Tarihteki ilk Bitcoin transferinin alıcısı: Hal Finney

Kimileri tarafından Bitcoin'in mucidi Satoshi Nakamoto'nun ta kendisi olduğu iddia edilen Hal Finney için bu iddia kesin olmasa da tarihteki Bitcoin transferinin ilk alıcısı olduğu biliniyor.

Bizi Google Haberler'de Takip Edin

Bitcoin’in yaratıcısı olarak bilinen Satoshi Nakamoto’nun ilk Bitcoin transferini alan kişi, bir başka deyişle tarihteki ilk Bitcoin transferinin alıcısı: Hal Finney. Kimileri onun Satoshi Nakamoto olduğunu iddia ediyor. Satoshi Nakamoto tek bir insan değilse belki de Satoshi Nakamoto’lardan biri olabilir.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden mezun olan Finney, bir fütüristti. 1991’de Pretty Good Privacy (PGP) diye bilinen yeni yazılım programında gönüllü olarak çalışmaya başladı. Ardından programı geliştirme konusunda önemli roller aldı. PGP herkes için elektronik iletişimi, istenen alıcı dışında herhangi biri tarafından okunamayacak şekilde şifrelemeyi sağladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – İlk Bitcoin alıcısından Bitcoin için 10 milyon dolar hesabı

Finney, 1992’de şirketlerin ve devletlerin vatandaşları gözetleme olanağından şüphe ettiğinden kriptolu teknolojinin buna karşı koyabileceğini yazdı.

Gizlilik aktivistlerinin de bulunduğu bir online grupta, ”Burada yaptığımız iş, açık konuşmak gerekirse Büyük Birader’i devreden çıkarmak.” dedi.

PGP’nin orijinal yaratıcısı Philip R. Zimmermann, hızla yazılımın Amerika kanunlarınına karşı geleceğine inanan federal savcıların hedefi oldu.

Soruşturma devam ederken ve sivil liberteryenler için önemli bir neden haline gelirken Finney, PGP’de kendini hedef yapmamak için daha sessiz bir rol oynadı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – Bitcoin, liderliği neden bırakmayacak? Hal Finney açıklıyor

Soruşturma herhangi bir suçlama yapılmadan 1996 yılında sonuçlandığında, PGP bir şirket oldu ve Zimmermann, Finney’i ilk çalışanı olarak tuttu.

Zimmermann, Finney ölmeden önce verdiği bir röportajda, “Finney olağan dışıydı, çünkü programlama dünyasındaki insanlarla sıkça ilişkilendirilen asosyal eğilimler ve fiziksel beceriksizliklerden hiçbirine sahip değildi. Bunun yerine kayak yapmayı ve uzun mesafe koşularını seven göçebe bir adamdı. Bazen insanlar çok fazla akıllı oldukları için büyük bedeller öderler. Duygusal bakımdan zayıftırlar. Hal öyle değildi.” dedi.

Finney PGP’de çalışırken fütüristlerin bulunduğu birçok posta listesinde düzenli olarak yer aldı. En ünlüsü gizliliği ve kişiselliği arttırmaya adanmış olan Şifrepunk hareketiydi.

‘İzlenemeyen dijital para’ kavramından etkilendi

Bu listelerin ardından Finney, devletler ve bankalar tarafından izlenemeyen dijital para birimleri kavramından etkilenmeye başlamıştı.

2004’de kendi buluşu da dahil olmak üzere anonim bir dijital para formu oluşturmayı amaçlayan birçok deneyde bulundu. Bu sistem asla çıkmasa bile 2008’de belirsiz bir e-posta listesinde ilan edilen ve Satoshi Nakamoto takma adıyla yaratılan Bitcoin projesini çabucak fark etti.

Bitcoin’i savunan ilk insanlardandı

Proje diğer kriptograflardan eleştiri aldığında Finney Bitcoin’i savunan ilk insanlar arasındaydı. Bitcoin yazılımının çıkarıldığı gün, onu indirdi ve günün sonrası Satoshi Nakamoto ona 10 adet Bitcoin gönderdiğinde ağdaki ilk işlemini yaptı.

Bitcoin ve onun programlama geçmişiyle ilgili yaptığı erken çalışmalar, Bitcoin topluluğunda Finney’in Satoshi Nakamoto olduğunun iddia edilmesine yol açtı ki bu da Finney’in her zaman reddettiği bir iddiaydı.

Bitcoin’e başladıktan kısa süre sonra, 2009’da ALS olduğunu öğrendi ve bir süre için projeye aktif katılım sağlayamadı.

Harold Thomas Finney 4 mayıs 1956’da Coalinga’da doğdu. Babası bir petrol mühendisiydi.

1979’da Caltech’den mühendislikten dereceli mezun olduktan sonra Astroblast ve Space Attack gibi video oyunları geliştiren bir şirkette çalışmaya başladı.

Üniversite oda arkadaşı olan Yin Shih onun için “Genç bir adam olarak Finney, hayatı koruma konusuna ilgi duyardı. Daha iyi olana kadar kriyojenik dondurma yoluyla geliştirilmiş teknolojiler icat etti.” dedi.

Finney, PGP’nin bir çalışanı olarak kaldı. 2011 yılında emekli oluncaya kadar Santa Barbara’daki evinde çalışmasını sürdürmeye devam etti.

ALS hastasıyken bile Bitcoin için çalıştı

Son birkaç yılda, Finney yalnızca yüz kaslarını hareket ettirebildi ancak göz hareketlerini takip eden bir bilgisayar kullanarak Bitcoin ile ilgili yazılımları iletti ve yazdı.

2013 senesinde Bitcoin’in websitesine ”Ben çok şanslıyım, ALS ile bile hayatım tatmin edici.” yazmıştı.

Bitcoin’in fiyatı arttıkça, ailesi tıbbi bakım masraflarını ödeyebildi ve ilk günde temin ettiği Bitcoin’lerin bir kısmını satabilmişti.

28 Ağustos 2014’te, bir Perşembe günü hayatını kaybettiğinde 56 yaşındaydı.

Ayrıca Finney’in Jason adında bir oğlu, Erin adında bir kızı, Kathleen ve Patricia olmak üzere iki kız kardeşi bir de abisi Michael var. Karısı Caltech’de tanıştığı bir fizyoterapist.

Finney’nin ölümünden sonra vücudunun dondurulduğu başka bir fütürist olan Max More tarafından internet üzerinden ilan edildi.

Hal Finney hakkında ne düşünüyorsunuz, kendisi Satoshi Nakamoto olabilir mi? Görüşlerinizi aşağıda bulunan yorum bölümünden bizimle paylaşın.

Yayınlandı:
Son Güncelleme:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl

2 yorums

  1. obenizimo Yanıtla

    bu adam 9 ocak 2009’da runnig bitcoin diye tweet atıyor ama ilk transfer 12 ocak 2009 bence kendine transfer etmiş gurup iseler diğer üye de wie dai olmalı.

  2. crypto_metaroth Yanıtla

    Grup olarak çalıştıklari ortada ve Hal finneyde bu grubun üyelerinden biri 🙂