Bitcoin madenciliği eksen değiştiriyor

Kripto para madencilik şirketleri, ABD ve Kanada gibi ülkelerdeki varlıklarını genişletiyorlar. Son zamanlarda bu bölgeye madencilik konusunda ciddi yatırımlar yapılıyor. Dünyanın en büyük kripto para varlık yöneticisi de Bitcoin üretiminin, dünyadan şu an 1 numara olan Çin'den Kuzey Amerika bölgesine taşınma eğilimi içinde olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük kripto para varlık yöneticisi, Salı günü yaptığı açıklamada Bitcoin üretiminin, dünyadan şu an 1 numara olan Çin’den Kuzey Amerika bölgesine taşınma eğilimi içinde olduğunu söyledi.

New York merkezli Grayscale Investments’in kurucusu Barry Silbert, bazı yatırımcılara konuyla ilgili gözlemlerini bir online prezantasyonla aktardı ancak bu kaymanın sebeplerini ise açıklamadı.

Emeklilik fonları veya varlık yöneticileri gibi birçok ana akım yatırımcının Bitcoin konusuna aşırı volatilite, güvenlik problemleri ve şeffaflık eksikliği gibi sebeplerle negatif yaklaştığı biliniyor.

Geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre; Çinli Bitcoin madencileri ağın toplam işlem gücünün 3’te 2’sini kontrol ediyor.

Bu dominasyon Çinli madencilerin çok daha büyük sayıda coin üretmelerini sağlarken aynı zamanda ülkede üretilen madencilik ekipman ve araçlarına olan talebi de ciddi şekilde artırdı.

Silbert konuyla ilgili yaptığı yorumda, “Son zamanlarda, hatta 3 ilâ 6 ay arasındaki dönemde gördüğüm, tüm bu madencilik işinin Çin’den dışarıya çıkarılma ve daha çok ABD ile Kanada bölgesine taşınmaya çalışma denemeleriydi” dedi.

Bitcoin madencilerinin genelde yüksek güce sahip bilgisayarlar kullanan firmalar oldukları biliniyor. Bilgisayarların gücünden dolayı elektrik harcaması ciddi boyutlara ulaşıyor. Bu da elektriğin ucuz olduğu ülkelere geçilmesine neden oluyor. Bilgisayarlar Bitcoin ağındaki karmaşık matematik problemlerini çözerek puzzle’ı tamamlıyor ve rakiplerinin önüne geçip coin kazanıyor.

Bitcoin fiyatının salı günü 10,300 dolara dayanmasıyla birlikte her yıl madencilerin 6,7 milyar dolarlık Bitcoin üretildiği söylenebilir.

Madencilerin en çok kazanç elde ettikleri bölgeler ise genelde İskandinav ülkeleri ya da Kanada gibi az nüfuslu ve soğuk yerler. Üretilen muazzam seviyedeki ısı sebebiyle bu ülkelerde soğutma maliyetlerinin de azalması söz konusu.

Madencilik şirketleri, ABD’deki varlıklarını genişletiyor

Yakın zaman önce Whinstone US ve Northern Bitcoin adlı iki büyük şirketin, Teksas’ta 100 dönümlük arazi üzerine dünyanın en büyük kripto para madenciliği tesisini inşa etmeye başladığı ortaya çıkmıştı. Sadece bu şirketler değil, halihazırda pek çok şirket, ABD’deki mevcudiyetlerini büyütme telaşında. Son olarak Nasdaq’ta listelenen bir kripto para madenciliği şirketi olan Riot Blockchain, bugün Oklahama City’deki tesisine 1000’den fazla yeni madencilik cihazı kurduğunu açıkladı.

Bitmain gibi Çinli firmalar, Bitcoin madenciliği ve madencilik makineleri üretiminde dünyanın en büyüklerinden… Bir başka büyük yatırımcı Canaan da Kasım ayında bir IPO yani halka arz başlattı ancak fazla bir yatırımcı talebiyle karşılaşmadı.

Grayscale gibi 3,1 milyar dolarlık kripto parayı yöneten dev şirketler artık daha büyük yatırımcıları sektöre çekmeye çalışıyorlar.

Geçen ay yapılan açıklamada şirketin, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndaki (SEC) ilk dijital para yatırım aracı olma konumuna ulaştığı belirtilmişti.

Bu, şirketin kripto para ürünlerinin, diğer büyük borsalarda işlem gören fonlarla aynı standartlarda raporlanacağı anlamına geliyor.

En güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Uzmancoin Telegram kanalına katılın!
Daha Fazlasını Okuyun

Sohbete Katıl