paraya benzemesi gerektiği belirtildi.
CBDC’lerin aynı zamanda, sınır ötesi ödemeleri kolaylaştırabileceği, Facebook-Libra benzeri kurumsal dijital para birimlerine karşı koyabileceği ve koronavirüs salgını gibi acil durumlarda fon ödemelerini sorunsuz tüketicilere aktarabileceği bilgisi verildi.
Ancak CBDC’lerin anonim ve kendi sistemi olan dijital paralardan farklı olduğu da rapora eklendi. Bilindiği üzere, Bitcoin işlemleri, merkezi aktörlerin kişisel verilerini saklayan bir blokzinciri ağında yürütülürken, merkez bankaları CBDC ödemelerinde kimlik bilgilerini zorunlu kılacak.