Bitcoin Rehberi
Bitcon almak istiyorsunuz ancak kafanızda soru işaretleri varsa sizin için rehber niteliğinde bir seri hazırlıyoruz! Bitcoin Rehberi başlıyor!
[toc]
Bitcoin Rehberi Adım 1: Bitcoin Nedir?
Bitcoin Rehberi yazımıza insanlar tarafından sıklıkla sorulan “Bitcoin Nedir?” sorusuna cevap vererek başlayacağız. Binlerce kişi tarafından merak edilen bir soru. Verilebilecek en basit yanıt ise Bitcoin kripto paralardan biridir ve kripto paraların ilkidir. Bitcoin’in temelinde Blockchain (blok zinciri) teknolojisi yatar. Bu teknoloji, Bitcoin’in merkezi olmayan, yani herhangi bir otoriteye bağlı olmayan bir para birimi olmasını sağlar. Bitcoin, “eşten eşe elektronik nakit sistemi” olarak ortaya çıktıysa da zamanla dijital altına evrilmiştir. Bitcoin’in dijital altın niteliği, tıpkı altında olduğu gibi arzının sınırlı olmasında yatar. Üstelik Bitcoin’in arzı, altına göre daha kesindir. Ayrıca nasıl bankaların uygulamaları sayesinde havale/eft yapabiliyorsak Bitcoin’de de transfer yapmak mümkündür.
Peki bu Bitcoin nerede ortaya çıktı? Bitcoin’in mucidi kim? Aslına bakacak olursak Bitcoin’i ortaya çıkaran tek bir kişinin olduğu düşünülmemektedir. Ağır hasarlara yol açan 2008 ekonomik krizinin ardından Satoshi Nakamato ismini kullanan kişi ya da kişiler tarafından Bitcoin hakkında detaylı bir teknik makale yayınlandı. Buna “white paper” denmektedir. Ardından da günümüzde on milyonlarca kişi tarafından kullanılan Bitcoin ağı, 2009’un ilk günlerinde hayata geçti.
Bununla birlikte tüm insanlar tarafından kullanılabilecek ya da üretilebilecek Bitcoin sayısı 21 milyon ile sınırlandırılmıştır. Yani dünyada 21 milyondan fazla Bitcoin var olmayacak.
Bitcoin’lerin Toplam Değeri ve Piyasada Bulunan Bitcoin Miktarı
Bitcoin’in ortaya çıkışının ardından 22 Temmuz 2013’de dolaşımdaki Bitcoin’lerin toplam değeri 1.2 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. Tarihler 26.07.2020’yi gösterirken de dolaşımdaki Bitcoin’lerin toplam değeri 182.967.290 (182 milyar dolar) seviyesini görmüştür. Yukarıda toplam Bitcoin miktarı 21 milyonu geçemez demiştik. İçerisinde bulunduğumuz zaman dilimine kadar ise üretilen Bitcoin miktarı 18.443.043 olarak kayıtlara geçti. Yani üretilmeyi bekleyen 2.5 milyon Bitcoin var diyebiliriz.
Aşağıda sizin için özet bir Bitcoin rehberi hazırladık. Detaylı bilgileri aşağıya indikçe bulabilirsiniz.
Kısaca Bitcoin Rehberi
- Bitcoin Nedir? Bitcoin 2009 yılında ortaya çıkan ve değeri binlerce dolar olan dijital bir paradır.
- Bitcoin Kullanmanın Avantajları Nelerdir? Bitcoin kullanarak 7/24 sorunsuz bir şekilde para transferi yapabilirsiniz.
- Bitcoin’in Kullanım Amacı Nedir? Bugün yüz binlerce şirket tarafından kabul edilen bir dijital para birimi olduğu için çoğu alanda kullanılabiliyor. Teknoloji devleri bile bu dijital parayı kabullenmeye başladı.
- Altcoin Nedir? Bitcoin’e alternatif olarak çıkan altcoin’ler Bitcoin kadar değerli olmasa da yatırım aracı olarak kullanılabildiği gibi para transferi için de kullanılabilir
- Bitcoin Madenciliği Nedir? Bitcoin elde etme yollarından birisidir. Çeşitli donanım ve yazılımlar kullanılarak Bitcoin elde edilebilir. Ancak bu sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir.
- Bitcoin Nasıl Alınıp Satılır? Bitcoin sahibiyseniz çeşitli Bitcoin borsaları aracılığıyla dijital paranızı alıp satabilirsiniz.
- Kaç tane Bitcoin Üretilebilir? Bitcoin’i geliştiren kişi ya da kişiler Bitcoin üretimine bir sınır koymuştur. Bu sınır 21 milyondur ve 21 milyon Bitcoin üretildiğinde yeni bir Bitcoin üretimi olmayacaktır.
- Şu ana kadar kaç Bitcoin üretildi? Bu sorunun cevabı ise 18.443.043 olarak karşımıza çıkıyor. Yani Bitcoin madenciliği ile çıkartılabilecek Bitcoin miktarı 2.5 milyona yakındır diyebiliriz.
Bitcoin’in Avantajları Nelerdir?
Bitcoin Rehberi yazımızın ikinci adımında Bitcoin’in avantajlarına değineceğiz. Milyarlarca dolarlık bir piyasadan bahsediyoruz. İşte, tam da bu yüzden Bitcoin birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Peki bu avantajlar nelerdir?
Bitcoin’de dijital paranızdan sadece siz sorumlusunuz. Yani kimse sizin paranızı kontrol edemez. Ayrıca tüm ülkelere istediğiniz zaman para gönderebilirsiniz. Tatil günleri dahil Bitcoin’i bir hesaptan diğer bir hesaba gönderebilirsiniz.
Fiziksel bir yapısı olmadığı için geleneksel parasal sistemde olduğu kadar masrafa yol açmaz. Reel paralarda merkez bankaları tarafından basılan paralar depolama, taşıma güvenlik ve saklamalar için yapılan harcalamalar sebebiyle devletlere maliyet çıkarmaktadır. Hatta Amerika Birleşik Devletleri’nde bu depolama taşıma vb. gibi durumlar için yıllık 60 milyar dolar harcanmakta. Oldukça fazla bir miktar.
Bitcoin’i saklamak ve güvende tutmak kolaydır. Binlerce lira değerindeki dijital paranızı, telefonunuzdaki bir uygulamada saklayabileceğiniz gibi donanım cüzdanları kullanarak da saklayabilirsiniz. Donanım cüzdanları, genellikle bir USB belleğe benzeyen fiziksel aletlerdir.
Bilindiği gibi Dolar, TL, EURO gibi para birimlerinin değeri, devletlerin politikalarıyla birlikte değişebilmektedir. Çünkü bu para birimleri bir devlete bağlıdır ancak Bitcoin herhangi bir oluşuma bağlı değildir. Tam da bu nedenle Bitcoin, yanlış hükümet politikalarından etkilenmez.
Enflasyon riski düşüktür. Enflasyonun nedenleri arasında kullanılan para arzının artışıdır. Ancak Bitcoin ağı sonsuz değildir. 21 milyon Bitcoin üretilebilir ve her 4 senede Bitcoin üretmek zorlaşır. Bu durumu açıklamak için Halving terimi kullanılıyor. Eğer Halving hakkında bilgi almak istiyorsanız tıklayabilirsiniz. Halving Nedir?
Bitcoin Dezavantajları
Bitcoin’in birçok avantajını saydık ancak Bitcoin Rehberi yazıyorsak dezavantajlarından bahsetmezsek olmazdı. Peki nedir bunlar? Bitcoin tam anlamıyla anonim bir yapıda değildir. Yani Bitcoin işlemleri herkes tarafından görülebilecek bir şekilde Bitcoin ağında tutulur. Anlayacağınız kullanıcılar tarafından yapılan işlemler herkes tarafından görülebilir ancak kimlikler gizlidir.
Örnek vermek gerekirse geçtiğimiz aylarda Twitter’da birçok ünlü ismin hesabı hack’lendi. Bu hesaplardan çeşitli Bitcoin cüzdanlarının adresi paylaşılarak oralara Bitcoin transferi yapılması istenmişti. Bu hesaplara geçilen paralar tüm dünya tarafından görülebilecek bir durumdaydı. Yani adreslere ne kadar para gittiği belliydi. Peki bu durumdan nasıl kurtulabilirsiniz? Gizliliğinizi korumak için her transfer için farklı bir Bitcoin adresi kullanabilirsiniz. Bununla birlikte farklı ödemeler için farklı Bitcoin cüzdanı kullanabilirsiniz.
Dezavantajlarından birisi de insanların bu dijital parayı kullanma oranları. Günümüzde Bitcoin kullanan insan sayısı fazla gibi gözükse de dünya nüfusunun büyük bir bölümünün Bitcoin’den haberi yok. Bu sebeple de kripto paralardan biri olan Bitcoin’i her alanda kullanmak mümkün değil. Ancak aşağıda bulunan paragrafta bununla ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
Bitcoin Yasal mı?
Türkiye’de henüz kripto paralarla ilgili bir düzenleme yapılmamıştır. Bu sebeple de kripto para alımı ya da satımı yasal değildir diyemeyiz. Bununla ilgili geniş kapsamlı yazımızı ilerleyen günlerde sizinle paylaşacağız.
Bitcoin ile Neler Yapılabilir? Bitcoin Nerelerde Kullanılır?
Bitcoin’in ilk çıktığı zamanlarda ya da popülerliğinin arttığı zamanlarda uzmanlar dünyada ilk kez görülen bu dijital para sistemine sıcak bakmamıştı. Hatta Bitcoin’in çakılacağı, 0 seviyesini göreceği de birçok uzman tarafından dile getirilmişti. Ancak böyle bir şeyle karşılaşılması pek olası gözükmüyor. Hatta birçok teknoloji devi şirket de ödemelerini Bitcoin ile almayı hayata geçirdi. Yani Bitcoin ile birçok şey yapabilirsiniz. Eğer Bitcoin’e sahipseniz, Bitcoin borsalarında al-sat yapıp kâr elde ederek veya uzun vadeli bir yatırım aracı olarak kullanabilirsiniz.
Ayrıca dijital paranızı dünyanın her yerine sorunsuz bir şekilde gönderebilirsiniz. Aslına bakarsak bankaların para transferinde uyguladığı ücretlendirme politikaları yüzünden Bitcoin ile para transferi yapmak oldukça mantıklı bir hâl alıyor.
Bundan 5 sene öncesine gittiğimizde Bitcoin ile ödeme kabul eden şirketlerin sayısı 100.000’i aştı. Hatta bu şirketlerden bazılarını oldukça yakından tanıyoruz. PayPal, Microsoft, Dell, Zynga gibi teknoloji devleri Bitcoin’i kabul eden şirketler arasında yer alıyor. Hatta bugünlerde Bitcoin ile ödeme alan kafe ve buna benzer yerler de mevcuttur.
Altcoin Nedir?
Bitcoin Rehberi yazımızda Altcoin Nedir? sorusunu yanıtlamadan geçmek de olmazdı. Bitcoin’den farklı algoritma yapılarına sahip olan kripto paralara “Alternatif Coin” denmektedir. Diğer bir değişle Bitcoin dışındaki tüm kripto paralara “altcoin” diyebiliriz. Kısaltılması sebebiyle de Altcoin ismini almıştır. Binlerce altcoin vardır ancak neredeyse hiçbiri Bitcoin’in fiyat seviyesine ulaşamamıştır. Elbette Bitcoin seviyesine ulaşamamış olmaları bu dijital paraların değersiz olduğu anlamına gelmiyor. Ayrıca ulaştığımız verilere göre 3 Haziran 2020 tarihine kadar piyasada 5.537 dijital para birimi bulunmaktadır.
Peki altcoin’e neden ihtiyaç duyuldu? Bitcoin üretmek için harcanan enerji, gün geçtikçe artan zorluklar ve Bitcoin’in pahalı oluşu bu coinlerin ortaya çıkmasına sebep oldu diyebiliriz. Ayrıca bu alternatif coin’lerde Bitcoin’den farklı algoritma yapıları mevcuttur. Bitcoin açık kaynak koduyla tüm dünyaya sunulduğu için bu altcoin’ler de ortaya çıkarken Bitcoin’den yararlandı.
Altcoin olarak isimlendirebileceğimiz ilk dijital para Namecoin olarak karşımıza çıkıyor. Namecoin de Bitcon gibi 21 milyon üretim sınırına sahiptir. Piyasada bulunan diğer bir altcoin ise Litecoin’dir. Litecoin’in üretim sınırı ise 84 milyon olarak karşımıza çıkıyor.
Bazı Altcoinler ve Fiyatları (27.08.2020)
1 | Ethereum | ETH | 2.769,20 ₺ |
2 | XRP | XRP | 1,90 ₺ |
3 | Tether | USDT | 7,36 ₺ |
4 | Chainlink | LINK | 104,91 ₺ |
5 | Bitcoin Cash | BCH | 1.925,71 ₺ |
6 | Litecoin | LTC | 405,08 ₺ |
7 | Bitcoin SV | BSV | 1.363,90 ₺ |
8 | Crypto.com Coin | CRO | 1,24 ₺ |
9 | Binance Coin | BNB | 161,89 ₺ |
Bitcoin Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır?
Bitcoin’e sahip olmanın 3 yolu bulunmakta. Bunlardan birisi de Bitcoin madenciliği. Diğer ikisi ise bir Bitcoin borsasına kayıt olarak satın almak ya da Bitcoin’i herhangi bir hizmet sonucu kabul etmek. > Bitcoin Hesabı Nasıl Açılır?
Bitcoin Rehberi yazımızda bahsedeceğimiz kısım ise Bitcoin madenciliği olacak. Peki nedir bu Bitcoin madenciliği? Elektronik cihazların (bilgisayar, Bitcoin madencilik cihazları gibi) işlemci gücü ile Bitcoin üretimine Bitcoin madenciliği denir. 2. soru ise Bitcoin madenciliği nasıl yapılır? Bitcoin madenciliği yapmak geçmişe nazaran artık daha zordur diyebiliriz. Çünkü, Satoshi Nakamoto, Bitcoin’i oluştururken madenciliğe ne kadar çok katılım olursa çıkarma zorluğunun da o kadar artacağı bir sistem meydana getirmiştir. Bitcoin madenciliğine katılımın artması, aynı zamanda Bitcoin ağının güvenliğinin de artması anlamına gelmektedir. Ne kadar çok kişi Bitcoin madenciliği yaparsa Bitcoin o kadar güvenli bir yapıya sahip olacaktır. Bitcoin’i altın gibi düşünebilirsiniz. Altında olduğu gibi Bitcoin’de de bir sınır vardır. Bitcoin madenciliği hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için diğer yazılarımıza göz atabiliriz.
Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır
Bitcoin’i Nerelerde Alıp Satabilirsiniz?
Yukarıda da söylediğimiz gibi Bitcoin’i bir yatırım aracı olarak kullanabilirsiniz. Anlık hareketlere odaklanıp al sat yaparak kar elde edebileceğiniz gibi uzun vadede Bitcoin sahibi olup kar elde edebilirsiniz. Ama unutmayın kar elde etme ihtimaliniz kadar zarara da uğrayabilirsiniz. Altın, dolar, hisse senedi vb. yatırım araçlarının bulunduğu bir borsanın bulunduğu gibi Bitcoin’in de borsaları bulunmakta. Evet işte tam da bu noktada Bitcoin Nasıl Alınır sorusunun cevabı yatıyor. Özet geçecek olursak. Güvenilir Bitcoin borsalarından birisine üye olarak, üyelik profilinizi doğrulamanız gerekmekte. Ardından da borsa hesabınıza sizden para yüklemeniz istenir.
Aşağıda belirttiğimiz borsalarda üyelik açabilirsiniz. Ancak üyelik açar açmaz işlem yapamıyorsunuz. Hesabınızı oluşturduktan sonra onay almanız gerekmekte. Bunun için siteler sizlerden kimlik, fatura ya da adres bilgisi tarzında bilgiler istiyor. Ardından da hesabınızın onaylanma aşamasına geçiyorsunuz.
Hazırladığımız listede Türk Bitcoin borsaları ve yabancı Bitcoin borsaları bulunmakta. Türkiye’de bulunan borsalarda yatırmanız gereken minimum para tutarı ve diğer alım satım talimatları değişkenlik gösterebiliyor.
Ayrıca Bitcoin’e kayıt olan her kişinin 1 BTC almasına gerek yok. Bu sizin isteğinize göre değişebiliyor. Unutmayın isterseniz 10 liralık isterseniz 10 bin liralık Bitcoin satın alımı yapabilirsiniz.
Yurt Dışında İşlem Yapabileceğiniz ve Kullanabileceğiniz Bitcoin Borsaları
- Binance
- Bittrex
- Cex.io
- Poloniex
- Bitfinex
- Coinbase
- Kraken
Türkiye’de İşlem Yapabileceğiniz ve Kullanabileceğiniz Bitcoin Borsaları
- BTCTurk
- ICRYPEX
- Vebitcoin
- Bitlo
- Paribu
- Bitturk
- Koineks
- Koinim
Bitcoin Hesabı Nasıl Açılır?
Bitcoin hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin en çok sorduğu sorulardan birisi de “Bitcoin Hesabı Nasıl Açılır?” İşin doğrusunu söylemek gerekirse Bitcoin hesabı şeklinde bir hesap maalesef mevcut değil. İnsanların Bitcoin hesabı dedikleri şey ise insanların dijital paralarını Bitcoin borsaları aracılığıyla alıp sattığı borsalardır. Bu sebepten ötürü yukarıda belirttiğimiz Bitcoin borsalarından açtığınız hesaplar Bitcoin hesabı olarak nitelendirilebilir.
Bitcoin Hesabı Nasıl Açılır hakkında detaylı bilgi için linke tıklayınız. Bitcoin Hesap Açma
Evet sevgili okurlarımız sizler için hayata geçirdiğimiz Bitcoin Rehberi serisinin ilk yazısını sizlerle paylaştık. Bitcoin hakkında daha fazla bilgi almak için sitemizi tekrar ziyaret etmeyi unutmayın! Daha fazla haber için linke tıklayınız Bitcoin Haberleri Ayrıca Google News’e abone olarak gelişmelerden hemen haberdar olabilirsiniz!