ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), kripto para sektörünün ileri gelenlerinden biri olan John McAfee’den şikayetçi oldu.
Kurum, “Yüz binlerce Twitter takipçisi olan bir iş adamı ve bilgisayar programcısı” olarak nitelendirdiği John McAfee’nin 2017 yılının Kasım ayından 2018 yılının Şubat ayına kadar Twitter takipçilerine en az yedi ICO projesini önererek 23 milyon dolardan daha fazla para kazandığını ileri sürüyor.
Dava dosyasında ICO’larla satışı yapılan token’ların menkul kıymet oldukları ve McAfee’nin takipçilerine büyük ölçüde yanlış ve yanıltıcı tavsiyeler verdiği belirtiliyor.
SEC’nin iddiasına göre McAfee, şirketlerin ICO’ları tanıtması için kendisine ödeme yaptıklarını açıklamadı. ABD’de bir menkul kıymeti para alındığını açıklamadan tanıtmak federal menkul kıymet yasalarına aykırı.
McAfee’nin tanıtımını yaptığı ICO’ların en az 41 milyon dolar topladığı ve McAfee’ye de yaklaşık 23 milyon 200 bin dolar ödeme yapıldığı iddia ediliyor. Dahası SEC, McAfee’nin kendisine ödeme yapılıp yapılmadığı sorulduğunda bunu reddederek yalan söylediğini öne sürüyor.
İddiaya göre McAfee’nin tweet’leri tarafsız yatırım tavsiyesi gibi görünüyordu ancak bu tweet’ler için ödeme yapılıyordu. Ünlü siber güvenlik uzmanının ücretli tanıtım yaptığının ifşa olmasından sonra bu ICO’lardan elde ettiği token’ları hala elinde tuttuğu, yatırımcıları bu token’ları satın almaya teşvik ederken kendisinin satmaya çalıştığı kaydediliyor.
McAfee’ye yapılan ödemeler
Son olarak, dosyada McAfee’ye projeler tarafından 11 milyon 600 bin dolar değerinde Bitcoin ve Ether, buna ek olarak 11 milyon 500 bin dolar değerinde de tanıtımını yaptığı token’larla ödeme yapıldığı belirtildi.
İspanya’da tutuklandı
Adalet Bakanlığı ise John McAfee’yi ayrıca vergi kaçırmakla suçladı. Bu suçlama üzerine McAfee İspanya’da tutuklandı ve ABD’ye iade edilmeyi bekliyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2014 yılından 2018 yılına kadar milyonlarca dolar gelir elde etmesine karşın herhangi bir beyanda bulunmadığı belirtildi. McAfee’nin kazançlarını, başkalarının adına kayıtlı banka hesaplarına ve kripto para borsalarına yönlendirerek vergiden kaçırdığı iddia ediliyor. İddiaya göre McAfee, gayrimenkul, araç ve yat gibi varlıkları da IRS’den gizledi.