Bugünlerde yaklaşık 200 milyar dolar olan oyun sektörünün değerinin 2030’a kadar 470 milyar dolara ulaşması bekleniyor. GlobalData tarafından yapılan araştırmaya göre, bu büyümedeki itici güç ise metaverse ve sanal gerçeklik olacak.
Öte yandan Türkiye’de de oyun sektörü dünyayla paralel olarak büyüyor. 2022 yılında Türk oyun sektörüne yatırımlar 425 milyon dolarla bir önceki yıla göre yüzde 60 büyüme kaydetmişti.
Hızla büyüyen bu pazarda yer alan, aynı zamanda oyun sektörünün gelişiminde itici güç olacağı belirtilen metaverse’ün merkezinde bulunan bir Türk şirket de var: Portuma. Portuma, oyun ve metaverse dünyasında, oyun içi reklamcılığa yeni bir alternatif yaratıyor. Yakın zaman önce büyük borsalarda da yer almaya başlayan Portuma’nın CEO’su Ozan Emrah Ünal ile Portuma’yı ve oyun dünyasını konuştuk.
“Blockchain oyunları yüzde 2000 büyüdü”
Blockchain ve oyun sektörü, son yıllarda iç içe geçmeye başladı. Dünyada bu konuda çok iyi örnekler de var. Bu anlamda oyun sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Dünyada ve Türkiye’de özellikle son yıllarda oyun sektörünün ciddi bir büyüme gerçekleştirdiğini biliyoruz. Özellikle pandeminin hayatımıza girmesi ile birlikte oyun sektörü, 2021 ve 2022 yıllarında ciddi bir büyüme ivmesi yakaladı. Türkiye ise global oyun sektöründe çok ciddi bir yere sahip. Hatta Startups Watch’ın 2022 raporuna göre, Türkiye’nin 2021 yılında, oyun sektöründe 265 milyon dolar yatırıma ulaştığını görüyoruz. Bu sayının 2022 yılında ise 425 milyon dolara çıktığını gördük. Elimizdeki verilere baktığımızda oyun sektörünün hızla büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz. Yine aynı rapora göre Türkiye, 4. sırada yer alarak dünyada, oyun ekosistemindeki ilk 5 ülkeden ve ilk 5 ekonomiden biri haline geldi.
Blockchain teriminin de hayata karışmasıyla Blockchain oyunlarını da sık sık duyar olduk. NewZoo Global Oyun Raporu’na göre Blockchain oyunları 2022’nin ilk çeyreğinde 2021’e kıyasla %2000 büyüme gösterdi ve 2022’de hem NFT hem Blockchain oyunları 10.5 milyar dolar yatırım aldı. Hatta 2022 yılının Temmuz ayında Blockchain oyunlarına yapılan yatırım, 2021 yılının toplam yatırımlarını %33 oranında geride bıraktı.
Portuma ekosistemine oyunlarını entegre eden Axell Studio da Blockchain tabanlı oyunlar üretiyor. Yani aslında Portuma platformu oyuncuların, oyun oynayarak oyun içi kazanım gerçekleştirdikleri ve bu kazanımları itibari paraya dönüştürebilecekleri bir sistem.
Blockchain oyunların hayatlarımıza girmesiyle oyun sektörünün hedef kitlesinin hem yaş ortalaması arttı hem de erişim sağladığı alanları büyük ölçüde genişledi. Bu nedenle tam olarak bulunduğumuz noktanın önemli bir gelecek vadettiğine inanıyorum.
“Oyun içi reklamcılıkta yeni fırsatlar var”
Oyun içi reklamcılık pazarı deyince nasıl bir büyüklükten söz edebiliriz? Bu pazarın gelişimi nasıl ilerliyor?
Oyun içi reklamcılık pazarı son yıllarda hızla büyüme gösterdiği gibi video oyun endüstrisi önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Pazar araştırma şirketlerine göre, oyun içi reklamcılık pazarının sadece 2021 yılında bile 10 milyar doları aşacağı öngörülüyordu.
Bununla beraber oyun içi reklamcılık pazarının 2023 yılı ve sonrasındaki büyümesinin, video oyun endüstrisinin genel büyüme trendleri ile birlikte devam etmesi bekleniyor. Ayrıca, oyun içi reklamcılığın daha da sofistike hale gelmesi ve yeni teknolojilerin entegre kullanımıyla birlikte, reklamverenlerin oyun içi reklamcılığa olan ilgisi oldukça arttı.
Özellikle mobil oyunlar, oyun içi reklamcılık için önemli platformlar haline geldi ve bu trendin devam etmesi bekleniyor.
Oyun içi reklamcılık pazarının büyümesinin ana nedenleri arasında, oyuncu sayısındaki artış, mobil oyunların popülerliği, hedef kitleye doğrudan erişim sağlaması ve reklamverenlerin oyunlarda daha fazla varlık göstermesi yer alıyor. Ayrıca, artan sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri, oyun içi reklamcılık için yeni fırsatlar sunuyor. Bu teknolojiler sayesinde, reklamverenler oyun içinde daha özelleştirilmiş ve etkileşimli reklamlar sunabiliyor.
“Dünyada bu teknolojiyi kullanan 3 şirketten biriyiz”
Portuma, oyun sektöründe ve oyun içi reklamcılıkta nasıl bir alternatif yaratıyor?
Biz Portuma olarak başlı başına bir ekosistem oluşturduk. Bu ekosistemin icinde ise oyun, oyun içi reklam ve oyun içi ekonomi mevcut. Portuma, dünyada İsrailli ve Hollandalı iki şirketle beraber bu teknolojiyi ve yazılım altyapısını kullanan üç şirketten biri. Bu anlamda 2020 yılında kurduğumuz ve Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde yer alan Axell Studio ise Portuma ekosistemine ve Blockchain’e dahil olan, tüm testleri birlikte gerçekleştirdiğimiz bir oyun stüdyomuzdur. Bu oyun stüdyosunun Apple Store’da ve Google Play Store’da Blockchain tabanlı Web3 oyunları bulunuyor. Tüm testlerimizi de bu oyunlar üzerinde deniyoruz. Portuma teknolojisini entegre etmek için geliştirdiğimiz bir yazılım ürünümüz olan SDK, aynı zamanda IAB’ın yani Uluslararası Reklamcılık Bürosu’nun uluslararası reklam formatlarına uygun reklam ölçülerine sahip. Biz Türkiye İhracatçılar Meclisi üyelerinden de biri olduğumuz için teknolojimizi yurt dışına ithal eden bir marka olduk. Bu nedenle Portuma teknolojisi ulusal anlamda da bir değere sahip.
“Portuma, benzeri görülmemiş bir reklamcılık modeli sunuyor”
Portuma’nın oyunculara ve reklamverenlere sağladığı avantajlar nelerdir?
Portuma aslında bu zamana kadar benzeri görülmemiş bir reklamcılık modeli sunuyor. Bu anlamda Portuma’nın sağladığı oyun içi reklamcılık teknolojisi, müdahaleci olmayan reklam alanları ile oyun deneyimini sekteye uğratmadan reklam gösterimine olanak sağlıyor. Oyuncular pop-up reklamlar tarafından rahatsız edilmeden oyun içinde istedikleri kadar vakit geçirebiliyorlar ve aslında bu da oyun stüdyolarının işine yarıyor. Çünkü oyuncuların oyunda kalma süreleri artıyor ve buna paralel olarak oyun stüdyolarının indirme sayılarında, reklam gösterimlerinde ve oyunda kalma sürelerinde ciddi artışlar gözlemleyebiliyoruz. Hatta bununla ilgili ilk denemeleri de Axell Studio’nun oyunlarında test ettik ve toplamda %1200 gösterim elde ettik.
Portuma teknolojisi bağlandığı reklam altyapı sağlayıcılarıyla, entegre olduğu oyun stüdyolarının oyunlarındaki reklam alanlarına demand sağlıyor. Böylelikle oyun stüdyosu hem gösterimlerden gelir sağlıyor hem de oyun zevki intrusive ve pop-up reklamlarla bölünmediği için oyunda kalma sürelerinde artış gözleniyor.
“Güzel anlaşmaları duyurmak için sabırsızlanıyoruz”
Bir yıllık yol haritanızda neler var? POR token’ın daha fazla borsada listelenmesini planlanıyor mu?
Bizler Portuma olarak sadece oyun stüdyolarının değil, oyunseverlerin de ilgisini kazandık. Bu nedenle partnerlerimize ve oyunculara daha çok kazandırmak öncelikli hedeflerimiz arasında. Şimdilik 15 farklı kategoride, 177 ülkede 5 milyon aktif kullanıcıya sahibiz. Yol haritamızda dokunduğumuz kişi sayısını artırmak ve ekosistemimizi büyütmek var. Daha çok partnerle yola devam etmek ve bize entegre olan oyun stüdyolarımızın sayısını artırmak istiyoruz. Bununla ilgili önemli anlaşmalar içerisindeyiz.
POR Token, Portuma ekosistemi içerisindeki ekonomiyi sürdürmek için hayata geçirdiğimiz bir proje. Oyuncular, reklam izleyerek POR Token kazanıyor ve dilerlerse bu token’ı yatırım aracı olarak hodl, stake edebiliyor veya POR Token’ın listelendiği borsalarda satışını yaparak nakde çevirebiliyor. POR Token yatırımcısının büyük bir kısmı, Portuma büyüdükçe POR Token’ın da geliştiğini fark ettiği için daha çok hodl ve stake olarak değerlendiriyor POR’larını.
Portuma ve POR Token bir bütün, tüm geliştirmeler iki ekosistemde de paralel olarak ilerliyor. POR Token için dünyanın önde gelen borsalarıyla masaya oturduk ve güzel anlaşmaları duyurmak için sabırsızlanıyoruz. Çünkü Portuma’nın teknolojisini tüm dünyaya duyurmak istiyoruz.