Bu halving öncekilerden farklı olacak: İşte nedeni

Bitcoin blok ödülü yarılanmasına (halving) artık çok az bir süre kaldı. Giderek yaklaşan halving, öncekilerden neden farklı olacak? Bu halving'i emsalsiz kılan bazı sebepleri özetledik.

Her dört yılda bir meydana gelen Bitcoin blok ödülü yarılanması (halving) artık yalnızca 8 gün uzaklıkta. Mevcut veriler, halving’in 20 Nisan günü gerçekleşeceğini gösteriyor. Bitcoin’in dördüncü halving’i pek çok yönden farklılıklar taşıyor. 2012, 2016 ve 2020’deki yarılanmalar, bu kadar farklı dinamiklere sahip değillerdi. Dördüncü halving’i emsalsiz kılanlar neler?

Her şeyden önce, Bitcoin fiyatı, tarihinde ilk defa bir halving öncesinde rekor kırdı. Bu, geçmişte hiç yaşanmamıştı. Genelde fiyat rekoru, halving’den aylar sonra gelirken bu defa 1.5 ay öncesinde görüldü. Kripto para borsası Nexo’nun kurucu ortağı Antoni Trenchev, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bu yarılanmayı benzersiz kılan şey, Bitcoin’in son döngünün en yüksek seviyesini çoktan aşmış olmasıdır. Daha öncesinde hiç olmayan bu durum, döngünün uzunluğunu ve şiddetini tahmin etmeyi çok daha zor hale getiriyor.” diyor.

Önümüzdeki halving’in daha öncekilere benzememesinin bir başka nedeni de profesyonel yatırımcıların piyasaya girmiş olmaları. BlackRock’tan Fidelity’ye, JPMorgan’dan Goldman Sachs’a kadar Wall Street’in büyük kurumları, aile ofisleri, varlık yönetim şirketleri ve emeklilik fonları Bitcoin’i portföylerine ve hizmetlerine dahil etmeye başladılar. Bu kurumlardan bazıları, bugünlerde yaklaşan halving’in pazarlamasını da yapıyorlar.

ETF’lerin varlığı da bu halving’i ötekilerden kesinlikle farklı kılıyor. 11 Ocak’ta piyasaya sürülen Bitcoin ETF’lerine o tarihten bugüne 12.6 milyar dolar net giriş oldu. 180 bin BTC’ye denk gelen bu rakam, aynı dönemde üretilen BTC miktarının iki katından daha fazla. Büyük aracı kurumların henüz ETF’lere dair inceleme süreçlerini tamamlamadıklarını ve bu ürünleri müşterilerine sunmaya başlamadıklarını da not etmek gerekiyor. ETF’ler, halving’in etkisinin geçmiştekilere kıyasla daha fazla olmasını sağlayabilir. Geçen hafta madencilik şirketi Hut8’in CEO’su Asher Genoot, büyük bankaların borsalardaki arz sıkıntısından Bitcoin satın almak için doğrudan kendileriyle temasa geçtiğini söylemişti. Günlük üretimin halving sonrası yarı yarıya ineceği düşünüldüğünde tablo, daha çarpıcı bir hal alıyor.

Coinbase’e göre, mevcut fiyat hareketi daha uzun bir boğa koşusunun sadece başlangıcı ve arz-talep dinamiklerinin dengeye ulaşması için daha fazla fiyat artışı gerekecek. Bu fiyat artışının halving’den hemen sonra yaşanmasını beklemek yerine uzun vadeli resme odaklanmak daha iyi bir strateji olabilir. Piyasaların kısa vadede aşırı tepki gösterme eğilimi göz önüne alındığında, yatırımcılar için asıl fırsat, bu dalgalanmaların ötesindeki uzun vadeli trendlerde yatıyor.

Yayınlandı:
En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl