Paranın kontrolü için savaş açtılar! G7 raporu: Bitcoin başarısız oldu

Dünyanın en güçlü 7 ekonomisini oluşturan G7 grubu, üyelerini kripto para ve sabit paralara karşı daha etkin mücadele etme ve şu anki finansal sistemi destekleme konusunda uyardı.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Büyük ekonomik güçler, paranın kontrolü konusundaki savaşı kızıştıracak gibi gözüküyor.

Dünyanın en güçlü 7 ekonomisini oluşturan G7 grubu, üyelerini kripto para ve sabit paralara karşı daha etkin mücadele etme ve şu anki finansal sistemi destekleme konusunda uyardı.

Sabit para konusunda oluşturulan bir G7 çalışma grubu yayınladığı detaylı raporda bireysel ve toplu olarak merkez bankalarının, ülkelerdeki maliyetleri ve faydaları düşünerek kendi kontrollerinde olan bir dijital para çıkarmasının önemine değinildi.

Raporda tüm dünyada sabit para birimlerinin patlama göstermesinin soruşturulması ve bunun sonucunda başarılı olmuş bu sabit paraların bazı riskler oluşturabileceği yazıldı.

Risk oluşturan başlıklar şu şekilde açıklandı:

  • Para politikası
  • Finansal istikrar
  • Uluslararası para sistemi
  • Adil rekabet

Raporu yazanlar en bilineni Bitcoin olan bu kripto paraların bir değer saklama ve ödeme aracı olmaları konusunda güvenilir ve cazip olmadıkları, aynı zamanda da başarısız oldukları belirtildi.

“Ödeme aracı olamadılar”

Rapordaki yazıda şu görüşe yer verildi:

“Kripto paralar finansal zorluklara çözüm olması amacıyla ortaya çıkmıştı ancak bu güne kadar bazı sınırlamaların yanında aşırı oynak bir duruma geldiler. Bu nedenle de çok spekülatif bir varlık sınıfı olup yasadışı işlerde kullanıldılar. Bir ödeme aracı olamadılar.”

Yine de G7, geleneksel finans sistemine de bazı eleştiriler getirmeyi ihmal etmedi. Raporda, sistemde sınır ötesi ödemelerin özellikle de perakende satışlardaki havalelerin yavaş, pahalı ve saydam olmadığı yorumu yapıldı.

Bilindiği üzere birçok Blockchain işletmesi, ticari bankalar ve kripto para işletmeleri hız ve şeffaflık konusunda geleneksel yöntemleri artık geride bıraktı ve hız ve şeffaflıkta yeni teknolojilere geçti bile…

Raporda ayrıca bu geçişe de önem verilmesi gerektiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Maliye bakanlıkları, merkez bankaları ve standart belirleme organları ve uluslararası kuruluşlar yeni teknolojiler kullanmaya başlamalı ve koordine bir şekilde tutarlı olarak daha güvenilir ve hızlı ödeme sistemlerine geçişi teşvik etmelidir.”

G7 raporu yazarları ülkelerden ödeme ve finansal hizmet maliyetlerinin düşürülmesine odaklanan yol haritaları da talep ettiler.

Söz konusu yol haritasının başlıkları şu şekilde açıklandı:

  • Sınır ötesi ödemeleri kolaylaştıracak sistem ve hizmetlere ve yasal reformu geliştiren girişimlere destek sağlamak.
  • Eylem çağrılarını gözden geçirip güncelleyerek ve daha az gelişmiş ülkeler için destek programlarını artırarak finansal katılımı teşvik etmek.
  • Düzenleyici işbirliği ve uyumlaştırılmış standartlar dahil olmak üzere yerel ve uluslararası düzeyde yetkililer arasındaki koordinasyonun geliştirilmesi.

“İnterneti kesmek gibi olur”

Cryptonews.com’a konuşan uzmanlar ise, finans uzmanlarının kripto paraya verdiği cevapların UBER ve taksiciler arasındaki gerilim gibi olduğunu söylediler ve “İnsanlar kullanmak isterlerse kullanırlar ve bunun önüne geçemezsiniz. İnterneti kapatmak gibi bir şey olur” yorumunu yaptılar.

Daha da önemlisi birçok güçlü kripto paranın tutunduğu önemli dal olan merkeziyetsizlik konusunda da şu anki finans dünyası insanlara şeffaf gelmiyor.

eToro UK yöneticisi Iqbal Gandham da yaptığı yorumda, “Zaten Bitcoin’in yaratılma sebebi bankalar gibi finans kurumlarını, hükumetler gibi otoriteleri baypas etmek ve sınırsız, merkeziyetsiz bir değer aracı yaratmaktı” dedi.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl