Testnet, Türkçesi ile “Test ağı”, geliştiricilerin akıllı kontratlarını ve protokol yükseltmelerini ana ağa (mainnet) entegre etmeden önce test ettikleri ağdır. Aktif faaliyet gösteren bir blok zincirde yeni geliştirmeler yapmak oldukça zordur ve bu durum büyük kayıplara yol açabilir. Test ağları ise bu soruna çözüm olmaktadır. Ana blok zinciri ağının bir kopyası olan testnetler, geliştiricilerin yeni özellikleri ağ üzerindeki gerçek varlıkları riske atmadan test etmelerini ve denemelerini sağlar.
Protokoller, ana ağda karşılaşabileceği sorunların kullanıcılara ve protokolün kendisine maliyeti daha yüksek olmasından dolayı, ana ağa geçmeden önce çeşitli performans yükseltmelerini ve de bu yükseltmelerin testlerini test ağında gerçekleştirirler. Bu da geliştiricilerin ana ağda uygulamak istedikleri geliştirmelerdeki herhangi bir hatayı veya güvenlik sorununu tespit edip düzeltmelerine olanak tanır. Blok zinciri protokolleri için adeta bir simülasyon olan testnetler üzerinde denenen özellikler başarılı oldukları takdirde ana ağda kullanıma geçebilir. Bunun ile birlikte bazı merkeziyetsiz blok zinciri ağlarında ise özelliğin ana ağa geçmesi için oy kullanımı gerçekleştirilebilir.
Testnetler neden önemli?
Test ağları, akıllı sözleşmeler ve merkeziyetsiz uygulamaların son hali olan ana ağa geçmeden önce kapsamlı bir deneme çalışması sunmaktadır. Geliştiriciler, testnetler etkili bir şekilde kullanarak protokollerinin ve yeni projelerinin istenmeyen sonuçlara yol açmasını önlemek isterler. Blok zinciri projesinin geliştiricileri, testnetleri kullanarak projelerini daha iyi bir hale getirirken, kullanıcılar da yeni teknolojileri ve uygulamaları güvenli bir şekilde keşfedebilme imkanı elde ederler. Sonuç olarak testnetler, blok zinciri projelerinin geliştirmelerini güvenli bir şekilde yapabilmeleri için vazgeçilmez bir araçtır.
Testnet faydaları nedir?
Testnetin temel amacı, geliştiricilere ve kullanıcılara yeni özellikleri, akıllı sözleşmeleri ve diğer uygulamaları test edebilecekleri bir ortamı oluşturmaktır. Bu bağlamda testnetler şu konularda öne çıkarlar:
1- Sürekli Geliştirme İmkanı: Birçok blok zinciri gelişim aşamasında olup, yeni geliştirmeler ile ağı güncelleyerek daha iyi bir hizmet sunmaya çalışmaktadır. Bu bağlamda geliştiriciler, blok zinciri ağlarındaki yeni geliştirmeleri testnetler ile deneyebilir. Bu testnetler geliştiricilere sık sık test ve hata yapma olanağı tanır.
2- Güvenli Test İmkanı: Testnetler blok zinciri geliştiricilerine protokollerini denemek, geliştirmek ve de değerlendirmek adına güvenli bir ortam sunar. Geliştiriciler ana ağda aktif etmek istediği güncellemeleri bu testnetlerde ana blok zinciri ağını riske etmeden deneyebilir.
3- Topluluk Geri Bildirimi: Test aşamasında olan geliştirmelerin ana ağa geçmeden önce topluluk tarafından takip edilmesi, protokollere topluluktan geri bildirim alma ve bu doğrultuda çeşitli iyileştirmeler yapma imkanını sağlar.
Testnet örnekleri?
Testnetler, gerçek ağda yapılabilecek hatalı veya zararlı işlemlerden kaçınmayı ve projelerin daha güvenli bir şekilde başlatılmasını sağlar. Bu bağlamda testnetlerin kullanımı vazgeçilmez bir adımdır. Ropsten, Rinkeby, Sepolia ve Goerli, Ethereum blok zincirinin popüler testnetleri arasında yer almaktadır. Ropsten, Ethereum ağındaki uzun zaman boyunca çalışmış testnetlerden biridir. Bir diğer popüler blok zinciri projesi olan Cardano da testnet’e sahiptir. Bu testnet, kullanıcıların ADA token’larını test etmesi için olanak tanır.
Testnet’e nasıl katılınır?
Testnet’e katılabilmek adına önce testnet versiyonu olan bir blok zinciri bulmanız gerekmektedir. Daha sonrasında seçtiğiniz testneti destekleyen bir kripto para cüzdanı açmanız lazım. Bu cüzdan sizlerin testnet coin’lerini elde etmeniz için gereklidir. Bundan sonraki adım ise testnet coin’lerini edinmektir. Ana ağın aksine testnet üzerindeki kripto paraların maddi değeri yoktur. Bu token’ları almak için faucet (musluk) adı verilen web siteleri kullanılmaktadır. Bu adımları tamamladıktan sonra testnet üzerinde para gönderme, uygulamaları deneme, akıllı sözleşmeleri test etme gibi çeşitli işlemler ile test ağını deneyimleyebilirsiniz.
Testnet airdrop nedir?
Airdrop, kripto para dünyasındaki bir pazarlama stratejisini ifade eder. Bu pazarlama stratejisinde kripto paraya sahip olan veya sahip olmayı planlayan projeler, bu token’ları airdrop düzenleyerek dağıtırlar. Bu dağıtım işlemi tamamen ücretsiz gerçekleşiyor olup, token’lar bir bakıma kullanıcılara verilen hediyelerdir. Ancak, kripto para projeleri bu airdrop’lara hak kazanan kullanıcıları belirlemek adına belirli şartlar belirler. Bu şartlar doğrultusunda erken dönem kullanıcılarını ödüllendirmiş olan projeler, bu kullanıcıları platformlarına bağlamış olup, yaptıkları ödüllendirme sistemi ile de projelerinin marka bilinirliklerini artırmış olurlar. Örneğin, popüler katman 2 projelerinden olan Arbitrum ve Optimism’in yapmış olduğu airdrop’lar bu ağların bilinirliğini artırmıştır. Dahası NFT market yeri Blur, yapmış olduğu airdrop stratejisinden sonra NFT market yerleri arasında tekel olarak görülen OpenSea ile rekabete girmiştir.
Testnet airdrop, blok zinciri projesinin ağı erken dönemde test etmiş, projenin gelişmesine ve iyileştirmelerine katkıda sağlamış kişileri ödüllendirdiği bir stratejidir. Blok zinciri projeleri, kendi eksikliklerini görmek ve ana ağa geçmeden önce çeşitli geliştirmeler yapmak amacıyla oluşturulmuş olan test ağlarında yüksek bir kullanıcı sayısına sahip olmak isterler. Bu nedenle, belirli projeler airdrop stratejisinden yararlanarak, platformlarının test ağındaki kullanıcı sayısını artırarak projelerini daha da geliştirmeyi hedeflerler. Ancak, her test ağı üzerinde airdrop şartının bulunmadığı, bu durumun projelerin kendi tercihleri olduğunu unutmamak gerekir.